VIDEO: Posjeta Johanna Sattlera Širokom Brijegu nagovještava “tektonske” promjene u ŽZH!

PRO Oglas

Izgleda kako je došlo vrijeme za neke drastične promjene na području ŽZH, a sve zahvaljujući “srljanju” ka ulasku u Europsku uniju u koju BiH sigurno neće ući u neko skorije vrijeme, ali do tog vremena EU po svemu sudeći davati će novce kako bi došlo do nekih značajnih promjena i vjerojatno bi mogli uskoro gledati u stvarnosti značenje velikih riječi koje je davno izgovorio general Ljubo Ćesić Rojs, a to je – “Ko je jamio, jamio!”

Naime, posjeta Širokom Brijegu jednog od čelnih likova Europske unije u BiH predstavljala je važan politički događaj za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Županiju Zapadnohercegovačku i njezin put prema integraciji u Europsku uniju.

FOTO: Mili Marušić

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH, Johann Sattler, imao je priliku sastati se s visokim dužnosnicima ŽZH, uključujući predsjednika Vlade ŽZH, Predraga Čovića, i predsjednika Skupštine ŽZH, Ivana Jelčića. Raspravljali su o ključnim pitanjima vezanim uz proces pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva, financiranju te očekivanja Europske unije od BiH.

Sattler je naglasio napredak koji je ŽZH ostvario u gospodarskom smislu, ističući bogatstvo prirodnih resursa te važnost daljnjeg razvoja u tom smjeru. Također, posebno je istaknuto da EU očekuje od BiH određene korake, uključujući donošenje zakona o slobodi okupljanja te uspostavu i aktiviranje ureda za borbu protiv korupcije, što je od izuzetne važnosti za integraciju zemlje u EU.

Premijer Čović je izrazio predanost Vlade ŽZH u ispunjavanju ciljeva i obveza kako bi BiH ubrzano otvorila pristupne pregovore s EU. Obećao je brže korake na razini županije kako bi se osiguralo ispunjavanje zahtjeva EU, posebno u području borbe protiv korupcije.

Nakon sastanka s čelnicima ŽZH u zgradi Vlade, izaslanstvo Johann Sattlera organiziralo je politički dijalog u koji su bili uključeni zastupnici Skupštine ŽZH i članovi Vlade ŽZH. Ovdje je atmosfera bila dinamična, s brojnim pitanjima i prijedlozima od strane zastupnika i članova Vlade.

Zastupnici Skupštine ŽZH, poput Marije Lovrić, Tomislava Bandića i Zvonke Jurišića, postavljali su prava pitanja kao i stalo na Skupštini ŽZH o različitim temama koja su ih zanimala u vezi s budućnošću županije, procesom pristupanja EU te konkretnim potezima koje bi ŽZH mogla poduzeti kako bi ostvarila napredak prema europskim integracijama.

Ministar unutarnjih poslova ŽZH Mladen Bebek predstavio neki prijedlog ili temu od interesa za sigurnost ili zakon i red. Sattler je, kao dio izaslanstva EU, vjerojatno davao odgovore na ova pitanja i prijedloge, pokušavajući dati jasne smjernice ili stajališta Europske unije o tim pitanjima (nisam ga dobro razumio) to prepuštamo gledateljima našeg video priloga.

“Politički dijalog ‘ispod celofana'” sugerirao je da se raspravljalo o odgovorima koja mogu biti osjetljiva ili dublje složena, gdje su sami odgovori možda zahtijevali dodatne analize ili objašnjenja kako bi se sagledali različiti aspekti.

Ova posjeta nije samo politički dijalog, već i pokazatelj partnerstva između EU i BiH te predanosti vlasti ŽZH ka integraciji u europske strukture, bar se tako misli. Očekuje se da će ispunjenje ovih zahtjeva pomoći BiH da ostvari napredak prema otvaranju pristupnih pregovora s EU, a kasnije, otom-potom.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk