Žuti pingvin na Antarktiku zbunjuje i same znanstvenike!

PRO Oglas

Kraljevski pingvini su crno-bijeli, sa jednom žutom točkom na “okovratniku”. Međutim, ovaj pingvin na sebi nije imao crnu boju, već je umjesto nje bila žuta.

Žuti pingvin snimljen je na obali poznatoj kao Salisbury Plains na otoku Južne Georgije u Atlantskom oceanu, a znanstvenici ne mogu točno objasne zbog čega je takve boje, a ne uobičajeno crno-bijele.

Tijekom ekspedicije na južni Atlantik 2019. godine, belgijski fotograf Yves Adams očekivao je poznati prizor: kraljevske pingvine, lako prepoznatljive po crno-žutim perima koji su krasili njihove glave i vratove i narančastom bljesku boje dužine kljunova. Umjesto toga, Adams je vidio nešto drugo: živopisnog žutog pingvina.

“Dok smo raspakivali opremu, vidio sam na tisuće kraljevskih pingvina na obali, usred velikog broja morskih slonova i krznenih foka. Nikada nisam vidio toliko pingvina, bilo ih je više od 100.000, ali samo jedan mi je odmah privukao pažnju jer je bio žute boje”, ispričao je Adams.

Pingvini koji nisu crno-bijeli veoma su rijetki, a kako navode iz Australijskog antarktičkog programa, neobične boje mogu biti posljedica ozljede, ishrane, bolesti, mutacije gena…

Mutacije mogu izazvati takozvani melanizam, gdje je bijelo perje zamijenjeno crnim, ili albinizam, gdje je obrnuto. Međutim, znanstvenici nisu sasvim sigurni zašto je ovaj pingvin žut.

Fotograf koji je zabilježio snimak žutog pingvina smatra kako je “heroj” njegove slike požutio zbog leucizma, genetske mutacije u kojoj se gubi samo dio pigmenta melanina.

Di Boersma, biolog i profesor Univerziteta u Washingtonu, slaže se sa njim i objašnjava da albino pingvini potpuno izgube pigment, dok je kod ovog on donekle sačuvan.

Međutim, drugi znanstvenici misle drugačije.

“Ovo nije leucizam, jer izgleda kao da pingvin uopće nema melanina. Sliči na albino pingvina, jer u njegovim očima, na nogama i perju ne izgleda kao da ima melanin. Međutim, tek na osnovu biokemijskog ispitivanja uzoraka perja mogli bismo rećo o čemu se radi”, kaže Kevin Megrou, ekolog sa Arizona univerziteta.

“Pingvin je izgubio karotenoid, odnosno žuto-narandžasto-crveni pigment u kljunu, a melanin u perju, dok je u perju sačuvao žuti pigment. Dakle, genetska mutacija je takva da je na pojedinim mjestima izgubio jedan pigment, a na drugim nije. Ne znam da li sam ikada vidio sliku takve ptice”, kaže Megrou.

FB Maria Dido

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO