BiH fenomen u regiji! – Crnogorski fond pred stečajem zbog lažnih invalida

PRO Oglas

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Crne Gore je pred bankrotom, jer crnogorski poslodavci prijavljuju osobe s invaliditetom za plaću od nekoliko tisuća eura, koje je država dužna kasnije subvencionirati.

Kako prenose Vijesti, taj će Fond dobiti oko devet milijuna eura od doprinosa koje plaćaju poslodavci bez zaposlenih osoba s invaliditetom, dok je prijedlogom proračuna predviđeno da država uplati dodatnih četiri milijuna eura za potrebe korisnika.

Koordinator Fonda za profesionalnu rehabilitaciju Denis Martinović rekao je da je već u četiri mjeseca ove godine za subvencije potrošeno 9,45 milijuna eura, zbog čega su tražili još 13 milijuna eura.

Prema dosadašnjem broju i iznosu zahtjeva, pokazalo se da će ove godine Fondu trebati najmanje 26 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego lani.

Velik dio tog novca ide za potporu pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, čija se plaća subvencionira ovisno o stupnju invaliditeta, a može doseći i do 75 posto bruto plaća na koju je određena osoba prijavljena.

U Crnoj Gori se, primjerice, često događa da osobe s invaliditetom osnuju vlastitu tvrtku i registriraju se, primjerice, s primanjima od 8000 eura, od čega im država plaća oko 6300 eura.

Inače, broj ovih subvencija, kao i iznos plaćanja na koji su prijavljeni raste iz godine u godinu, posebno posljednjih mjeseci.

U razdoblju od 2017. do 2022. broj poslodavaca korisnika prava na subvencije plaća se u prosjeku godišnje povećavao za više od 300 poduzeća, dok se broj zaposlenih s invaliditetom svake godine u prosjeku povećavao za više od 500.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO