VIDEO: Putinovo obraćanje Rusima i predstavljanje vizije budućnosti između zveckanja nuklearnim oružjem i velikih društvenih obećanja

PRO Oglas

Kremlj je obećao da će biti zabavno. Zapadni analitičari bojali su se da će Vladimir Putin objaviti novi rat. Ali više od dva sata današnjeg obraćanja ruskog predsjednika nije ispunilo ni jedno očekivanje, iako je Putin Rusima predstavio viziju budućnosti negdje između zveckanja nuklearnim oružjem i velikih društvenih obećanja.

Govoreći dva dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da se mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu ne može isključiti, Putin je upozorio da bi angažman NATO-a na terenu u Ukrajini mogao imati tragične posljedice, piše Politico.

“Trebali bi shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovom teritoriju. Sve to prijeti nuklearnim sukobom, a time i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvaćaju?” upitao je Putin publiku sastavljenu od ruske političke, crkvene i vojne elite.

Zatim je optužio zapadne čelnike da tretiraju rat u Ukrajini – koji je Putin jednostrano eskalirao pokretanjem sveobuhvatne invazije u veljači 2022. godine – kao da gledaju crtić.

Govor je održan otprilike dva tjedna prije nego što će Putin produžiti svoju vladavinu na još šest godina na predsjedničkim izborima čiji su rezultati unaprijed poznati i bio je prilično nalik predizbornoj kampanji.

Uoči današnjeg obraćanja glavno je pitanje bilo hoće li iskoristiti priliku za potpirivanje napetosti u separatističkoj moldavskoj regiji Transnistriji, koja graniči s Ukrajinom i ima uglavnom prorusko stanovništvo. Rusija ima oko 1500 vojnika stacioniranih ondje, a naziva ih “mirovnjacima”.

Moskovski dužnosnici posljednjih su tjedana pojačali svoju retoriku o potrebi zaštite ruskih građana u Transnistriji, što je podsjećalo na pripreme za invaziju Rusije na Ukrajinu.

Pojačavajući zabrinutost da bi Kremlj mogao proširiti rat na Zapad, dužnosnici Transnistrije u srijedu su se okupili na takozvanom kongresu zastupnika, prvom od 2006. godine, te zatražili od Rusije da joj pomogne izdržati ekonomski “pritisak” proeuropske vlade u Chisinauu.

Putin danas nije izričito spomenuo Transnistriju, ali je kao “neku vrstu besmislice” odbacio izvješća da Rusija planira napasti Europu ili da će rasporediti nuklearno oružje u svemiru. Umjesto toga optužio je Zapad da pokušava na prevaru uvući Rusiju u utrku u naoružanju poput one koja je potopila sovjetsko gospodarstvo, dok se istovremeno hvalio vlastitim arsenalom oružja.

Ne pokazujući namjeru da ustukne pred Ukrajinom, Putin je ponovio tvrdnju da Rusija nije započela rat, ali je dodao da će “učiniti sve” da “iskorijeni nacizam, da obrani suverenitet svojih građana”.

Drugi dio Putinova govora bio je posvećen domaćim pitanjima. Predsjednik je iznosio brojke, vladine programe i socijalne blagodati za obitelji, zaobilazeći zabrinutosti koje Rusi mogu imati u vrijeme velike ekonomske i političke neizvjesnosti.

“Svima je obećao da će sve biti još bolje nego što je bilo prije rata, i to do 2030.”, napisao je na Telegramu Vladimir Pastukhov, politički analitičar iz Londona. Putin je tijekom govora izgledao opušteno i također je pozvao na očuvanje “tradicionalnih obiteljskih vrijednosti”.

“Vidimo što se događa u nekim zemljama u kojima se moralne norme i obiteljske institucije namjerno uništavaju, gurajući čitave narode u izumiranje i degeneraciju. Mi biramo život”, rekao je Putin. Također je pozvao Ruse da “prestanu piti i stanu na skije”, kako bi produžili životni vijek u Rusiji.

Pritom nije precizirao koliko je ruskih vojnika poginulo na prvoj liniji u Ukrajini, već je u njihovu čast proglasio minutu šutnje koja je završila nakon 30-ak sekundi. Također je pozvao da se veteranima prepusti središnja uloga u ruskom poslovnom sektoru i obrazovanju.

“Prava elita su oni koji služe Rusiji, radnici i vojska koji su dokazali svoju lojalnost Rusiji svojim djelima”, rekao je Putin u izjavi koja je, izgleda, bila namijenjena smirivanju vojske.

Ako su takve izjave i razbjesnile dio publike iz privilegirane političke elite, oni to nisu pokazali. Ruski mediji zabilježili su da je Putinov rekordno dug govor u Saveznoj skupštini prekidan pljeskom više od 80 puta.

“Bio je to samo festival ekstravagantne velikodušnosti”, napisao je nezavisni analitičar Abbas Gallyamov. No, Gallyamov dodaje da nakon izbora Ruse čekaju “nepopularne mjere: novi mobilizacijski val, povećanje mobilizacijske dobi i sve ostalo što mogu zamisliti”.

Putinovo obraćanje nije prikazano samo na državnoj televiziji već i u kinima i na javnim mjestima, što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio prirodnim rezultatom potražnje gledatelja za “zanimljivim” sadržajem.

Fotografije koje su podijelili neovisni mediji pokazuju poluprazne dvorane diljem zemlje, a neki mediji izvještavaju da su ruski studenti bili pod pritiskom da gledaju obraćanje.

Ne iznenađuje da Putin nije spomenuo Alekseja Navalnog, svog najvećeg političkog neprijatelja, koji je nedavno umro iznenadnom smrću u arktičkoj kaznenoj koloniji i čiji se pogreb treba održati u petak u Moskvi. Navalnijevi suradnici kažu da su imali velike poteškoće u pronalaženju mjesta koje bi pristalo prihvatiti pogreb, nakon što su vlasti dugo odbijale predati tijelo disidentskog vođe.

Tijekom tri godine, koliko je proveo u zatvoru, Navalni je često tužio zatvorske vlasti zbog raznih prekršaja. U jednoj takvoj tužbi oporbeni političar napisao je da su ga zatvorski službenici prisiljavali da sluša Putinov govor u Saveznoj skupštini iz 2023. svake večeri 100 dana zaredom.

“Rekao sam političkom časniku svoje kolonije: ‘Jeste li vi poludjeli? Zar ne možete barem pustiti različite govore? Putin ih je sigurno održao mnogo'”, napisao je Navalni.

Navalni je rekao da je zatvorski službenik odgovorio: “Kada Putin sljedeće godine održi novi govor, onda ćemo ti početi puštati taj govor.”

Index.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO