5 vještina koje svaki poduzetnik treba savladati za uspješno vođenje poslovanja

PRO Oglas

Pokretanje i održavanje biznisa nije nimalo lako, posebno u današnja turbulentna vremena, no osim što treba znati plasirati proizvod na tržište i imati malo više ili manje sreće, jako je bitno i imati odlike istinskog lidera.

Mnogo je savjeta u tom smjeru, kako pokretati i voditi posao, ali pet osnovnih vještina istaknut će većina poduzetnika. Vrlo su jednostavni, a istovremeno temeljiti jer ako ih se pridržavate, uvelike ćete si olakšati život.

Iako se to često zanemaruje, vještina pisanja iznimno je bitna. Naime, podosta komunikacije vodi se upravo pisanim putem pa je sposobnost znati artikulirano reći što želite ponekad presudna. Pritom nije bitno radi li se o komunikaciji s klijentom, korisnikom, partnerom ili zaposlenikom, ova vještina odnosi se na svaku od tih situacija.

Ljudi često zbog neiskustva i izostanka samopouzdanja imaju strah od javnih nastupa. U takvoj situaciji jako je lako propustiti spomenuti ono bitno, ne znati dobro pristupiti okupljenima ili se toliko pogubiti da nemate odgovor na teža, laka ili osnovna pitanja. Radite na tome, pravi lider mora pokazati i potvrditi da je lider ponajprije prilikom javnog nastupa. To je ono što često zna biti presudno u smislu da prodaje proizvod ili sklapa vrijedn poslove.

Steve Jobs jako je dobro znao važnost ovog detalja. Vizualna smo bića i oko 80 posto informacija prikupljamo na taj način, što znači da već dizajnom proizvoda postoji šansa učinitni određene nedostatke manje bitnima. Samo, za dizajn proizvoda bitno je ne dopustiti egu da stane na put konstruktivnim kritikama, iskrenom mišljenju ili savjetima kako učiniti sve skupa boljim.

Ovdje se radi možda o najvažnijoj vještini u biznisu. Ali i o bitnoj društvenoj vještini. Kroz kvalitetno uvjeravanje, da ne kažemo uvjerljivo, moguće je postaviti drugu osobu ili osobe u vašu perspektivu pa automatski vide onako kako i vi vidite. Kad uspijete tako nešto, praktički ste uspjeli u onome što radite – bilo da prodajete nešto, tražite investitore ili sklapate partnerstva.

Iako će poduzetnici često uzimati računovođu, moraju znati osnove računovodstva. Ma, i daleko više od osnova. Dakle, pod time se misli na svaki detalj koji se tiče samog procesa sklapanja ugovora, kupovina, prodaja, prihoda, rashoda, poticaja, poreza…

ICTBusiness.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk