VLADO MARUŠIĆ: “Oni koji znaju pričati pričaju malo”

PRO Oglas

Najnovija odluka Vlade ŽZH kojom će se svim korisnicima proračuna ŽZH isplatiti jednokratna novčana pomoć u visini od 1260 KM do kraja ove godine tek je jedna u nizu od mnogih diskriminirajućih i ponižavajućih odluka ne samo Vlade ŽZH već i svih drugih zakonodavnih i izvršnih tijela u ŽZH. I to ne samo u ŽZH već i u FBiH, njenim općinama i gradovima.

Odluka koja iz igre izbacuje najugroženije slojeve hrvatskog društva u našoj županiji. Ovdje uopće neću nabrajati tko su sve korisnici proračuna već ću napomene radi reći kako su to sve uposlenici u raznim ministarstvima, općinama i gradovima čije mjesečne plaće nisu ispod 1.000 KM mjesečno. Svi oni imaju uredno plaćene doprinose za MiO i ne strepe za svoj radni odnos jer su na „državnim jaslama.“

-razvojačeni branitelji HVO-a bez ikakvih sigurnih mjesečnih primanja,
-korisnici tzv “egzistencijalne novčane naknade“,
-RVI,
-nezaposleni,
-civilni invalidi,
-socijalno ugrožene osobe,
-korisnici minimalnih mirovina,

Svih njih ova odluka Vlade ŽZH ne dotiče.

Kada se ova odluka Vlade pridoda odluci jedne druge Vlade FBIH kojom će tzv “najugroženijim slojevima „BiH društva biti podijeljeno od 300 do 600 KM pomoći za ogrjev, gdje su također mnogi od ovih gore navedenih izostavljeni iz te odluke lako se dođe do zaključka kako obje Vlade zapravo rade protiv interesa najugroženijih slojeva BiH društva a da za to ne odgovaraju jer zapravo nemaju kome već sami sebi. Sami su donijeli odluke i one samo njih obvezuju.

Ovdje ne treba izostaviti ni odluku Vlade RH kojom će svi RVI HVO-a iz BiH imati pravo podnijeti zahtjev za invalidsku mirovinu u RH neovisno na procent njihove RVI ostvaren u BiH, opet i ta Vlada je donijela jednu diskriminirajuću i ponižavajuću odluku jer će takve zahtjeve podnositi svi, zapravo i oni koji su svoju RVI kupili, a da nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim stradanjima.

Odluka do odluke, poniženje do poniženja za istinske Branitelje i najobespravljenije slojeve hrvatskog društva u BiH.

Ovdje se stoga postavlja opravdano pitanje zašto su uopće donesene takve odluke ako su protu moralne, ponižavajuće, diskriminirajuće i nepravedne prema istinskim razvojačenim braniteljima i najugroženijim slojevima hrvatskog društva u BiH?

Svaka vlast ovog svijeta pa i ova u ŽZH i RH želi sačuvati svoju vlast i ne samo sačuvati već se osigurati i za drugi mandat. A kako će to učiniti već se dodvoriti onima koji ionako glasuju za nju na svim izborima to su proračunski korisnici. U najnovijoj odluci Vlade ŽZH nema korisnika minimalne mirovine u BiH ali je zato ima u odluci Vlade FBiH u pomoći za ogrjev jer je umirovljenika u FBiH znatan broj a i oni su sigurno i konzistentno biračko tijelo, pa se stoga treba i njima dodvoriti bilo kakvom pomoći.

Kad se uzme u obzir izlaznost na svim izborima koja se kreće u procentu od 25 do 35% odgovorno tvrdim kako je korisnika proračuna među njima preko 20%, dok je ostatak kukavelj koja se rasplinula među drugima. Potkupljiva i izdajnička kukavelj među koju je ubačeno dosta „štrajkolomaca“ iz vladajuće stranke HDZ BiH koji unutar drugih stranaka rade u interesu HDZ BiH.

Konačno ovakve odluke Vlade ŽZH, njenih općina i gradova još više udaljuju one nezadovoljne koje takve odluke ne obuhvaćaju da se još više udalje od svih izbora, premda to nisu činili ni prije što ovi na vlasti zapravo i žele kako bi i dalje ostali na vlasti, zapravo “večno.“

Ivo Andrić je davno napisao: “Ukoliko želiš upoznati karakter svakog čovjeka to ćeš saznati ukoliko se nešto dijeli besplatno“, a ove Odluke Vlade ŽZH, Vlade FBiH i Vlade RH, su zapravo odluke koje idu u tom smjeru da oni kojima to odista nije potrebito uglavnom dobivaju pomoć i prava dok oni kojima je ona potrebitija istoj ne mogu ni primirisati.

Stoga navalite vi korisnici proračuna svim srcem svojim, svom dušom svojom, i svom snagom svojom na te dodijeljene vam novce, poput bijesnih pasa na tuđu cipelu, rastrgajte ju na komadiće da od nje ne ostane ni komadić. Isto to učinite i vi koji ste se prošvercali u odluci Vlade FBiH za pomoć pri ogrjevu kada ste pisali sebe na kućnoj listi same ili s nekim tko vam ne radi u kući. To činite i vi tzv “branitelji“ lešinari krvi braniteljske pa predajite vaše zahtjev u RH za invalidsku mirovinu ne vodeći pri tome nimalo računa kako u suzama ostavljate one kojima je to kudikamo potrebitije nego vama.

Kada to učinite pogledajte se u zrcalo dobro. Pogledajte da li vidite istog čovjeka prije vaše odluke i nakon nje. Razmislite dobro hoće li vas biti stid ikada imalo jer ukoliko u sebi imate i zrnce ljudskog obzira i morala, a poglavito straha Božjega morate znati kako to nije pošteno i hoćete li sutra ili ikada takvim ljudima, braniteljima moći pogledati u oči i sjesti s njima za isti stol.

Dobro razmislite o citatu iz Matejevog evanđelja: ”Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće meni učiniste.”(Mt 25,45)

Netko je isto tako jednom davno napisao, a moguće je kako je to i usmena predaja, kako oni koji znaju pričati pričaju malo pa ću stoga i ja pokušati ovim tekstom biti dio takve priče, jer mislim kako je njome puno toga rečeno.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO