VIDEO: Bakirova žene na suđenju u aferi “Respiratori” zaboravila frku koju je dizala!

PRO Oglas

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavila je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije nabavljao medicinsku opremu po hitnoj proceduri, kako je navedeno u zaključku Vlade Federacije, kao i da ona nije imala kontakte u vezi s nabavkom respiratora koju su obavile institucije vlasti.

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, potvrdila je da se respiratori koji su predmet ovog postupka, koriste u ovoj ustanovi.

Ona je kazala da KCUS nije proveo hitne nabavke medicinske i zaštitne opreme iako se u zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) sa sjednice održane 16. ožujka prošle godine navodi da zdravstvene ustanove mogu provesti hitne nabavke zbog pandemije koronavirusa.

Izetbegović je rekla da nisu postupili tako, jer joj nije bilo jasno objašnjenje koje je gospodin Salčin (bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin) iznio na proširenoj sjednici Vlade.

Kako je izjavila, prvobitno su zaključili da mogu izdržati s postojećim brojem respiratora, kojih je bilo 112, a od kojih su neki bili zauzeti teškim bolesnicima nevezano za koronavirus.

Svjedokinja je kazala da je KCUS pokušao samostalno nabaviti respiratore i da je imao četiri ili šest ponuda, a da je ugovor potpisao sa firmom “Cubicus” za nabavku 40 respiratora.

Ona je rekla da ne zna detalje ugovora, cijenu i način nabavke, napomenuvši da ona ne pregovara sa dobavljačima, da nije pravnik i da KCUS ima stručne službe.

Do realizacije ugovora, kako je navela, nije došlo, iako je KCUS uplatio sredstva, jer je ponuđena četiri puta veća cijena. Na pitanja Obrane, prisjetila se da je taj ponuđač bila Svjetska banka.

Tužiteljstvo je svjedokinju ispitivalo o kontaktima i konzultacijama prilikom nabavke respiratora od federalnih institucija. Ona je kazala da nije kontaktirala ni sa Novalićem, ni sa drugooptuženim Fahrudinom Solakom, suspendiranim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), odnosno da je u to vrijeme razgovarala sa svima, jer nije znala “kako ćemo preživjeti”.

Novaliću i Solaku se sudi sa Fikretom Hodžićem, direktorom firme “F.H. Srebrena malina”, i samom tom firmom, kao i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević.

Tužitelj Džermin Pašić predočio je e-mail koji je iz kabineta federalnog premijera upućen na kabinet generalnog direktora KCUS-a, u kojem se spominje ponuda firme “Srebrena malina”. Izetbegović je rekla da ona taj e-mail nije nikada vidjela, kao i da ne poznaje Hodžića i njegovu firmu. Dodala je da ona mailove ne smatra službenom korespondencijom, koja stiže preko protokola.

Ona je kazala da se jednom čula sa tajnicom Vlade FBiH Editom Kalajdžić, kada je na portalu vidjela različite oznake na kutijama pristiglih respiratora.

Na pitanje da li se izjašnjavala o kvalitetu respiratora, Izetbegović je upitala: “Kako ću se izjašnjavati, ja sam ginekolog.”

Tužitelj Pašić predočio je poruku koju je Kalajdžić uputila određenoj osobi 28. travnja a u kojoj se navodi: “Seb. zove. Loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to točno. A jeste garant.” Izetbegović je rekla da nema veze s tim.

Na pitanje Novalićeve braniteljice Vasvije Vidović, svjedokinja je potvrdila da je u to vrijeme bilo došlo do zatvaranja granica Europske unije, kao i Turske, za izvoz respiratora, te da su im bile preostale jedino Koreja i Kina.

Potvrdila je da se na intenzivnoj njezi KCUS-u koristi 30 respiratora koji su prošle godine uvezeni kako za invazivni, tako i za neinvazivni tretman, pojasnivši da su na njih priključeni i teže oboljeli.

Na pitanja Solakovog branitelja Kadrije Kolića, Izetbegović je potvrdila da je KCUS dobio testove za COVID preko FUCZ-a i da su oni besprijekorni. Dodala je da ih je FUCZ spasio.

Tužitelj Pašić u dodatnom ispitivanju je predočio poruku koju je Novalić 24. ožujka poslao Kalajdžić a u kojoj se navodi: “Morate brzo na 150.000 testova, jer će ih neko drugi… Ja sam rekla da ih se rezervira.” Prema tužitelju, ova poruka je proslijeđena od ženske osobe, a iza nje je ukucano ime “Sebija”.

Izetbegović je kazala da ni to nema veze s njom.

Kao svjedok Tužiteljstva saslušan je Denis Đulalić, vlasnik i direktor “Cubicusa”, firme koja se bavi medicinskim konzaltingom. On je ispričao kako je sredinom ožujka proslijedio ponude za respiratore i medicinsku opremu na brojne adrese zdravstvenih ustanova nakon što su ga partneri iz Slovenije pitali da li je nešto potrebno.

On je rekao da je prvo razgovarao sa Izetbegović, koja ga je pitala da li je ponuda ozbiljna i koliki je rok isporuke, a potom je bio u kontaktu sa stručnjacima iz KCUS-a.

Prema Đulaliću, u to vrijeme stvari su se brzo mijenjale kako po pitanju cijene, tako i po pitanju vrste respiratora, te nije mogao garantirati za ponudu duže od 12 sati. Kazao je da su zemlje “upregnule” obavještajne aparate i da je u Kini bila “ludnica”.

Rekao je da su potpisali ugovor sa KCUS-om, koji je uplatio novac, a da je rok za isporuku bio deset dana. Međutim, kako je kazao, šesti li sedmi dan dobavljač ih je obavijestio o zatvaranju granica i problemima s logistikom. Đulalić je odlučio da raskine ugovor jer, kako je rekao, nije želio da riskira pošto je bilo predviđeno plaćanje penala, koji bi iznosili 30.000 KM za svaki dan kašnjenja po ugovoru vrijednom tri milijuna.

Svjedok je kazao da je kontaktirao sa FUCZ-om u vezi sa nabavkom testova. Napomenuo je da je njegova firma bila angažirala veletrgovca medicinske opreme.

Hodžićevoj braniteljici Mirni Avdibegović potvrdio je da je za nabavku opreme obračunavao maržu, mada se nije želio izjasniti koliko.

Nastavak suđenja je 2. travnja.

Detektor.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO