Znanstvenici otkrili novu vrstu morskog psa

PRO Oglas

Znanstvenici u Australiji otkrili su novu vrstu morskog psa s bizarnim kutnjacima nalik ljudskim koje koristi kako bi razbio plijen. Nova vrsta, nazvana naslikani morski pas (Heterodontus marshallae), dio je reda Heterodontiformes, koji su klasificirani po svom jedinstvenom obliku tijela i malim rogovima koji strše iznad njihovih očiju. “Ovaj red morskih pasa nalikuje fosilima davno izumrlih morskih pasa zbog slične morfologije, uključujući bodlje. Ali sada znamo da nisu u bliskom srodstvu”, rekla je Helen O’Neill, biologinja za ribe u Australskoj nacionalnoj zbirci riba (ANFC), u priopćenju australska vladina agencije CSIRO.

Novoopisana vrsta nalazi se samo u vodama sjeverozapadne Australije, otprilike 125 do 229 metara ispod površine, prema studiji objavljenoj 12. srpnja u časopisu Diversity. Imaju nekoliko redova zuba i izuzetno veliku čeljust u odnosu na lubanju, što im omogućuje da grickaju stvorenja poput mekušaca i rakova.

“Zubi svih vrsta morskih pasa vrlo su slični jedni drugima, ali morski psi kao skupina imaju vrlo različite zube od većine drugih morskih pasa. Oni imaju zube za hvatanje blizu prednje strane i velike zube poput kutnjaka dok se krećete unatrag uzduž čeljusti”, rekao je Will White, viši kustos ANFC-a i koautor studije. “Ova je skupina evoluirala kako bi zgnječila teški granatirani plijen koristeći svoje zube poput kutnjaka.”

Slični su drugoj vrsti

U studenom 2022. godine istraživači su istraživali staništa morskog dna u Gascoyne Marine Parku u Zapadnoj Australiji kada su uhvatili odraslog mužjaka H. marshallae koji je bio dugačak oko 53 centimetra mjereno od vrha njuške do repne peraje. “U usporedbi s drugim australskim morskim psima, ova vrsta ima prepoznatljiv prugasti uzorak”, rekao je White. “Ovaj je uzorak vrlo sličan zebrastom morskom psu i prije se mislilo da je riječ o istoj vrsti.”

Međutim, zebrasti morski psi (H. zebra) nalaze se u plićim vodama i obično žive u blizini Indonezije ili Japana, dok H. marshallae preferira dublje oceane koji okružuju obalu Australije. Prije ekspedicije 2022. istraživači su pregledali šest primjeraka i ovitak jajeta onoga što će kasnije biti identificirano kao H. marshallae iz muzejskih zbirki diljem Australije, i bili su u procesu klasifikacije ove nove vrste kada su naletjeli na živog mužjaka.

“Imamo ženski primjerak u našoj kolekciji, ali onaj koji smo prikupili tijekom putovanja je mužjak”, rekao je O’Neill, koji je također bio koautor studije, u izjavi. “Radije koristimo mužjake za holotipovi morskih pasa jer imaju kopče, koje su vanjski reproduktivni organi koji se mogu razlikovati od vrste do vrste i pomažu nam da ih razlikujemo.”

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk