Zahvaljujući djevojci iz Hercegovine sve više se razvija novi sportu u BiH

PRO Oglas

Sada već davne 2009. godine otvoren je Hrvatski cheerleading klub Široki, prvi cheerleading klub u Bosni i Hercegovini. A pokrenula ga je tadašnja srednjoškolka Prometne škole iz Širokog Brijega Nikolina Čolak.

Sport za koji su do tada rijetki čuli. Nažalost upravo zbog toga djevojka iz naše priče nerijetko je bila izrugivana, institucije su totalno zakazale i pokazale svoju zaostalost za ostatkom svijeta što nažalost nije prvi put da se događa u BiH.

Međutim njenom borbom, ustrajnosti, ali i željom da dokaže svima da griješe danas je cheerleading najbrže rastući sport u Bosni i Hercegovini, član Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine, te sport koji bi uskoro trebali gledati na Olimpijskim igrama.

Malo tko danas u Hercegovini nije čuo za cheerleading, jer skoro svako mjesto ima klub, ali i zbog toga što o uspjesima sportašica i sportaša iz Širokoga Brijega mediji često izvještavaju.

Od 2024. godine počela se razvijati i Bosna. U Sarajevu je otvoren prvi cheerleading klub u Bosni, a kako mediji najavljuju ovo je samo početak razvoja jer cheerleading sport je tražen u svim gradovima, ali nedostaje obučenih trenera.

Naime iz Amerike u Sarajevo se doselila cheerleading trenerica Seada Mukanović. Njena obitelj je rodom iz Bosne, ali ona je cijeli život provela u Americi. Profesorica je povijesti te istu i predaje na univerzitetu za strane učenike na engleskom jeziku u Sarajevu.

Čim se preselila kontaktirala je Nikolinu Čolak i zatražila pomoć oko pokretanja kluba. 04.01.2024. godine u Kulturno sportskom i rekreacijskom centru na Ilidži započeli su i prvi treninzi.

Mediji po Bosni su se raspisali o otvaranju kluba u Sarajevu, ali i pomoći koju su dobili iz Širokog Brijega prilikom pokretanja kluba.

https://www.klix.ba/sport/bosna-dobija-prvi-cheerleading-klub-osnovala-ga-je-profesorica-koja-se-iz-amerike-vratila-u-bih/231212105

Nemamo često priliku vidjeti pomaganje između Širokog Brijega i Sarajeva pa smo definitivno mišljenja da odavno nismo čuli ljepšu priču i za nadati je se da će ovo potaknuti mnoge da stvaraju lijepe priče i da neke stvari ostavimo u prošlosti.

24.03.2024. godine Grad Ljubuški je po prvi put domaćin Cheerleading prvenstva Bosne i Hercegovine. Broj cheerleading sportaša raste svake godine u čemu ide u prilog činjenica da se očekuje preko 1 000 sportaša na državnom prvenstvu u Ljubuškom.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO