HRVATSKI NARODNI SABOR (HNS) – zajedništvo ili suparništvo? – kroz prizmu HBŽ-a

PRO Oglas

Svjedočimo predizbornim koalicijama hrvatskih političkih stranaka za predstojeće Opće izbore.

Postavlja se nekoliko suštinskih pitanja za koje su zainteresirani Hrvati kao većinski narod u Hercegbosanskoj županiji.

Hrvati u FBiH i BiH su u fazi dekonstituiranja, a politički predstavnici se bave osobnim interesima, piše Zvono.ba.

Koja je uloga HNS-a?

Krucijalno pitanje koje se nameće je stvarna i suštinska uloga Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) kao najvišeg političkog tijela Hrvata u Bosni i Hercegovini. Često puta se može čuti od nekih predstavnika hrvatskih političkih stranaka da je HDZ BiH u potpunosti politički i privatno uzurpirao stvarnu ulogu HNS-a, te da je kao takav izgubio svrhu postojanja.

Navedenu tezu često puta ističu Slaven Raguž (predsjednik Hrvatske republikanske stranke) i Božo Skopljaković (predsjednik Hrvatske stranke BiH), pa čak i određeni visoki dužnosnici HDZ 1990 – osim njegovog predsjednika Ilije Cvitanovića. Slaven Raguž javno se protivi politici koju provodi vodstvo HNS-a na čelu sa Draganom Čovićem i Božom Ljubićem. Današnji predsjednik HRS Livno Ivica Brešić, je zapravo politički produkt obitelji Krišto i HDZ-a. Danas je, bar javno, najveći kritičar Borjane Krišto.

Cvitanović podržava HNS, a članovi mu se bune

Ilija Cvitanović deklarativno (odnosno privatno) podržava iste, međutim najveći dio njegovih ljudi se tomu protivi, što jasno pokazuje i ne nazočnost članova HDZ 1990 Saborima HNS-a, sa potpunim bojkotom iz Livna gdje konce drži dr. Nediljko Rimac. Činjenica da je jedan od važnijih općinskih odbora HDZ 1990 iz Rame nedavno raspušten, zbog protivljenja predsjednika iste općinske organizacije dr. Joze Ivančevića politici HNS-a na čijem je čelu Dragan Čović. Valja istaknuti i činjenicu da je dr. Jurčević jedini iz HDZ 1990 koji je načelnik, od svih općina u FBiH. Kako onda tumačiti politiku HDZ 1990 koja se očito kreira sa otvorenim figama u džepu, a očito i u HNS-u. Potpuno je jasno, da najveći broj članova HDZ 1990 uopće ne podnose predsjednika HNS-a Dragana Čovića, koji je ujedno i predsjednik HDZ BiH.

HDZ 1990 i Hrvatskog nacionalni pomak (HNP) su u priopćenju o dogovorenoj koaliciji slavodobitno objavili predizbornu pobjedu, mada prvi put se čuje da uopće postoji takva pobjeda, ali je i to znakovito. Između ostalog su istaknuli da je “dogovoren zajednički nastup za PS BiH čime se će se pokazati istinsko hrvatsko zajedništvo ovih dviju stranaka, gdje se stavlja nacionalni interes iznad interesa političkih stranaka“, kao i da “neće imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će podržati zajedničkog kandidata HNS BiH kako bi se spriječila daljnja uzurpacija ove pozicije od strane nelegitimnih predstavnika.”

Nekad bilo: Vukadin i Rimac “za vratove”, Danas je: Vukadin i Rimac braća po oružju

Očiti primjer ne principijelne hrvatske politike unutar HNS-a BiH je i u HBŽ, te se ogleda kroz „pobjedničku koaliciju“ HDZ 1990 i HNP-a. Licemjerno je isticati hrvatsko zajedništvo od Ivana Vukadina koji se prije 15 godina borio protiv „hrvatskog zajedništva“ kojem je na čelu bio dr. Rimac (HDZ 1990). Tada je Vukadin bio jedan od pet oporbenih HDZ-ovih zastupnika u Skupštini HBŽ, odnosno protivnik mrskog HDZ 1990. A možda je evoluirao za to vrijeme i shvatio da je pogrešno bio u HDZ-u dvadesetak godina, te će to pokušati naplatiti u novoj političkoj ulozi kod HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Ivan Ivić – prvi i jedini HDZ-ov župan, a danas igra privatnu igru

Znakovito je političko ponašanje istaknutih utemeljitelja HDZ-a koje smo već spomenuli, a poglavito prvog HDZ-ovog župana Ivana Ivića koji je sve do prije nekoliko dana igrao utakmicu „unutar“ HDZ-a BiH da bi se u „zadnji čas“ našao na listi HNP kod Ivana Vukadina. Upravo je Vukadin i osmislio ovaj koncept kako bi zbog izbacivanja iz HDZ-a što više napakostio Draganu Ćoviću, a poglavito Borjani Krišto. Zbog Čovića i Borjane je HDZ BiH pod stalnim „šahom“ i objektivno mu prijeti mat pozicija u listopadu 2022. godine kada je u pitanju Hercegbosanska županija.

Lažna predizborna priča “pobjedničke koalicije”

“Pobjednička koalicija” HNP-a i HDZ 1990 je dogovorila zajednički nastup za PS BiH čime pokazuju zajedništvo, te oni neće imati kandidata za člana Predsjedništva BiH kako bi se spriječila daljnja uzurpacija legitimnog hrvatskog člana predsjedništva BiH. Kada se zna da Hercegbosanska županija i Unsko – sanska županija čine jednu izbornu jedinicu iz koje se bira troje, onda je i malo naivnijim političkim znancima jasno da to ove dvije stranke ne mogu ostvariti, jer za to je potrebno preko 10 000 glasova i samo Hrvatima HBŽ podvaljuju lažnu predizbornu priču.

Dalić “dobar” sa svima

Draško Dalić, donedavna moralna vertikala HDZ-a BiH, a danas glavni u Županijskoj neovisnoj listi mudro šuti prema HNS-u i HDZ-u s kojima koketira u Livnu. S druge strane na razini županije je s najljućim HDZ-ovim protivnicima formirao vlast.

Odgovor na zajedničku listu i koaliciju HDZ 1990 i HNP je zajednička lista HDZ BiH i Hrvatske neovisne liste (HNL) dr. Josipa Perića za Parlamentarnu skupštinu BiH i Zastupnički parlament FBiH gdje se očito zauzimaju borbene pozicije lokalnih političkih vođa Tomislavgrada, Livna i Kupresa, i „borba“ prsa u prsa, te tko će koga politički ubiti.

Borbene pozicije se zauzimaju, ali se zamke spremaju

S druge strane, jasno, sa figama u džepu je podržan prijedlog HNS-a za člana predsjedništva BiH, koji ima veoma male ili nikakve šanse da bude izabran zbog ne promijenjenih izbornih pravila i potpune dominacije „viška“ bošnjačkog biračkog tijela koje će i ovaj put izabrati dva od tri člana Predsjedništva BiH.

Svi su osnivači HDZ-a, a danas protiv HDZ-a – za svoje privatne interese

Vukadin, Rimac, Dalić, Ćoza, Ivić – svi su bili osnivači HDZ-a i članovi dok je odgovaralo njihovim privatnim interesima. Danas svi moraliziraju o principijelnosti.

Šume, pilane, zavodi, agencije, inspekcije, stolice, poticaji – sve to je potrebno njima za zajedništvo.

Jedni provode svoje interese, drugi šute i tapšu ih po ramenima: “Bravo, tako ćemo i mi kad dođemo na tu poziciju”.

Koliko je istinsko „zajedništvo“ unutar HNS-a, najbolje govori i kandidatura Borjane Krišto za hrvatskog člana predsjedništva BiH. Očito su Ivan Vukadin i ostali oko njega svjesni da Krišto u ovakvim izbornim uvjetima nema nikakve šanse, te je iz tih razloga „jednoglasno“ i podržana u HNS-u, ako je uopće i podržana, kako se to javnosti predstavlja.

Čović se nije usudio preuzeti odgovornost, nego je postavio “najljepšu i najpametniju”

Začuđujuće je ponašanje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je predložio osobu koja trenutno nije najjači politički adut i igrač na političkoj sceni Hrvata BiH. Štoviše, opisao ju je kao “najljepšom i najpametnijom” Logično bi bilo, da je upravo on bio kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez obzira što Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Nermin Nikšić i ini drugi bošnjački političari prikazuju borbu Dragana Čovića za promjenu izbornog zakona i traženje ustavne jednakopravnosti kao borbu za osobne interese, odnosno interese HDZ BiH.

Analizirajući samo nekoliko naznačenih pitanja i „dilema“ jasno se vidi da u Hrvatskom narodnom saboru zajedništva nema i da se u principu radi o ratničkom političkom suparništvu, te da je sudbina hrvatskog naroda u BiH na određenim područjima došla pred sam zid opstojnosti, za što su između ostalog odgovorni i spomenuti.

Zvono.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO