Došli u Široki Brijeg izvidjeti vrijedi li im opet davati novce za nove projekte!

PRO Oglas

U Gradskoj upravi u Širokom Brijegu održan je sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izaslanstva Svjetske banke s predstavnicima FAO-a, i predstavnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke i JU Coming.

Tema sastanka je bila prezentacija projekta koji ima za cilj povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede i za koji je uskoro planirano objavljivanje javnog poziva.

S navedenim projektom i javnim pozivom predstavnici Ministarstva i Svjetske banke upoznat će predstavnike svih lokalnih zajednica, koje su ranije iskazivale interes za segment navodnjavanja poljoprivrednih površina u njihovim lokalnim zajednicama.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u poljoprivredi i šumarstvu u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer kazao je kako je predviđeno planirane sastanke s predstavnicima lokalnih vlasti održati tijekom ovog i do sredine sljedećeg tjedna. Po njegovim riječima, cjelokupan financijski paket iznosi približno 25 milijuna KM, i procjena je da će od 10 do 15 područja u FBiH biti izabrano za navodnjavanje.

Grad Široki Brijeg planira proširenje hidromelioracijskog sustava na područje Ljutog Doca. Točnije, plan je izgraditi oko 3000 m novog kanala koji će omogućiti cca 300 ha navodnjavanja.

Podsjetimo kako je 2016. godine završen višemilijunski projekt rekonstrukcija sustava za navodnjavanje u Gradu Širokom Brijegu, a kojega je u cijelosti financirala Svjetska banka. Banka je polovicom 2012. godine odobrila financiranje rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području Grada Širokog Brijega.

Ukupni radovi sanacije i rekonstrukcije kanala bili su podijeljeni po područjima u četiri LOT-a: LOT 1. Akvadukt preko rijeke Lištice u Borku; LOT 2. Dionica glavnog kanala: Vrelo Borak – Buk – Uzarići – Jare – Biograci; LOT 3. Dionica glavnog kanala: Akvadukt u Borku – Oklaji – Trn – Zavoznik – Mokro – Turčinovići; LOT 4. Kanali na području Knešpolja, Gornjeg i Donjeg polja (Orovnik) i Žvatića.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u sva četiri LOT-a iznosila je 5,5 milijuna KM, a radove su izveli tvrtka ‘HERING’ d. d. Široki Brijeg (za LOT-ove 1,2 i 3) i AMITEA d.o.o. Mostar (LOT 4).

Ova financijska sredstva su bila nepovratna za Grad Široki Brijeg, s tim da je obveza Grada Širokog Brijega bila da riješi imovinsko-pravne odnose i potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji sustava, te da koordinira realizaciju projekta na terenu i potakne formiranje i rad udruga korisnika vode.

Grad Široki Brijeg

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO