Znanstvenici oživjeli zombi virus star desetke tisuća godina

PRO Oglas

Znanstvenici su oživjeli ‘zombie’ virus koji je bio uspavan desecima tisuća godina u dubinama sibirskog permafrosta. Međutim, za sada nema opasnosti od apokaliptičnog scenarija i znanstvenici su za CNN rekli da su rizici minimalni za čovječanstvo.

Lovac na viruse zombija – poznat i kao Jean-Michel Claverie, emeritus profesor medicine i genomike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj – testirao je uzorke zemlje iz permafrosta kako bi provjerio ima li skrivenih gadosti.

Je li opasan?

I našao je neke. “Viruse koji zaraze amebe smatramo surogatima za sve druge moguće viruse koji bi mogli biti u vječnom ledu”, rekao je Claverie za CNN. “Vidimo tragove mnogih drugih virusa pa znamo da su tamo. Ne znamo sa sigurnošću jesu li još uvijek živi. Ali naše razmišljanje je da ako su virusi amebe još živi, ​​nema razloga zašto drugi virusi ne bi bili još živi i sposobni zaraziti vlastite domaćine.”

Najstariji virus koji je tim uspio oživjeti bio je star 48.500 godina. Njegovo istraživanje objavljeno je prošlog mjeseca u časopisu Virusi. Birgitta Evengård, emeritna profesorica na Odsjeku za kliničku mikrobiologiju na Sveučilištu Umea u Švedskoj, priznala je da je potrebna jača razina nadzora kada je u pitanju otkrivanje virusa poput ovih. “Morate zapamtiti da je naša imunološka obrana razvijena u bliskom kontaktu s mikrobiološkim okruženjem”, rekla je za CNN. “Ako postoji virus skriven u permafrostu s kojim nismo bili u kontaktu tisućama godina, moguće je da naša imunološka obrana nije dovoljna. Ispravno je poštovati situaciju i biti proaktivan, a ne samo reaktivan.”

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO