Nedjelja, 29 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Tko su dobitnici javnih priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega“ 2021.

Ovog četvrtka, 12.8.2021. godine u kinu Borak održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Širokog Brijega.

Osim brojnih hvalospjeva čelnih ljudi ovog grada i dobročinitelja akedemika dr. Dragana Čovića koji je isto također nizao hvalospjeve na njihov račun, dogodila se i svijetla točka gdje su napokon uručena i svim trim pravim osobama javna priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega”.

Naravno, sad je red da ih i mi predstavimo cjelokupnoj javnost jer su uistinu to priznanje i zaslužili.

Udruga “Narcis” Široki Brijeg

Udruga žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” Široki Brijeg osnovana je 2003. godine i upisana u registar udruga ŽZH. Postupak osnivanja udruge pokrenula je širokobriježanka Radica Lasić koja još i danas neumorno radi na čelu udruge, za koju nerijetko kažu da je “ponos hrabrosti i žene i majke”.

Udruga “Narcis” je osnovana s jedinim razlogom, a to je podrška ženama oboljelim od karcinoma. Danas je njen cilj osvijestiti javnost o bolesti koja se ne bira, prevencija i rano otkrivanje raka dojke, zatim pomoć i svaka vrsta podrške oboljelim ženama. Udruga organizira predavanja, razne radionice, odlaske na izlete, akcija kao što su: Roza vrpca, Trka za život, Dani zdravlja, itd. Njihova predavanja uvijek su iznimno posjećena, posebno u srednjim školama, ženskim športskim klubovima i organizacijama.

Udruga je poznata i po organiziranju besplatnih mamografskih pregleda.

Cilj svih humanitarnih akcije je prvenstveno pokazati ženama da nisu same u svojoj borbi s bolesti i da se ne trebaju stidjeti toga. Iz neznanja i straha se događa da ova podmukla bolest uzima sve veći danak među sve mlađom populacijom.

Javno priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega” preuzela je Radica Lasić, predsjednica Udruženja žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” Široki Brijeg.

Obitelji prof. Ante Sliškovića

Profesor Ante Slišković, rodio se 12. rujna 1937. godine u Širokom Brijegu gdje je završio osnovnu školu. Srednju glazbenu školu upisao je u Splitu i već kao srednjoškolac svirao u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta Split, velikom zabavnom orkestru Mozaik, vodio pjevačku i zbor i tamburaški orkestar u trogirskoj pučkoj školi. Iz ovoga perioda najznačajniji uspjeh mu je I. nagrada na klarinetu na IV. natjecanju srednjih glazbenih škola tadašnje države u Zagrebu 1959. Godine.

Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu i na istoj diplomirao 1967. godine. Za vrijeme studija svirao je u orkestru Radiotelevizije Sarajevo.

Bio je stalni profesor glazbene umjetnosti u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu i istodobno vanjski suradnik na puhačkim odjelima u glazbenim školama u Posušju i Širokom Brijegu. Bio je dugogodišnji član KUD-a Matija Gubec i vodio zabavni orkestar, puhački orkestar i mušku klapu. Otvaranjem širokobriješkog hotela Park angažiran je kao stalna glazbena postava orkestra Ero koji je pratio i najveće zvijezde zabavne i pop glazbe koje su nastupale u hotelu.

Prve njegove skladbe nastale su još u srednjoj školi, a javnosti se predstavlja 1964.godine svojom koračnicom. Njegove klapske pjesme u svoj repertoar uvrstile su klape Mostar, Maestral, Poklisari i Zadranke. Neke od njegovih skladbi izvedene su na omiškom festivalu, tako je pjesma Ima san tri cure, 1971. dobila je drugu nagradu, a pjesma S drugon curon ja sam draga bija, dobila je nagradu publike.

Gajio je ljubav prema crkveno-duhovnoj glazbi i bio član zbora sv. Cecilije u Širokom Brijegu. Kao rezultat toga nastala je zbirka duhovne glazbe Širokobriješka zvona, jedinstvena na području BiH.

Profesor Ante Slišković svoju ljubav za glazbu prenio je i svojoj djeci Jošku i Diani Gaši (r.Slišković), koji su također profesori glazbene kulture, dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Obiteljsko glazbeno obrazovanje nastavljaju i njegova unučad. Ante Slišković-mlađi, profesor je violine i dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, koji svoje školovanje nastavlja na Sveučilištu za glazbu Fryderyka Chopina u Varšavi, gdje postaje asistent u klasi prof. Agnieszke Maruche. Ante Slišković-mlađi je i profesor trojici svoje braće, Mati Sliškoviću učeniku I. razreda Srednje glazbene škole, Marku Sliškoviću učeniku V.razreda i Luki Sliškovića učeniku II. razreda Osnovne glazbene škole. Svi su oni izuzetno nadareni učenici što potvrđuju osvajanjem nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima učenika i studenata.

Javno priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega” preuzeo je Joško Slišković, sin prof. Ante Sliškovića, i otac talentiranih mladih glazbenika koji su poput oca i djeda nastavili glazbenu uspješnu traciju na ponos Širokog Brijega.

Bračni par, Mate Ćavar, posmrtno i Ružici Ćavar dr. stom. i dr. med.

Mate Ćavar, hrvatski domoljub, pjesnik i publicist, rođen je 27. kolovoza 1931. godine u Širokom Brijegu, kao četvrti od petero djece. Osmogodišnju školu završio je u Širokom Brijegu, a zbog materijalne nemogućnosti daljnjeg gimnazijskog školovanja, završio je tečaj za trgovačkog pomoćnika i zaposlio se u trgovini kako bi pomagao obitelji. Godine 1958. odlazi u Zagreb gdje je radio i uz rad završio gimnaziju, te upisao studij prava na Zagrebačkom sveučilištu. Na drugoj godini studija, UDBA ga je uhitila i osuđen je na 2 godine teškog zatvora (1961-1963). Bio je neprekidno pod nadzorom UDBE i tako ometan u učenju, životu i radu. Mate Ćavar je svim srcem, kao zaposlenik u vodstvu poduzeća “Čistoća”, zajedno sa istomišljenicima 1971. aktivno sudjelovao u pokretu za demokraciju u Hrvatskoj. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća emigrira u Austriju čvrsto vjerujući kako će trenutak njegova povratak doći za koju godinu. Međutim, potrajalo je punih 18 i pol godina. Vratio se tek 1991. godine, kada je međunarodno priznata Republika Hrvatska. Po političkom uvjerenju bio je istinski pravaš. Došavši u Domovinu nastavio je djelovanje, najviše pisanjem rodoljubnih pjesama i drugih rodoljubnih sadržaja, kao što je uvijek činio, jer to je bio njegov život. Odlukom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, odlikovan je 1996. godine Redom Stjepana Radića, zajedno sa suprugom Ružicom.

Dr. Ružica Ćavar rođena je 1937. godine u Proboju, općina Ljubuški, Hercegovina, u obitelji Čuvalo koja je, za vrijeme Drugog svjetskog rata preselila u mjesto Srijemsku Kamenicu kod Petrovaradina. U Srijemu je provela djetinjstvo i ranu mladost, do završetka srednje škole. U Zagrebu je završila Stomatološki fakultet, i zatim Medicinski fakultet. Specijalizirala je dječju i preventivnu stomatologiju, i na Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar” završila postdiplomski studij iz javnog zdravstva i epidemiologije. Zbog ideja o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj državi i katoličkih moralnih načela 1965. dospijeva u zatvor, zajedno sa više drugih mladih. U tim studentskim vremenima je upoznala Matu Ćavara, apsolventa prava iz Širokog Brijega, s kojim je, nakon završenog studija, sklopila brak i podigla četvero djece.

Cijeli život neumorno je radila, tako je još od 1977. godine bila stalna suradnica hercegovačkog katoličkog zbornika “Kršni zavičaj” gdje je pisala članke i studije o obiteljskoj problematici. Godine 1990. utemeljila je Hrvatski pokret za život i obitelj. Također 1991. godine, u ime neformalnog pokreta roditelja za spas hrvatskih vojnika iz JNA, pokrenula je javne molitve na trgovima gradova Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine. Organizirala je, u ime zagrebačkih majki hrvatskih vojnika u JNA, veliki skup roditelja 1991. godine, gdje je začet Pokret majki za mir “Bedem ljubavi”. Osobno je najviše djelovala kroz Hrvatski pokret za život i obitelj, u čije ime je pokretala i sudjelovala u mnogim prosvjednim, mirovnim i molitvenim akcijama zajedno sa organizacijama stradalnika Domovinskog rata. Također se, tijekom Domovinskog rata, neprekidno angažirala u prikupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći ugroženim obiteljima. Od 2000. godine, organizirala je razna molitvena okupljanja za mir, za istinu o sudbini nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, povratak prognanika i izbjeglica na svoja ognjišta, i posebno za spas nerođenih života i dobrobit obitelji.

Za vrijeme boravka u Širokom Brijegu, Mate i Ružica su pokretali brojne dobre i društveno korisne političke i dr. projekte i peticije.

Javno priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega” preuzela je kćer Drina Ćavar.

U nastavku donosimo njihova kraća obraćanja:

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.