Čović u srahu od sankcija mijenja ploču – Naredna tri tjedna su mu ključna, nije on tako mislio o plinovodu!

PRO Oglas

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Mostaru govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i kritikama koje mu je uputio visoki američki službenik James O’Brien.

“Naši partneri moraju odustati od politike nadmudrivanja, nevjerodostojnosti u svom radu, mijenjanja stajališta svaki dan onoga što smo utvrdili. Sutra ćemo imati zajednički sastanak u Sarajevu i upravo na ovaj način ću pristupiti”, rekao je Čović.

Pozvao je partner da naredna tri tjedna maksimalno iskoriste.

“Partnerima vrlo jasna poruka, sutra ću im na poseban način naglasiti. Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika. Ne mogu pregovori sa EU korespondirati sa nametanjem bilo čega. Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je vrlo jasan – strateški partneri”, naveo je.

S te strane ih je pozvao da im pomognu kroz svoju ekspertizu da dođu do najboljih rješenja.

“Da tu ugradimo najbolje demokratske standarde. Očekujem od visokog predstavnika da se suzdrži od bilo kakvih nametanja jer će derogirati naš pokušaj dogovora”, kazao je Čović.

Istakao je da je cilj otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

“Hrvatski narod neće odustati ni od jednog strateškog pitanja. Kad je u pitanju ustavna jednakopravnost sa Bošnjacima i Srbima, kada je u pitanju legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti. Naše polazište je ‘ustavoljublje’. HNS naglašava da je jedini koji istinski kontinuirano traži europski put za BiH. Nalazeći se između unitarizma i separatizma. Da nema djelovanja Hrvata, BiH bi bila izložena mnogim neizvjesnostima”, kazao je Čović.

Govoreći o kritici pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O’Briena upućene njemu rekao je da je Mostar jedini multietnički i multikulturalan grad u Bosni i Hercegovini.

“Pozivam sve te predstavnike koji su s nama potpisali Mostarski sporazum da provedemo do kraja ovaj sporazum. U Mostar se danas investira i rado dolazi u kojeg se polako vraća. Sve prijatelje i partnere pozivam da zajedno ovo realiziramo. Za budućnost Grada Mostara. Dovoljno je bio grad slučaj da bi se neko igrao Gradom Mostarom bez obzira radi čega je to kazao, neinformiranosti ili nekih drugih razloga”, rekao je Čović.

Govorio je i o optužbi da želi južnu plinsku interkonekciju staviti pod osobnu financijsku i politiku kontrolu.

“Koja tobože nešto blokira. Energetska nezavisnost ima svoje posebno mjesto u politici HDZ-a i HNS-a. Angažirali smo najveće stručnjake u području energetike koje imamo. Oni su nam sugerirali da napravimo prijedlog Zakona u južnoj plinskoj interkonekciji. U njemu je definirano da će kompanija, koja će se baviti projektom, javno poduzeće u vlasništvu Vlade Federacije sa sjedištem u Mostaru. Ostajemo do kraja otvoreni da tražimo druga rješenja na sličnim principima”, kazao je Čović.

Ponovio je da projekat ne može biti interes bilo kojeg pojedinca.

“Sama činjenica da će se realizirati u narednih deset godina dovoljno govori o pojedincu. Imam vrlo jasan stav za one koji pokušavaju prebaciti težište dok pregovaramo na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata. Ja sam do sada isključivo služio svome narodu i svojoj domovini. Bit ću predan načelima koje smo zagovarali kroz HDZ i HNS. Pokolebat se na tom putu mi iz HNS ne možemo bez obzira na neistine”, kazao je Čović.

Kazao je da, u vezi europskog puta, moraju uraditi ono što su obećali do kraja veljače.

“Idemo završiti sve što smo obećali predsjednici Europske komisije i dvojici premijera kad su bili u BiH (Hrvatske i Nizozemske). Precizno je zapisan svaki zakon, odluke koje moramo pripremiti. Sve je do kraja u našim rukama. Ja vjerujem da će sutra najteže pitanje biti Zakon o sukobu interesa, status sudaca stranaca u Ustavnom sudu BiH i naravno Izborni zakon”, kazao je Čović.

Dodao je da partneri moraju biti svjesni sporazuma kojeg su napravili.

“Kada smo krenuli u vlast, kazali smo šest mjeseci nakon uspostave vlasti imamo rok za Izborni zakon. Nećemo nikome dati zadovoljstvo da mi tobože blokiramo. Što sad zagovaramo zagovaramo zajedno sa tom damom i gospodom iz američke administracije zadnje tri četiri godine, prije izbora 2020. godine”, rekao je Čović.

Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO