Hrvatski sudac s ortacima u 12 godina izvukao 30 mil. kn, najteže stradale dvije nekad velike firme

PRO Oglas

Ukupno 13 osoba, na čelu s bivšim predsjednikom sisačkoga Trgovačkog suda Mihaelom Kovačićem te dvoje stečajnih upravitelja, uhićeno je danas ujutro u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a zbog sumnji da su iz stečajeva više raznih hrvatskih tvrtki, koje su nadzirali i kojima su upravljali, u posljednjih 12 godina izvukli oko 30 milijuna kuna.

Policija je u suradnji s USKOK-om nad osumnjičenicima dulje vrijeme provodila tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno im je snimala telefonske razgovore te im je videokamerama tajno snimala kretanje.

Samog Kovačića policija je uhitila u srijedu ujutro u njegovoj kući u Sisku, a dva dana ranije USKOK je od Državnoga sudbenog vijeća zatražio odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora. Danas je, pak, DSV Kovačiću skinuo i imunitet kako bi se protiv njega mogla pokrenuti istraga, odnosno kazneni postupak.

Osim Kovačića, kako neslužbeno doznajemo, uhićena je i njegova stručna suradnica, a sada voditeljica sudske pisarnice zagrebačkoga Trgovačkog suda Aleksandra Mažić, koju USKOK sumnjiči da je za Kovačića pripremala rješenja kojima bi vršio neosnovane isplate na račune tvrtki njegovih poznanika, a navodno i rodbine.

Uhićeno je i dvoje stečajnih upravitelja: Branko Petanjek te njegova kći Iva Petanjek.

Željezara Sisak

Kako neslužbeno doznajemo, od tvrtki u stečaju iz kojih su navodno izvlačili novac, najteže je stradala Željezara Sisak iz koje je navodno izvučeno oko devet milijuna kuna, a iz nekad velike građevinske tvrtke Tempo izvučeno je oko sedam milijuna kuna. Među oštećenim tvrtkama su Slavijatrans i Hyundai Auto Zagreb, a ukupno su oštećene 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 d.o.o., odnosno tvrtki s ograničenom odgovornošću.

Najčešći način izvlačenja novca, prema inkriminacijama, bilo je jednostavno preusmjeravanje sredstava iz stečajne mase najprije na račune javnobilježničkih depozita, a zatim bi daljnjim nalozima novac transferirali na za to posebno pripremljene tvrtke.

Naime, kako tvrde USKOK i policija, kako bi izbjegli izravnu vezu između suca i stečajnih upravitelja te njihovih poznanika i rodbine, preuzeli su najmanje tri tvrtke koje su služile kao paravan za primanje uplata koje su doznačavali i odobravali Kovačić i dvoje stečajnih upravitelja.

Jedna od točaka inkriminacije se odnosi na prodaju nekretnine iz stečajne mase jedne tvrtke, pri čemu su zaobišli i javnu dražbu, a razliku od 200.000 kuna navodno je zadržao Kovačić.

Gotovo odmah nakon uhićenja svi osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku te su danas poslijepodne počela njihova ispitivanja u USKOK-u.

Kovačić je dugo godina bio sudac Trgovačkog suda u Sisku, jedno vrijeme i predsjednik suda, da bi 2011., kada je ukinut taj sud u Sisku, on postao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu gdje je radio do danas. Iz 2015., kada je već radio kao sudac zagrebačkoga Trgovačkog suda, seže i događaj kada je o Kovačiću izvijestila policija.

Dva pištolja

Naime, nakon dojave o pucnjavi pokraj jednog sela gdje je Kovačić imao klijet, njegov automobil je zaustavila policija te je kod suca pronašla dva pištolja HS 2000, od kojih je jedan posjedovao ilegalno. No, sudac je rekao da je taj dan pištolj dobio od jednog poznanika kako bi ga provjerio te da je kao strastveni lovac pucao iz oružja u šumi. Također je izrazio sumnju da mu je netko taj dan najprije dao pištolj, a zatim ga prijavio policiji.

Događaj je pobudio pažnju javnosti jer navodno dežurni istražni sudac Županijskoga suda u Sisku nije htio policiji izdati nalog za pretragu Kovačićeve klijeti.

Danas se, pak, Kovačić jednostavno nije pojavio na poslu, a sudom se pronio glas da je uhićen. Nekoliko sati poslije na Trgovački sud su došli i kriminalisti iz PNUSKOK-a, vjerojatno kako bi pretražili urede osumnjičenika. Zanimljivo je da je Kovačić nedavno od DSV-a sam zatražio svoje razrješenje “iz osobnih razloga”, odnosno spremao se za mirovinu. DSV je taj Kovačićev zahtjev usvojio 11. veljače, dakle samo šest dana prije nego što su mu policajci iz PNUSKOK-a pokucali na vrata. S obzirom na uhićenje, pojavile su se insinuacije da je Kovačić doznao što se sprema, no prema odluci DSV-a sudac je trebao biti još najmanje dva i pol mjeseca, odnosno do posljednjeg dana travnja ove godine.

Reakcija predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu

-Djelatnici PNUSKOK-a poduzeli su dana 17. veljače 2021. godine određene mjere kod suca M. K. i sudske službenice A. M. na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Državno sudbeno vijeće je 15. veljače 2021. godine donijelo odluku kojom se odobrava lišavanje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv suca Trgovačkog suda u Zagrebu M. K, iz osnova navedenih u članku 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku – stoji u priopćenju koje je objavio predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić.

Nadalje u tom priopćenju dodaje da kao “predsjednik suda ne smije komentirati postupak u tijeku, o kojem će odluku donijeti nadležni sud”.

-Tijela kaznenog progona radnje obavljaju sukladno strogim zakonskim odredbama, u zakonom propisanoj suradnji s Trgovačkim sudom u Zagrebu – navodi predsjednik suda Radić.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO