Dodik u posjeti kod svog druga diktatora Lukašenka – Isijava bijes na BiH kao da ovdje ne živi!

PRO Oglas

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je iz Minska razloge posjete Bjelorusiji, teme o kojima će pričati na sastanku sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom, a najavio i niz sastanaka sa političkim liderima nekoliko svjetskih zemalja.

Prema njegovim riječima može se zaključiti kako je zadivljen ekonomskim učincima Bjelorusije.

“Volio bih da naši građani imaju više informacija o ovoj zemlji i da jedan stereotip koji je nametnuo zapadni mainstream barem kod naših ljudi se malo drugačije vidi. Oni jesu zemlja pod sankcijama, ali imaju značajan izvoz. Povećanje domaćeg proizvoda je četiri posto i to je san za mnoge europske zemlje. To možete ako imate jako vodstvo kao predsjednik Lukašenko i o tome sutra želim razgovarati s njim”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na priču oko ruskog utjecaja u BiH.

“Kad dođete kod nas, puna su usta lažova iz Sarajeva ili ovih iz opozicije o ruskom utjecaju, ja sam ovdje došao da pitam ‘halo, gdje je taj vaš utjecaj, što se to događa?'”, kazao je.

Dodaje da, s druge strane, “imate negativne utjecaje”.

“Očigledno da su neke zemlje zapada neprijateljski nastrojene prema RS. Ja to mogu reći, neće oni. Oni prate Ameriku. Kroz priču Clintona, Obame, Bidena, očigledno je da oni imaju loše namjere prema nama. Oni su to iskazali preko Dejtonskog sporazuma, ali opet nisu mogli bez suglasnosti tih nekih faktora koji su u lokalu bili važni – Srbi, Hrvati i muslimani. Napravili su ono što su mogli, ali nisu bili zadovoljni od početka. Ta ekipa koja je radila na tome opterećena je svojim ranim obećanjima muslimanima da će oni kroz implementaciju razvaliti RS i činiti BiH još centraliziranijom. To je za nas smrtni grijeh. Mi nismo potpisali Dejton da bismo to doživjeli. Kontinuirana je linija pritisaka na RS. Ni jedan od zakona iz europske agende nije usvojen bez naše suglasnosti, a oni opet nas optužuju da nešto nismo učinili. To će se nastaviti”, rekao je Dodik.

Ponavlja svoje ranije stavove da “muslimani ne mogu vladati svojom strukturom, a kamo li čitavom BiH”.

Kaže da se multietičnost u SAD-u i u BiH ne može usporediti.

“Naši narodi ovdje žive stoljećima. Za to vrijeme su se dogodila razna nezadovoljstva jednih prema drugima. Ratovi su ostavili teške traume. Muslimani su bili okupatori prema Srbima preko 500 godina. Činjenica je da ni u jednom ratu nismo bili na istoj strani. Činjenica je da kad jedan narod sada u BiH obilježava neko stradanje, na drugoj strani je veselje. To su stvari koje oni ne žele vidjeti”, kaže Dodik.

Kaže da u Bjelorusiju nije došao kako bi tražio vojnu pomoć, ni “bilo šta iracionalno” nego je došao da traži razumijevanje i “njihovu spoznaju o tome kako je nama”.

Tvrdi da RS nije izolirana.

“Ti koji tvrde da je RS izolirana vjerojatno misle da sjedimo u Bidenovom kabinetu i gledam kako on posrće. Neka govore što hoće. Gust mi je raspored razgovora sa brojnim službenicima. Odlučio sam napraviti proljetnu turu. Poslije Lukašenka razgovarat ću s Putinom za dva-tri dana, pa sa predsjednikom Tatarstana. Onda odlazim u Crnu Goru gdje ću se susresti s predsjednikom Skupštine, a onda u Antaliji ću se sresti sa Recepom Erdoganom. Kad se Viktor Orban vrati iz SAD-a imat ću razgovor u Banjoj Luci s njim. To će biti u ožujku. Za jednu RS to je apsolutno veliko”, kazao je Dodik.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO