​​​​​​​Zahvalna riječ mons. Franje Komarice na kraju svečane akademije u banjolučkoj katedrali

PRO Oglas

U večernjim satima, 1. ožujka 2024., u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci nakon zahvalnog Euharistijskog slavlja upriličena je svečana akademija u čast dosadašnjeg biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice. Na kraju akademije mons. Komarica uputio je zahvalnu riječ koju prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, dragi sudionici u ovoj, za mene iznenađujućoj i dirljivoj akademiji!

1.Od srca vam svima zahvaljujem za vašu nazočnost i dodatno za vaše aktivno sudjelovanje.

2.Tko ima pred očima cilj, za kojega se isplati boriti, taj može reći da pravo živi!

Život na zemlji je karantena za raj, veli arapska poslovica.

Jedino sredstvo da se život podnosi jest da ga držimo lijepom!

Tko dolazi na ovaj svijet, taj počinje graditi jednu novu kuću. Kad on odlazi s ovoga svijeta, ostavlja tu kuću drugome, a ovaj će tu gradnju prilagođavati sebi dok je i on ne napusti nedovršenu. A nitko je neće potpuno izgraditi da ona služi i ostane zauvijek.

Sve prolazi i proći će: radosti i žalosti, brige, uspjesi i neuspjesi. Sve što je jednom započelo, mora jednom i dovršiti!

3.Gledajući pred sobom draga i poznata mi lica vas – svojih suradnika, dobročinitelja, prijatelja i rodbine u duhu mislim na daleko veći broj onih plemenitih ljudi iz naše biskupije kao i brojnih drugih biskupija širom svijeta koje je Božja providnost poslala na moj životni put tijekom moje dosadašnje biskupske službe!

Još jednom i ovdje sada, osim na Misnom slavlju, zahvaljujem Bogu za sve vas i za sve njih. I ponovno ga molim da vas sve obilno blagoslovi!

Osim Bogu zahvaljujem od srca i svima vama – prvenstveno vama, mojim višegodišnjim vrijednim i savjesnim suradnicima i suradnicama – u Ordinarijatu i u cijeloj biskupiji – svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjeroučiteljima, članovima Župnih pastoralnih i Župnih ekonomskih vijeća.

Vama, braći biskupima iz naše zemlje i susjedne Hrvatske i iz drugih zemalja kao i svim nenazočnim ili pokojnim biskupima!

Hvala i svim apostolskim nuncijima i crkvenim poglavarima u Rimu.

Hvala brojnim moliteljima i dragocjenim pomagačima – iz biskupije i iz brojnih drugih biskupija s kojima me Božja providnost povezala!

Hvala svim liječnicima i zdravstvenim radnicima koji su više godina brinuli za moje narušeno zdravlje, „krpali“ ga i osposobljavali me za obavljanje brojnih zadaća i poslova u ovoj biskupiji i izvan nje.

4.U ovom jedinstvenom trenutku službenog završavanja moje službe kao banjolučkog biskupa ordinarija ne mogu ne spomenuti jedan također jedinstven, neponovljivi događaj iz vremena moje službe, a to je dolazak u središte biskupije svetog i dragog pape Ivana Pavla II. i uzdizanje na oltar prvog katolika rođenog u našem gradu, biskupiji i domovini. Još jednom hvala Bogu za taj izuzetni dar i hvala svima koji su taj događaj priredili na najbolji način. Pozivam sve na molitvu da nas Blaženik bude što prije proglašen svetim.

5.Želim svima nazočnim ali i nenazočnim prijateljima obilje Božjeg blagoslova i pomoći.

Radovat ću se i ubuduće našim susretima.

Obećavam molitvu za sve vas. Preporučujem dragog mi subrata mojeg nasljednika biskupa Željka vašim molitvama, vašoj odanosti, poslušnosti, ljubavi i pomoći u vršenju njegove apostolske službe.

6.I za kraj riječ meni i vama: NIKAD NISI PRESTAR DA PRED SEBE NE POSTAVIŠ CILJ ILI DA POČNEŠ SANJATI JEDAN NOVI LIJEPI SAN!

Bila mi je čast i radost da sam doživio ovu nezaboravnu večer s vama. Hvala za ovu dirljivu, iznenađujuću za mene dirljivu i nezaboravnu večer.

Ktabkbih.net

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO