Prirode ne poznaje izraz novac! Investitor potvrdio da je gradnja solara uzrok bujica na Međinama

PRO Oglas

Inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ odgovorila je na upit što su zatekli u Međinama između Mostara i Širokog Brijega nakon tvrdnji mještana da je bujica prouzročena radovima oko solarnih panela na obližnjem brdu nanijela veliku štetu selu i lokalnim kućama.

“Na telefonsko traženje mještana Međina, županijska inspektorica zaštite okoliša izišla je na teren, na lokalitet izgradnje solarnih elektrana u naselju Polog, gdje je uz mještane zatekla i predstavnike operatera ECCO SOLAR ENERGY d.o.o iz Čitluka kao i predstavnika izvođača radova TERA-TECHNICS d.o.o. Knešpolje. Valja napomenuti da je, prema informacijama mještana, prvo kontaktirana Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Međutim, županijska inspektorica zaštite okoliša ih nije zatekla na terenu iako je u njihovoj nadležnosti nadzor nad pridržavanjem urbanističko-tehničkih uvjeta (kako prilikom pripreme terena za gradnju tako i prilikom same izgradnje) kojim se između ostaloga propisuju i uvjeti uređenja parcela odnosno uslovi za zaštitu od prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nepogoda”, stoji u odgovoru za hercegovina.info.

“Prema informacijama dobivenim od mještana (koje nisu osporili ni predstavnik Operatera kao ni predstavnik Izvođača radova), zbog obilnih padalina tijekom noći s utorka na srijedu, zbog neriješenog pitanja odvodnje oborinskih voda s platoa na kome je u tijeku priprema terena za izgradnju solarne elektrane spomenutog operatera, došlo je stvaranja bujičnih potoka duž seoskog puta koji je dio usjeka koji se spušta s platoa na kome se priprema teren za solarne fotonaponske elektrane.

Tako nastale bujične vode spustile su se direktno do stambenih i gospodarskih objekata te okućnica pri čemu je na istim pričinjena određena šteta (plavljenjem objekata, odronima stijena). Kako bi se što prije moglo pristupiti čišćenju i sanaciji terena, županijska inspektorica je sve navedeno evidentirala u zapisniku koji su, bez primjedbi, potpisali kako predstavnici mještana tako i predstavnik Operatera odnosno Izvođača radova”, kažu nadalje iz Inspekcije.

“Također, treba istaknuti da je za predmetno postrojenje ovo ministarstvo izdalo okolišnu dozvolu u kojoj su, između ostaloga, jasno propisane i mjere za sprječavanje negativnog utjecaja na vode i tlo, a iste je nadležni organ Grada Mostara trebao inkorporirati prilikom izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, ali i nadzirati njihovo provođenje odnosno reagirati prilikom ovog događaja. U istoj okolišnoj dozvoli propisano je i da je operater dužan otkloniti uzroke štete, a nastalu štetu nadoknaditi ukoliko do šteta bilo kakvog karaktera dođe tijekom izgradnje, rada i prestanka rada fotonaponske solarne elektrane”, istaknuli su u zaključku svoga odgovora iz Inspekcije ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Podsjetimo, na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu smo već pisali. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

‘Solar Lena’ koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i kompanija Plavo Sunce Čitluk, u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Hercegovina.info

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk