Galit Peleg poručila Benjamini Karić da ne “talasa” – Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega

PRO Oglas

Ambasadorica Izraela Galit Peleg uputila je pismo Vladi FBIH u kome se navodi da će izraelska Ambasada “pomno pratiti ako se protiv Amira Gros Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava”.

-Vođe slobodnog svijeta stale su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudile zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Bajden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić – stoji u pismu, priopćeno je iz Ambasade Države Izrael.

Iz Ambasade navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH “da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom”.

-Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine od Hamasa – navodi se u pismu.

-Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Ambasade Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega – poručili su iz izraelske Ambasade.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Države Izrael.

OTPOR.Media

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk