Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

“Spomenom prezimena nekima se gaće tresu” – Escobar: “Agresivno ćemo krenuti u borbu s korupcijom u BiH”

Novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je za Glas Amerike da će biti “vrlo agresivno” korištene sankcije na rješavanju široko rasprostranjene korupcije u Bosni i Hercegovini.

Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za euopsku i euroazijska pitanja ujedno i izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, funkcija je početkom rujna preuzeta od Matthewa Palmera, koji je imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH.

Razgovor sa Escobarom vodio je albanski servis Glasa Amerike.

Glas Amerike: Mathew Palmer, vaš prethodnik, preuzeo je novu poziciju izaslanika za izborne reforme u BiH. Od 2006. godine EU je preuzela vodeću ulogu u BiH, ali je zemlja postala disfunkcionalna. Znači li to da će se SAD sada aktivirati uključiti?

Escobar: Sjedinjene Američke Države su od Daytone jako ulagale u Bosnu. Mi osiguravamo značajan iznos sredstava za visokog predstavnika. Prvi zamjenik visokog predstavnika uvijek je Amerikanac. Imamo vrlo snažnu Ambasadu i program USAID-a u Bosni. Šef OSCE-a, koji je pandan visokom predstavniku, obično je Amerikanac. Dakle, i dalje nas zanima Bosna. Nastavak rada Matthewa Palmera na Bosni pokazuje našu stalnu posvećenost regiji. Volio bih vidjeti napredak sa svih strana u poboljšanju funkcionalnosti Bosne.

Glas Amerike: Korupcija je rasprostranjena u BiH. Što se može učiniti da se problem korupcije pomakne s mrtve točke?

Escobar: Prošle godine, predsjednik (Biden) je objavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno.

Glas Amerike: Lider bosanskih Srba Milorad Dodik na listi je sankcija Ureda američkog Ministarstva financija za kontrolu strana imovine (OFAC) od 2017. Uprkos svom statusu i sve većoj opstrukciji, američki službenici, Palmer i ambasador Eric Nelson, nedavno su se sastali s Dodikom. Hoćete li sastati s Dodikom, i ako hoćete, koja bi mu bila vaša poruka?

Escobar: Nisam siguran hoću li se sastati s njim. Prvo o tome treba odlučiti, kao i koja će biti poruka.

Glas Amerike: Koji su, u cjelini, vaši prioriteti za Zapadni Balkan i najhitnija pitanja koja želite da rješavate

Escobar: Postoje dva vrlo bitna pitanja. Prvo, u srednjem roku, želimo bržu integraciju Zapadnog Balkana u Europsku uniju. Mislim da je napravljen ogroman napredak, povijesni, kulturni i ekonomski su te zemlje dio Europe, i mnoge od zemalja su već obavile izuzetne reforme i za Europu su dobre prilike.

Dijele iste vrijednosti i imaju zajedničke interese sa ostatkom Europe. To će biti prioritet. Uz to, pružite članstvo u NATO-u onima koji su zainteresirani. To će, očito, zahtijevati da tijesno surađujem s našim partnerima, zemljama Quinte (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija), od kojih mnogi dijelovi slična gledišta. Ali iz naše perspektive, to bi trebao biti proces koji bi trebao biti dinamičan i aktivan. Volio bih da vidim dinamiku u tom procesu.

Drugi proces ima mnogo veza sa razmišljanjima o tome što će Balkan biti za sljedeće generacije i zato smo ispitali ekonomske opcije. Zapadni Balkan je područje s puno prilika, te zemlje su dinamične, imaju sjajne univerzitete, kvalificirane ljude, ali nažalost mnogi od tih ljudi ne vide prilike u svojoj zemlji i odlasku, i to će postati strateški problem ne samo za zemlje Balkana nego u Europu i SAD također.

Vrlo sam zainteresiran za sva pitanja, ideje o ekonomskoj integraciji, jer ako gledate Zapadni Balkan kao cjelinu, u teoriji možete imati ekonomsku skupinu od šest zemalja, možda i više, oko 20 milijuna ljudi, s oko 125 milijardi dolara bruto nacionalnog dohotka , i sa stopom rasta od čak 5 posto, tako da biste trebali biti regija Europe koja se najbrže razvija, i to je uzbudljivo za nas politički, a mislim da će biti poticajno za američke investitore “.

Bljesak.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.