DO VRHA PIRAMIDE SUNCA – 2.DIO: I tako se obnove izvori energije!

PRO Oglas

Nakon uvoda o tome kako javnost se medijski “hrani” temama aktualnog karaktera, koje skreću pozornost na jednu od možda i najveće temu u BiH, a gdje su akteri događaji već optuženi iz slučaja “Respirator” također upetljani, na red je stigao nastavak priče o energetskom sektoru i borbi za prevlast u tom djelu, jer je tu ipak ona prava “lova”!

Uredništvo portala OTPOR.Media zaprimilo je nekoliko upita u vezi poticaja i izgradnje solarnih elektrana te da li smo upoznati sa situacijom oko Operatora za Obnovljive izvore energije i učinkovitu kogenerciju FBiH, obzirom kako je krajem prošle godine portal SirokiBrijeg.info svojim tekstom “zagolicao javnost”.

U privitku više upita dostavljeni su nam dopisi koje je Operator koji su razlog za zabrinutost i obraćanje našem portalu. Isti objavljujemo, uz poštivanje privatnosti zacrnili smo kome je isti upućen.

Saznanja do kojih smo došli ostavili su nas u šoku, očito da nije samo respirator nego i Operator interesantan kriminalnoj Vladi FBiH koja upravlja i odlučuje o svemu što želi po vlastitim željama pri tome kršeći sve moguće Zakone a time i Ustavni poredak u FBiH. Ono što smo saznali nas je potaklo da se ponovno pozabavimo temom obnovljivih izvora ali i činjenicom da i tu oblast samostalno, bez kontrole uređuju oni koji su već optuženi.

Informacije dostupne na Internet stranici Operatora za OIEiEK navode:

-Operator neće zaprimati zahtjeve nakon 31.12.2020. pozivajući se da Vlada FBiH nije donijela Odluku kojom će se utvrditi Akcioni plan od 2020.godine.

-Prethodno je 16.12.2020.godine objavljeno obavještenje da do daljnjeg Operator obustavlja prijem stranaka, uz opravdanje da je isto urađeno shodno preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Stranke se upućuju da kontaktiraju telefonski što smo učinili u želji da ugovorimo sastanak ali rezultat svega da nam je rečeno da se obratimo pismeno!

-15.12.2020.godine posljednji smo put pisali o ovoj temi te objavili da je u toku primopredaja koja je počela ali po svemu sudeći i završila tako da je direktor Misirača predao pečat i vozila osobi koja tvrdi da je v.d. direktor.

Dakle institucija FBiH zatvorila je ,svoja vrata onima zbog kojih je osnovana i koji plaćaju njen rad? Institucija FBiH ponavljamo namjerno naglašavajući FBiH. Kako je moguće da netko uzima sebi za pravo da obustavi rad institucija svih građana smatrajući očito iste glupim da im kao razlog navede LAŽ budući da preporuke Zavoda za javno zdravstvo ne nalažu obustavu rada niti mogu naložiti. Tko se uopće usuđuje da obustavlja rad i samim tim ostvarivanje prava građana te čini samovolju koju ni sin državne tužiteljice nije radio? ! Ima li netko tko zamjenjuje Operator dok je rad u istom obustavljen? Nakon što je obustavljen rad, saopćeno je da se neće zaprimati zahtjevi!!! Kako je moguće da se odbije prijem zahtjeva stranke koja istim ostvaruje određeno pravo dato zakonom? Dakle, obustavljen je rad sa strankama te se neće zaprimati zahtjevi ali je činjenica da Operator za OIEiEK tj. od skora rade u DVIJE SMJENE! Preraspodjela radnog vremena shodno zakonu se vrši kada je potreba obavljanja posla takva da je to neophodno, što je u suprotnosti sa ranijim obavjestima o obustavi rada. Također je činjenica da je 28.12.2020.godine Vlada FBiH usvojila iznos naknade za OIEiEK te se ista Odluka objavljuje 29.12.2020.godine u sl. novinama FBiH. Do sada se kašnjenje usvajanja ove Odluke obrazlagalo kašnjenjem dostave podataka od strane Operatora, te zbog toga Ministarstvo nije bilo u mogućnosti predložiti Vladi na usvajanje Odluku. Koje podatke ako to isto Ministarstvo kako se ranije navodi predlaže Vladi FBiH plan kojim će se utvrditi količina poticaja te nepostojanje istog se navodi kao razlog zbog kojih Operator ne zaprima zahtjeve? Što radi Operator i to do večernjih sati ako ne prima stranke i ne rješava zahtjeve? Pored navedenih informacija objavljeno na stranici Operatora je jedino da je Vlada FBiH Odlukom imenovala v.d.direktora koji je i potpisnik dopisa koji objavljujemo.

Pokušali smo također kontaktirati također i gosp. Misiraču, kako bi od njega saznali što se trenutno događa, međutim broj telefona koji imamo je isključen. Nevjerojatno je da se uopće nije moguće obratiti za informacije niti ugovoriti sastanak u instituciji koju financiraju građani! Dopis koji objavljujemo, te sve okolnosti u vezi Operatora za OIEiEK potvrđuju da će se događati ono što nam je Misirača rekao u svojoj izjavi početkom prosinca za portal SirokiBrijeg.info.

U dopisu se navodi se da je Odlukom Vlade FBiH prethodni direktor Boriša Misirača razriješen dužnosti zbog isteka mandata te da je imenovan v.d.direktor što doista ne vidimo kao bitno u postupcima koje stranke vode kod Operatora za OIEiEK a ne kod Misirače ili Dolečeka, budući da isti samo zastupaju Operator za OIEiEK kao odgovorna lica. Odnosno trebali bi da zastupaju, provjerom u registru poslovnih subjekata što se može učiti i putem interneta saznajemo da je JOŠ UVIJEK trenutno odgovorno lice upisano u registar suda i dalje Misirača Boriša!!!!

Isplate proizvođačima kako smo provjerili vrše se uredno, ali nam nije jasno tko ih vrši budući da ako je Misirača upisan u sudskom registru onda je i odgovoran za sve transakcije te bi u bankama trebao biti njegov potpis sve dok se ne dostavi aktualni izvod iz sudskog registra koji će potvrditi da je odgovorno lice netko drugi? Službenim aktom smatra se akt sa pečatom i potpisom lica odgovornog za zastupanje, koje pečat koristi ili daje ovlaštenje za korištenje a iz svega se samo po sebi nameće pitanje kako je moguće da se ispred federalne institucije obraća netko tko zapravo ne postoji niti je upisan??? Odgovorno lice se postaje upisom u mjerodavni registar a ne Odlukom Vlade FBiH, koja samom Odlukom kao aktom krši Zakon o Vladi FBiH, jer Odlukom Vlada vrši točno definisane radnje, dok se imenovanje/razrješenje vrši rješenjem:

Član 19.

Uredbom se uređuju najvažnija pitanja iz nadležnosti Vlade Federacije, bliže uređuju odnosi za sprovođenje zakona, osnivaju stručne i druge službe Vlade i utvrđuju načela za unutrašnje ustrojstvo federalnih organa državne uprave.

Odlukom se uređuju pojedina pitanja ili propisuju mjere Vlade, daje suglasnost ili potvrđuju akti drugih organa ili organizacija, te odlučuje o drugim pitanjima o kojima se ne odlučuje uredbom.

Rješenjem se odlučuje o imenovanjima i razrješenjima, kao i o drugim pojedinačnim pitanjima iz nadležnosti Vlade.

Zaključkom se utvrđuju stavovi o pitanjima od značaja za provođenje utvrđene politike, uređuju unutrašnji odnosi u Vladi i određuju zadaci federalnim organima državne uprave i službama Vlade.

Dopis potpisuje Željko Doleček, koji se očito LAŽNO PREDSTAVLJA KAO v.d.direktor JER JE U SUDU UPISAN KAO ODGOVORAN Misirača Boriša a pečat Operatora za OIEiEK koristi nezakonito odnosno zloupotrebljava!

Od stranaka u postupku traži OVJERENE KOPIJE (trošak ovjere valjda treba da plati stranka) jer se vrši evidencija činjeničnog stanja iz razloga imenovanja i razrješenja direktora u kojoj je evidentirano da nedostaju „važeći ugovori“, točnije po našim saznanjima veći broj istih. Zaboravlja se navesti da činjenično stanje evidentira isti onaj koji zloupotrebljava pečat i lažno se predstavlja kao odgovorno lice, poslan od strane kriminalaca povezanih rodbinskim, poslovnim i prije svega kriminalnim djelima Novalića i Džindića!!! Rodbinske veze Novalića i Džindića navodimo obzirom da je iste obznanio portal Zurnal.info, čiji članci su toliko kredibilni da su znali biti prihvaćani od suda kao dokaz u postupcima a kriminalne radnje trpimo kao i svi građani FBiH.

Prisjetit ćemo se da je sredinom prosinca nekoliko portala objavilo da Misirača ne dozvoljava „nasljednicima da preuzmu Operator“ i da se izvrši primopredaja, koristeći posao svoje majke da provodi samovolju. Prvi je Misiračinu samovolju objavio, kao i uvijek kada je u pitanju istina i borba za pravdu, portal Istraga.ba – odnosno neustrašivi i “nezavisni“ borac za pravdu – Avdo Avdić. Ako je Avdo nešto napisao to je u kamen uklesano, pa se pitamo odakle gosp. Doleček u Operatoru kao v.d.direktor i koristi pečat u instituciji za koju prema zakonu i dalje odgovara Misirača?

Da li će se o ovome zapitati i onaj tko je nadležan (pravosuđe) ili netko kome se direktno ugrožava imovina (čiji se ugovori više ne nalaze u arhivi Operatora za OIEiEK). Ili se ipak neće zapitati nitko, a onaj koji se lažno predstavlja kao lice odgovorno za zastupanje, skupa sa onima koji su ga poslali i koji ga štite će činjenicu da je počinio niz krivičnih djela prisvajanjem INSTITUCIJE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE lažno se predstavljajući da je lice odgovorno za zastupanje iako nije upisan u sudski registar – opet naći opravdanje u tome da je majka Misirače državni tužitelj te da ona na neki način čitav proces njegovog upisa blokira.

Logično se zapitati kako je onda netko tko je optužen od strane Tužiteljstva BiH gdje je gospođa majka tužitelj imao smjelosti uopće potpisati Odluku kojom razrješava Misiraču ili “Razmaženog sina moćne mame”?

Misiraču se konstantno optuživalo da pokriće za kako su tvrdili nezakonit rad može zahvaliti “genetici” odnosno tome da mu je majka državni tužitelj Tužiteljstva BiH, donedavno prvi zamjenik ali i potpredsjednica VSTV-a. Kraj odnosno, istek mandata gospođe mame se, prema istima navodima, čekao od strane Ministara Vlade FBiH poput blagdana, kako bi sin Misirača konačno zbog svih svojih zlodjela bio smijenjen a Ministri riješili straha od i njega i majke. Navodno se od straha i prijetnji majkom koje je upućivao čak i Ministrima nitko nije usudio da ga smjeni dok je gospođa Lokmić-Misirača bila potpredsjednik VSTV-a. Jedini koji ima veze sa Misiračom da bi mu se prijetilo može biti Nermin Džindić, pošto jedini ima komunikaciju sa Misiračom ali je nejasno čime bi Misirača uopće prijetio pošto zaista ne vjerujemo da mu je doslovno rekao da će ga reći mami. A doista je nejasno zbog čega se Džindić boji prijetnji Misirače te ih spominje. Poruku koju vjerojatno Džindić smatra prijetnjom nam je Misirača u prosincu dao da uslikamo, te je objavljujemo istine radi, iako se bojimo da se ista neće nikada ostvariti osim možda na onom svijetu kada ćemo svi pa i Džindić odgovarati za sve što smo činili.

Kao što ste mogli iščitati iz prikazane SMS poruke, rječnik doista ne priliči komunikaciji direktora i ministra, već jeziku ulice i nekoga tko se vodi njenim pravilima, Misirača nigdje ne spominje ni majku niti prijeti sa njom.

Strah koji je Misirača sijao po Vladi FBiH, toliki je da ga nisu smjeli ni pozvati na sjednicu koju su izvanredno organizirali da bi samo o njemu raspravljali, ali ni na jednu drugu kada se o Operatoru govorilo. Da je bio prisutan sigurno mu od straha Vlada FBiH ne bi zabranila da vrši isplatu poticaja dok se ne usvoji plan rada u kojem će se točno navesti koliko će zahtjeva Operator obraditi u budućem periodu jer Misirača je izgleda po njima i vidovit da bi to znao. Ovim je Vlada FBiH zabranila Zakonom datu nadležnost Operatora i prekršila Ustav (zvuči poznato od ove Vlade da učini nešto slično) a sve u cilju da se proizvođači i vlasnici elektrana pobune što im se ne plaća, nebitno što su time dovedeni u rizik. Misirača je ovaj zaključak prekršio, te isplaćivao proizvođače koji su izdavanjem računa već u obavezi plaćanja PDV-a ne uzimajući u račun kredite koje možda imaju, zaposlene i ostale Vladi FBiH nebitne sitnice naspram nekog razloga da bi Misiraču otjerali.

U idućem nastavku ovog serijala portala OTPOR.Media “DO VRHA PIRAMIDE SUNCA”, donosimo, ili još bolje rečeno, razotkrivamo šta se radi u organu gdje se sa strankama ne radi i čiji rad je obustavljen pa se rad odvija u dvije smjene? Dva Direktora pod jednom krovom… Čiji interes je u pozadini svega te koji će konstitutivni narod biti ugrožen ako se u sve uključi pravosuđe? Da li će investitore kojima je Misirača rješavao zahtjeve poticaji biti ukinuti i brine li itko za njihov novac!?

Marija Tavelić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO