Znanstvenici razotkrili masivan podzemni grad: Ono što je posebno zanimljivo jest tko ga je izgradio

PRO Oglas

Mravi, ti sitni insekti koje često podcjenjujemo zbog njihove neugodnosti na piknicima ili pokušaja invazije u naše domove, zapravo su iznimno inteligentni, opremljeni super snagom i vještinom komunikacije koja stavlja u sjenku njihove kolege iz svijeta kukaca.

Nije li stoga iznenađujuće da je vojska mrava uspjela izgraditi tajni mega-grad ispod Zemlje? Znanstvenici su otkrili kompleksnu mrežu koju su stvorile ove kreature nakon što su u napušteni mravinjak ulili oko deset tona cementa tijekom tri dana.

Prema EarthSky-u, predani tim stručnjaka bio je oduševljen složenošću ‘megagrada’, koja ima ‘podzemne autoceste’ koje povezuju glavne komore kolonije. Tim predvođen profesorom Luisom Forgijem radio je u vrućem brazilskom suncu kako bi otkrio ovu nevjerojatnu strukturu.

Otkrili su da je zajednica mrava, nazvana ‘superorganizam’ zbog njihove izvrsne koordinacije, stvorila vlastiti metropolu duboku osam metara pod zemljom. Iskreno, trebali bismo učiti od njih u pogledu timskog rada.

Ovaj mravinjak nazvan je ‘mravljim Kineskim zidom”, zbog svoje kompleksnosti. Naime, ova kompleksna mreža imala je glavne ceste, bočne putove i prečace kako bi mravi mogli slobodno kretati.

Ovo zadivljujuće otkriće snimljeno je u dokumentarnom filmu pod nazivom “Mravi! Tajna moći prirode”, koji gledateljima otkriva da mravi imaju puno više u sebi nego što biste očekivali.

Pripovjedač objašnjava: “Staze se razgranavaju i vode do mnogo vrtova s gljivama i smeća. Tuneli su dizajnirani kako bi osigurali dobru ventilaciju i pružili najkraće putove prijevoza. Sve izgleda kao da je dizajnirano od strane arhitekta, ali naravno da to nije istina. Ovaj kolosalni i kompleksni grad stvoren je kolektivnom voljom mravinjske kolonije, superorganizma”. Struktura pokriva čak 50 četvornih metara i ide osam metara duboko u zemlju.

Izvanredno je to što je kolonija mrava premjestila 40 tona tla kako bi stvorila svoj podzemni dom. Pripovjedač nastavlja: “Milijarde mravskih tona tla iznesene su na površinu, a svaka tona težila je četiri puta više od radnika. Ljudskim rječnikom rečeno, tlo je nosilo kilometar do površine.”

Ovi nevjerojatni insekti mogu nositi 10-50 puta svoje vlastite težine. Mravi bi stvarno mogli postidjeti nekoliko momaka iz teretane, pogotovo jer je istraživanje pokazalo da vratni zglob tipičnog američkog poljskog mrava može izdržati pritisak do 5.000 puta vlastite težine, prema Journal of Biomechanicsu.

“Mravi su impresivni mehanički sustavi, zaista”, rekao je Carlos Castro, docent na Odjelu za mehaničko inženjerstvo i zrakoplovstvo na Sveučilištu Ohio State. “Prije nego što smo počeli, napravili smo prilično konzervativnu procjenu da bi mogli izdržati 1.000 puta svoje težine, a ispalo je da je puno više.”

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO