Vatrogasci upozorili što nikada ne smijete napraviti s produžnim kabelom: ‘Vatra će buknuti u sekundi’

PRO Oglas

Produžni kabeli nisu konstruirani kako bi izdržali pretjerano opterećenje struje pa postoji rizik od pregrijavanja i požara ako ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci.

Kada su već uključeni televizor, računalo i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u domu.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabela. Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabel. Ako koristite produžni kabel, redovno provjeravajte uređaje kako ne bi bili oštećeni.

Držite sve kabele i utičnice dalje od izvora topline, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Kada je riječ o ostalim mjerama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki uređaji drže udaljeno od zida kako bi se izbjeglo zadržavanje topline. Također, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji poslije danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može voditi ka požaru. Izbjegavajte prekomjerno savijanje ili uvijanje produžnog kabela, kako biste spriječili oštećenje unutar kabla. Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kabelu. Ako primijetite oštećenja, odmah zamijenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabel odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabela koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrijavanje.

Postavite produžni kabel ondje gdje neće biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako koristite produžni kabel vani, osigurajte da je to odgovarajući, vodootporan kabel, i držite utikače iznad razine tla kako bi se izbjegao kontakt s vlagom.

Net.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO