VIDEO: Župa Široki Brijeg posebno i svečano proslavila svetkovinu Velike Gospe

PRO Oglas

Svečanim Misnim slavljima u devetnici, na uočnicu i na sam blagdan, župa Široki Brijeg posebno i svečano proslavlja svetkovinu Velike Gospe.

Sama Uočnica ove godine je bila posebna i za samu pohvalu organizatorima, a što ste mogli vidjeti i kroz našu reportažu.

Već od ranog jutra tisuće hodočasnika pohodilo je ka crkvi na Brigu, a Svete mise bez propovijedi su započele u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati. Dok su brojni svećenici svo vrijeme neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivali Božje milosrđe i opraštali grijehe.

Središnje Misno slavlje u 11 sati, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodi fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene svetog Križa, a svečanost uveličava širokobriješki Zbor “Sveta Cecilija”.

Od 1844. godine, kada su fratri “brez kruva i krova” stigli iz Kreševa na Široki Brijeg i stavili svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg.

U svim vremenima, i preko 170 godina nije prestajala molitva generacija naših očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi su joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili.

Već dugi niz godina Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu, pa tako i danas za tisuće vjernika koji su pohodili na Brig.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk