GOTOVO JE! Smijenjena Sebija Izetbegović koja je kao doktorica radila s lažnom diplomom!

PRO Oglas

Upravni odbor KCUS-a smijenio je Sebiju Izetbegović sa pozicije direktorice ove zdravstvene ustanove.

UO je donio odluku nakon niza opstrukcije Izetbegović, koja je izbjegavala da preuzme poštu odnosno odluku o smjeni, na koju je imala pravo izjašnjenja.

Nakon što je konačno preuzela poštu, Izetbegović je napisala izjašnjenje te navela da je odluka nezakonita jer nema suglasnosti ministra zdravstva FBiH. Međutim, po zakonu – nije potrebna suglasnost ministra za smjenu, nego samo za imenovanje novog direktora nakon natječajne procedure.

Za v.d. direktora imenovan je dr. Alen Pilav.

Inače, na natječaj za generalnog ravnatelja KCUS-a, koji je zatvoren u petak, prijavila su se četiri kandiata. Osim Pilava, koji će biti v.d ravnatelja do okončanja procedure, prijavili su se i Ismet Gavrankapetanović, aktualni ravnatelj Opće bolnice, ali i liječnici s KCUS-a Mevludin Mekić i Sanela Salihagić.

Primarijus Alen Pilav dr. sc. med., specijalista je opšte hirurgije i subspecijalista torakalne kirurgije, piše Avaz.ba.

Dr. Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne kirurgije. Na KCUS-u je zaposlen od 1992. kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH. Dr. Pilav predaje na katedri za kirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je kirurg koji je u svakodnevnu torakokiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata.

Član je Europskog udruženja torakalnih kirurga, Europskog respiratornog udruženja, Europskog udruženja endoskopske kirurgije i Udruženja endoskopskih kirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ima vrlo blisku suradnju s torakalnim kirurzima regije i Europe, a posebno s torakalnim kirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u suradnji sa doktorima iz drugih centara iz Europe.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobivanje organa neophodnih za nastavak života. Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje službeno pismo namjere za priključenje Eurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja, piše Avaz.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO