VIDEO: Predsjednik Vlade ŽZH o digitalizaciji ŽZH, ratnom putu, gospodarstvu i obrazovnom sustavu

PRO Oglas

„Zapadnohercegovačka županija će do kraja mog mandata biti najvećim dijelom digitalizirana, ali hoće li biti prva u ovom dijelu Europe to ćemo vidjeti“, kazao je u emisiji kompas RTV-a Herceg-Bosne novoimenovani predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović.

Istaknuo je kako treba smanjiti papirologiju da se olakša rad firmama i onima koji ih tek žele otvoriti. „Bilo bi dobro da se papiri mogu povući iz sustava. Digitalizacija je jedna od ključnih strateških ciljeva koje Vlada ZHŽ-a želi postići. Nemamo pravo biti pasivni, moramo donositi odluke“, kazao je Čović.

Objašnjava kako u srednjoškolsko obrazovanje treba uvesti više sati praktične nastave te da jednim dijelom oprema i postoji. „Tehnološki park Posušje napravljen je europskim sredstvima i za CNC operatere se tu održavaju praktični sati nastave. Kada završe obuku pripremljeni su za rad u firmama“, rekao je Čović i dodao da će pokušati djecu tehničkih zanimanja iz cijele Županije dovoditi najmanje jedan dan na praksu u Posušje kako bi radili na najmodernijim programima iz ove oblasti.

„Naša djeca po kvocijentu inteligencije spadaju u red viših razina. Pitanje je koliko mi njima prenosimo svoja znanja i koliko smo se spremni mijenjati. Trebamo razdvojiti one ljude koji rade od onih koji ne rade“, naglasio je predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije. Dodao je kako se nastava više ne može izvoditi kao prije četrdeset godina te da se radi kurikularna reforma po uzoru na Hrvatsku.

Navodi kako je Zapadnohercegovačka županija ekonomski dosta razvijena zahvaljujući ljudima koji su ulagali svoje znanje, novac i energiju. „Imamo jake izvozne kompanije, tehnološki moderne i tržišno orijentirane. One su se izborile za svoj status, a na Vladi ZHŽ-a je da uredimo okvir u kojem će one djelovati i postizati još bolje rezultate.“

Za privući međunarodna ulaganja u gospodarstvo u Županiji Čović navodi da je potrebno niz mjera. „Pravna i politička sigurnost, razvijena infrastruktura, školovan i educiran kadar te učinkovita javna uprava, a krećemo ka tom putu, ali treba raditi kontinuirano nekoliko godina.“

Za Južnu plinsku interkonekciju kaže da neće biti tako brzo, a na pitanje razmišlja li se da se osnuje poduzeće BH plin ili Plin HZ-HB kaže kako je to pitanje zajedničkog stava Vlade F BiH i županijskih vlada. „BH gas ima svojih problema i zašto ne bi moglo biti dva, tri ili pet javnih poduzeća koja bi se bavila tim poslom“, upitao se Čović.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović je diplomirani inženjer strojarstva. Na početku 90-ih godina priključio se postrojbama HVO-a gdje je obnašao i visoke dužnosti. Za vrijeme Samouprave 2001. godine napustio je vojsku i otišao voziti kamion pola godine, a nakon toga je bio direktor i rukovoditelj u nekoliko poduzeća u Tomislavgradu i Širokom Brijegu. Iz realnog sektora je prešao na funkciju predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije.

„Prihvatio sam ovu funkciju u smislu izazova. Imao sam percepciju da je to na neki način hijerarhijski i da imaju neka stranačka pravila, ali sve se uklapa u politiku HDZ-a i dovođenja novih kadrova. Prijatelji iz djetinjstva su mi rekli ‘ti si lud’, na to sam im odgovorio ‘da nisam lud ne bih bio to što jesam’“, kazao je Čović.

Više o svemu u videu emisije Kompas:

Rtv-hb.com

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk