5 stvari koje VPN može sakriti i 5 stvari koje ne može

PRO Oglas

Za svakoga tko želi zaštititi svoju online sigurnost, Virtual Private Network (VPN, Virtualna Privatna Mreža) je esencijalni alat. S pravim VPN-om, možete spriječiti hakere da ukradu vaše podatke, pretraživati web bez brige da vas netko špijunira, i održavati svoje online aktivnosti anonimnima.

No treba jasno reći: VPN-i nisu magični. Iako nude mnoge prednosti, imaju i neka ograničenja. Razumijevanje što VPN može i ne može učiniti ključno je za donošenje informiranih odluka o vašoj online privatnosti i sigurnosti. Stoga, u nastavku ćemo pogledati stvari koje VPN može sakriti, kao i stvari koje ne može, piše portal PcChip.hr.

Što VPN sakriva?

VPN pomaže zaštititi vaše online aktivnosti od vanjskih promatrača. Ovo su glavne stvari koje može sakriti.

1) Vašu IP (Internet Protocol) adresu

Kada se spojite na internet, vaša IP adresa je vidljiva svima na webu. To omogućuje hakerima, ISP-ima i raznim agencijama da prate vaše online aktivnosti. IP adresa može biti korištena od strane ISP-a za prikupljanje podataka o vašim aktivnostima pretraživanja, ograničavanje pristupa određenim stranicama, pa čak i za ograničavanje brzine vaše internetske veze. Cyberkriminalci je mogu koristiti za zlonamjerne aktivnosti poput doxxinga. Čak i ako koristite Internet anonimno bez korištenja svog stvarnog imena, vaša IP adresa i dalje može biti korištena za identifikaciju.

Srećom, VPN može zamaskirati vašu IP adresu preusmjeravajući vaš Internet promet kroz jedan od svojih servera. To osigurava da svatko tko prati web neće moći pratiti vašu online aktivnost natrag do vas ili vaše lokacije.

2) Geolokacija

S obzirom na to koliko su naši životi ukorijenjeni u digitalnom svijetu, ne čudi što je naša geolokacija (geografska lokacija) postala problem. To je kao da svakome tko posjeti stranicu dajete svoju adresu – nije baš ono što želite ako pokušavate zadržati svoju lokaciju privatnom. Od personaliziranih oglasa do ograničenja na određenim web stranicama, tvrtke koriste podatke o vašoj lokaciji u razne svrhe.

VPN vam može pomoći zaobići ta ograničenja sakrivajući vašu lokaciju i omogućujući vam pristup geografski ograničenom sadržaju. S VPN-om možete lažirati svoju lokaciju i činiti se kao da se nalazite bilo gdje u svijetu. To pruža dodatni sloj privatnosti prilikom pretraživanja weba.

3) Aktivnost pretraživanja

Kada pretražujete web bez VPN-a, vaš ISP (hr. Davatelj Internet usluga) može vidjeti sve vaše aktivnosti. To uključuje vašu povijest pretrage web stranica, preuzimanja i slično. VPN šifrira vaše podatke i usmjerava ih kroz siguran tunel tako da je vaša aktivnost pretraživanja skrivena od svih koji pokušavaju vidjeti što radite online. To otežava bilo kome da prati koje web stranice posjećujete ili koje datoteke preuzimate. Tada možete pretraživati web znajući da nitko ne može vidjeti što radite.

4) Identificirajuće informacije (PII)

Kada koristite web, vaše “osobno identificirajuće informacije” (PII, Personally Identifiable Information) su izložene. To uključuje stvari poput vašeg imena, e-mail adrese, fizičke adrese i telefonskog broja. Hakeri ponekad mogu “presresti” dotične podatke i koristiti ih za zlonamjerne svrhe, poput krađe identiteta ili prijevare.

VPN pomaže u zaštiti od ovoga šifriranjem svih vaših podataka prije nego što dođu do servera, čineći pristup vašim osobnim informacijama nedostižnim za bilo koga tko pokušava pristupiti, čak i ako dobiju pristup serveru.

5) Torrent aktivnosti


Korištenje torrenta je odličan način za brzo preuzimanje velikih datoteka, ali dolazi sa svojim rizicima. Bez VPN-a, vaš ISP može vidjeti što skidate putem torrenta. ISP-ovi često ograničavaju brzinu torrenta i čak suspendiraju korisnike koji su uhvaćeni u nelegalnom dijeljenju datoteka.

Dobar VPN može vam pomoći da zamaskirate svoju “torrent aktivnost” i zaštititi vas od nekih pravnih posljedica. VPN šifrira sve vaše podatke tako da nitko ne može vidjeti što preuzimate.

Ali moramo napomenuti, skidanje datoteka putem torrenta je nešto što trebate izbjegavati. Mnogo stvari na torrentima su zaštićeno intelektualno vlasništvo, koje ne biste trebali skidati, nego kupiti, odnosno platiti. Ni u kojem slučaju ne potičemo korištenje torrenta za bilo kakve ilegalne aktivnosti.

Što VPN ne sakriva?

VPN nudi mnogo prednosti kada je riječ o online privatnosti i sigurnosti, ali ne pruža potpunu zaštitu privatnosti, jer još uvijek postoje stvari koje VPN ne može sakriti.

1) Aktivnosti na korisničkom računu


VPN može šifrirati vaš web promet, sakriti vašu IP adresu i lažirati vašu lokaciju, ali vas ne može zaštititi od praćenja od strane online servisa. Kada se prijavite za web stranicu ili online servis, tvrtka će još uvijek moći pratiti vaše aktivnosti unutar svoje platforme. Dakle, ako koristite Gmail, Facebook ili Twitter s omogućenim VPN-om, vaše aktivnosti na računu nisu sakrivene.

2) Informacije o plaćanju

Omogućavanje VPN-a može vam pomoći u zaštiti od hakera i špijuna, ali vas ne može zaštititi od financijske prevare. Kada obavite kupnju online s kreditnom karticom ili PayPalom, tvrtka još uvijek može pristupiti vašim informacijama o plaćanju. Čak i ako koristite VPN, važno je poduzeti dodatne mjere opreza prilikom obavljanja online kupnji i uvijek koristiti siguran način plaćanja.

3) Zlonamjerni softver i virusi

VPN može učiniti mnogo toga kako bi zaštitio vaš sustav od “uljeza”, ali može li vas VPN zaštititi od zlonamjernog softvera? Nažalost, korištenje VPN-a prilikom pretraživanja interneta ne može spriječiti zlonamjerni softver ili viruse da zaraze vaš uređaj.

Čak i ako koristite VPN, uvijek je važno imati dobar antivirusni program instaliran na vašem uređaju ako želite ostati sigurni od zlonamjernih napada i malicioznog softvera.

4) MAC Adresa Uređaja

Vaš VPN može sakriti vašu IP adresu, ali ne može sakriti MAC (Media Access Control) adresu vašeg uređaja. To je jedinstveni identifikator dodijeljen svakom uređaju na mreži, i može se koristiti za praćenje vaših aktivnosti.

5) Korištenje Podataka

Vaš ISP će i dalje moći vidjeti koliko Internet podataka koristite, čak i ako koristite VPN. Također, neki ISP-ovi imaju ograničenja na količinu podataka koju možete koristiti svaki mjesec, a ta ograničenja će i dalje vrijediti čak i ako koristite VPN.

Koristite VPN za maksimalnu privatnost

Ako želite uživati u maksimalnoj privatnosti i sigurnosti prilikom pretraživanja interneta, tada je korištenje VPN-a najbolji način. Može vam pomoći zaštititi vaše osobne podatke od hakera, sakriti vašu IP adresu od špijuna, šifrirati vaš web promet i zaobići geografska ograničenja.

Ali važno je zapamtiti da čak i s omogućenim VPN-om, postoje neke stvari koje VPN ne može sakriti. Budite sigurni da poduzimate dodatne mjere opreza ako želite zaista ostati anonimni online i ne oslanjajte se samo na VPN.

PcChip.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO