BiH BOT: Badnjević, Foro – Zašto firma u vlasništvu Vlada Malezije razvija digitalni identitet BiH građana!?

PRO Oglas

Je li Direktor Agencije (IDDEEA) Almir Badnjević koristeći svoju poziciju i “naš” novac putem potpisivanja sporazuma s firmama u vlasništvu stranih vlada u konačnici nabacuje “sebi posao” pa možda i kroz “PROJEKT OSNIVANJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE INFRASTRUKTURE TECH4GREEN, A KOJA SE PLANIRA SMJESTITI U ZAPOČETI OBJEKT VIDIKOVAC NA TREBEVIĆU, a za koji projekt je krenula ideja od VERLAB INSTITUTA. (ako se sjećate “superkompjuter za prikupljanje i obradu podataka, još nitko ne zna ni kojih ni za koga).

Je li tome služi sporazum s MIMOS-om, firmom u rukama Vlade Malezije obzirom da MIMOS podržava, DIGITALNU EKONOMIJU, NOVI INDUSTRIJSKI MASTER PLAN (NIMP) 2030 I NACIONALNU MAPU PUTA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU (NETR) s posebnim fokusom na poluvodiče, napredne elektronike i ugrađene sisteme i druge strateške ICT tehnologije, naglašavajući tehnologiju Smart Nation ZA UNAPRIJEĐENJE MALEZIJSKE TEHNOLOŠKE INDUSTRIJE KROZ SVOJE NAJSUVREMENIJE OBJEKTE ZA PODRŠKU INDUSTRIJSKIM IGRAČIMA I ISTRAŽIVAČIMA, KAO I ZA NJEGU BUDUĆIH TEHNOLOŠKIH TALENATA.

Danas Direktor Agencije (IDDEEA) Almir Badnjević obavijestio BH građane da im je omogućeno AKTIVIRANJE DIGITALNOG IDENTITETA putem web stranice agencije – čime im je pružen elektronski pristup raznim uslugama, A SVE NAKON 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu I DA građani BiH od danas mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet.

Botu je ipak malo interesantnija jučerašnja vijest da je Agencija za identifikacijske dokumente evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ostvarila službenu suradnju s firmom Vlade MALEZIJE “MIMOS”, ČIME SE OTVARAJU VRATA ZA ZAJEDNIČKI RAZVOJ DIGITALNOG IDENTITETA ZA BH. GRAĐANE, te da je potpisana suradnja i DA SE OČEKUJE BILATERALNI SPORAZUM IZMEĐU VLADA koji bi trebao dodatno podržati razvoj ove tehnološke inicijative, STVARAJUĆI PROSTOR ZA JOŠ ŠIRE PARTNERSTVO I RAZMJENU TEHNOLOŠKIH INOVACIJA IZMEĐU DVIJE ZEMLJE.

Slušajući stalno o eUropskom putu, malo me je kao Bota zainteresiralo, od kuda sada Badnjeviću pade na pamet Malezija i to Vladina firma “MIMOS”?

U najkraćem MIMOS je osnovan 1985. godine u okviru Odjeljenja premijera Malezije da započne istraživanje i razvoj (R&D) u mikroelektronici, danas je evoluriao u nacionalni Centar za primijenjeno istraživanje i razvoj kako bi bio katalizator rasta za električnu i elektroničku industriju i kako bi ostvario viziju nacionalne informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) koja će Maleziju potaknuti u zemlju visoke tehnologije. Od svog osnivanja, MIMOS je prijavio više od 2.000 patenata u različitim tehnološkim domenima i u ključnim društveno-ekonomskim područjima koji su potaknuli digitalnu transformaciju Malezije u međunarodnu arenu, rebrendirajući se u MIMOS Global 2022. Opširnije možete pronaći na linkovima koje stavljamo u nastavku.

Mimos.my

MyDigital ID Streamlined Access and Enhanced Security

https://www.facebook.com/auditmalaysia

https://www.revizija.gov.ba/Content/OpenAttachment?Id=660a636d-41fb-4269-8588-c41d15e88606&langTag=hr

Pregledom dostupnih informacija da se zaključiti da je MIMOS ubrzao projekt implementacije Nacionalnog digitalnog identiteta u Maleziji nakon posjete njihovog premijera Tehnološkom parku Mimos 21.11.2023 kada je premijer najavio početnu dodjelu RM 80 milijuna MIMOSU kako bi se ubrzao razvoj IDN-a kao njegove vodeće agencije.

Prvog prosinca 2023. počela je implementacija projekta digitalnog identiteta u Maleziji, a premijer Datuk Seri Anwar Ibrahim bio je prva osoba u Maleziji koja se registrirala na MyDigital ID SVE U SVEMU, POTPUNA IMPLEMENTACIJA NIJE IZVRŠENA, MOŽE SE REĆI DA JE TEK NA POČETKU, PA TAKO NISU POZNATI NI REZULTATI, KAO I MOGUĆI RIZICI .

Vašem Botu upravo to predstavlja ključno pitanje, kako i po osnovu čega direktor Badnjević potpisuje suradnju s firmom u “rukama Vlade druge zemlje” koja je tek na početku implementacije projekta digitalnog identiteta, a posebno, jer je u BiH USLUGA PRUŽENA GRAĐANIMA, dok je u Maleziji U PRVOJ FAZI DOSTUPNA SAMO SLUŽBENICIMA VLADE KAO I SLUŽBENICIMA NJIHOVIH MINISTARSTAVA, A GRAĐANIMA MALEZIJE TEK OD OŽUJKA OVE GODINE.

Koje točno podatke pothranjuje BiH DIGITALNI IDENTITET?

Da li pothranjuje biometrijske podatke (npr. otiske prstiju, šarenice/oči ili prepoznavanje lica), koristi bilo koji čip ili implantat, prikuplja ili prati aktivnosti korisnika na mreži, da li otvoreno otkriva lične podatke?

Kojim međunarodno priznatim certifikatom je osigurana sigurnost sistema i koja tehnologija je korištena za kriptografsku zaštitu?

Molim “teoretičare zavjera”da pogledaju ovaj video u trajanju od nepune minute MIMOS Malaysia “The wonders of Graphene” na linku

Vaš BiH BOT

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk