Egipatske piramide nisu jedine: Netko ih je prije 3000 godina izgradio na drugom kraju svijeta

PRO Oglas

Drevne piramide u srcu Meksika otkrivaju svoje tajne, potvrđujući nam kako su autohtoni narodi koristili ove monumentalne građevine u ceremonijalne svrhe prije više od 3.000 godina.

Nalazište u Puebli, u centralnom Meksiku, dom je preko deset kamenih piramida koje su nedavna arheološka istraživanja otkrila kao mjesto obavljanja ceremonija, kako navodi Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH).

Arheolozi su tijekom proteklih godina iskopali tri piramide na ovom mjestu, koje zajedno formiraju “Veliki trg”, potvrđujući hipotezu da su autohtoni ljudi s planinskog lanca Siera Norte koristili ovo mjesto za astronomska posmatranja u sklopu svojih ceremonija.

Ceremonije, koje su se odvijale između 600. i 200. godine pr. Kr., uključivale su promatranje zvijezda kako bi pratili poljoprivredni ciklus, što ukazuje na napredno znanje drevnih Meksikanaca o astronomiji i poljoprivredi.

Iako su piramide danas teško oštećene zbog vremenskih nepogoda i drugih faktora, arheolozi su otkrili brojne artefakte, uključujući spaljenu keramiku i komade opsidijana koji su korišteni kao darovi u tim drevnim ritualima.

Glavna piramida posebno se ističe jer je bila optimalno smještena za promatranje zvijezde Canopus, jedne od najsjajnijih na noćnom nebu, posebno tijekom mjeseca februara. Prethodna istraživanja pokazuju da su drevni Meksikanci koristili precizna astronomska posmatranja za vođenje poljoprivrednih kalendara, ukazujući na visoku razinu njihovog znanja i organizacije.

Nakon korištenja ovih piramida za svoje ceremonije, autohtoni narodi su misteriozno napustili ovo mjesto, migrirajući u Teotihuacan i druge dijelove Meksika, no kasnije su se vratili kako bi odali počast svojim precima. Daljnja istraživanja bit će provedena na ovom lokalitetu kako bi se otkrile još nepoznate tajne drevnih Meksikanaca, iako će lokacija ostati zatvorena za javnost kako bi se sačuvala njezina vrijedna povijesna baština.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO