VLADO MARUŠIĆ: Tko je kriv za poplave i ogromne prometne gužve u Širokom Brijegu?

PRO Oglas

Tko se jučer dana 03.studenog 2023.godine zatekao kao vozač ili suvozač na prometnicama u Širokom Brijegu i onim koji idu prema njemu u vremenskom periodu od 12,00 sati do 14,00 bio je svjedokom neviđenog potopa koji je pogodio Široki Brijeg.

Ulice su doslovno postale potoci, a negdje čak i rijeke gdje je na nekim mjestima voda dosezala i više od pola metra, a nije mogla otjecati u šahtove koji su po starom običaju bile prekrivene lišćem s okolnih stabala ispred stare robne kuće, sve od mosta, odnosno Trga Širokobrijeških žrtava(Križa).

No, najgora situacija je bila i to već godinama u istim ili sličnim situacijama kod caffe bara ispod benzinske crpke i kafića Mepasa, gdje je voda doslovno prelazila i više od pola metra, tako da je u tom periodu bila isključena bilo kakva mogućnost prolaska pješice, dok su osobna vozila bježala koliko su mogla desno prema caffe baru, ukoliko su se kretala prema obilaznici ili prodajnom centru Mepas, odnosno lijevo opet prema navedenom caffeu ako su se kretala prema Pecari, odnosno gradu čime su ugrožavala promet vozilima iz pravca grada.

Svi smo također svjedoci uzaludnih i mukotrpnih prepucavanja oporbenih vijećnika s vijećnicima HDZ BiH, Gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, i Predsjednikom GV Vinkom Topićem u GV Širokog Brijega u svezi takvih i svih drugih događanja, no uvijek bez konkretnih i učinkovitih rezultata jer se takve stvari ponavljaju, ponavljaju i izgleda još će se dugo ponavljati jer nitko ne nudi konkretna idejna rješenja koja je jako lako riješiti i koja su na dohvat ruke svakome tko drži ključeve ovog grada u svojim rukama, no izgleda kako netko to očito ne želi.

Ovdje je važno napomenuti i „opći potop“ za vrijeme jakih pa čak i manje jakih kiša kod mosta na Ugrovači, Ovčji brod, kod poduzeća A-3, premda je rijeka Ugrovača od tog mjesta udaljena ni kojih 5 metara daljine. Taj bi se problem dao riješiti običnom motikom i krampom da je itko voljan prokopati odvodni kanal kuda bi ta voda otjecala, a kamoli da dođe jedan bager ili rovokopač koji bi taj problem riješio za kojih 3 minute vremena, no to nitko ne čini niti poduzima išta.

Ovdje je jako zanimljivo kako je građevinsko poduzeće A-3 udaljeno od tog mjesta kojih 20 metara a u njemu se nalaze i bageri i rovokopači koje nitko ne želi upaliti i riješiti taj problem koji vreba na nemile događaje svakog dana sve više. Da ne napominjemo kako se u blizini tog mjesta nalaze i mnogi privatnici koji posjeduju vlastite rovokopače i bagere, no ni oni ne žele završiti taj “problem a uvijek se pravdaju time kako im nitko neće platiti njihov „rad“, a taj rad zapravo koristi i njima i njihovim obiteljima jer žive tu u blizini.

Od pojedinih mještana naselja ispod Japlanice i kod parka Sajmišta saznao sam kako je jučer plivao i park Sajmište što je još zanimljivije a udaljen je od rijeke Lištice najviše 40-ak metara. Zar projektanti tog parka nisu mogli izgraditi dovoljan broj šahtova i odvodnih cijevi kamo bi se nakuplja ta voda i odvodila u rijeku Lišticu jer u tom području nema toliko lišća koje bi začepilo odvodne šahtove?

Vozeći se jučer dakle u koloni vozila kojih sat i po s Pecare ili II Osnovne škole do centra grada svaki vozač se s pravom pitao dokle ćemo mi građani Širokog Brijega i okolnih mjesta trpjeti bezvezne nesposobnjakoviće na svim nivoima vlasti našeg grada?

Dokle ćemo trpjeti začepljene šahtove koje nema tko očistiti u vrijeme jakih kiša osim čistačice iz Buhova koja željeznim grabljama sama čisti te šahtove umjesto da su joj u pomoć priskočili svi djelatnici JP u Širokom Brijegu zaduženi za uredno funkcioniranje našeg grada?

Dokle ćemo trpjeti prometne čepove ne samo u vrijeme jakih kiša već u svako drugo vrijeme kada je u Klancu sućut pokojnicima, a poglavito sućut „uvaženim gazdama“ našega grada gdje se kod 2/dva kružna toka stvaraju takve gužve kojih nema niti u najvećim velegradovima svijeta?

Svi koji se kreću iz svih smjerova žele doći dati sućut pokojniku u mrtvačnicu u Klancu sa svojim osobnim vozilima poradi osobnog prestiža i reklamacije njihovih limenih ljubimaca i najnovije garderobe i sunčanih cvikera, neovisno da li je lijepo vrijeme, kiša, ili snijeg, čime se kao jučer stvaraju kilometarske kolone prema Mostaru, Trnu, iz pravca grada, duhanske stanice, od Pecare, pa čak i iz pravca Brijega prema gradu, i svi gunđaju ali u pravilu šute naviknuti na šutnju, kao da je sve netko ušutio, kao da je netko u svima nama ubio Boga koji traži od nas da progovorimo, zavičemo, zaurličemo iz sveg grla kako ovako više ne može.

Ovdje treba biti izričit i jasan i reći kako se ovakvo stanje više ne da trpjeti jer će svakim danom biti sve gore i teže jer Široki Brijeg se sve više širi s tendencijom njegove potpune blokade u ovakvim uvjetima.

Nitko od odgovornih osoba koje ne poduzimaju ništa se ne pita što se može dogoditi ukoliko se u tim začepljenim kilometarskim kolonama treba hitno rješavati neki medicinski slučaj a ne može se niti naprijed niti nazad.

Ovo nije posao laika već struke, ali bez obzira na moje gledište kao laika jedino rješenje koje mi se kao suvislo u ovom trenutku nameće je izbjeći pod svaku cijenu neovisno o visini te investicije prometne čepove kod 2/dva kružna toka u Klancu i kod Miškić busa.

Svjestan činjenice kako su ti kružni tokovi ubrzali protočnost vozila za razliku od prijašnjih semafora, sada je došlo vrijeme zaobići te kružne tokove u vrijeme davanja sućuti u gradskoj mrtvačnici, u vrijeme povratka ljudi s posla svojim kućama, i u vrijeme početka i kraja nastave u I-oj Osnovnoj školi u Klancu, a to bi se dalo izvesti izgradnjom prometnice iz pravca Trna uz tok rijeke Ugrovače prije mrtvačnice prema Širokom Brijegu, te njenim nastavkom uz rijeku Ugrovaču prema Općinskom i županijskom sudu kako bi se priključila na magistralnu prometnicu prema Mostaru.

Time bi se značajno rasteretio promet u Klancu i omogućio nesmetan promet svim vozilima koja prometuju iz pravca Mostara prema Trnu, Posušju i obrnuto. Isto tako svim vozilima koja dolaze iz pravca Mokrog, franjevačkog samostana i Gimnazije bi trebalo omogućiti priključak na tu novoizgrađenu prometnicu uz rijeku Ugrovaču odakle bi mogli nesmetano prometovati prema Mostaru ili pak u grad Široki Brijeg na obilaznici kod Mepasa, dok bi svoj odlazak prema Posušju mogli neometano obaviti alternativnim pravcima pokraj Jelića kuća ili putem prema Belušinama-Mokro.

Ovo je tek moj prijedlog kao laika kojemu promet nije struka ali uvažavam i druga mišljenja koja mogu doprinijeti smanjenu ogromnih prometnih gužvi u vrijeme sućuti u gradskoj mrtvačnici, u vrijeme odlaska i povratka s posla mnogih radnika, te početka i završetka nastave u I-oj Osnovnoj školi u Širokom Brijegu.

Ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja onda jedino suvislo rješenje je premjestiti gradsku mrtvačnicu na neko drugo mjesto izvan grada pored kojeg nisu u blizini od kojih 50-ak metara 2/dva kružna toka.

Ja drugih rješenja nemam, a vi koji imate neka druga rješenja slobodno pišite i komentirajte.

O mijenjanju kulture u prometu učesnika tog istog prometa trenutno ne razmišljam jer će ih se jako malo odazvati pozivu za odlazak u gradsku mrtvačnicu pješice, ili pak odlazak i povratak iz II Osnovne škole u Klancu naše dječice koju njihovi roditelji odvoze i dovoze iz nje po navici koju su sami sebi nametnuli na žalost pogrešno.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO