ISPOVIJEST LIJEČNIKA: ‘Bandić se u jednom trenutku podigao sa stolice, htio si je natočiti vode i samo se srušio‘

PRO Oglas

-Najgore što se može dogoditi liječniku je da mora reanimirati prijatelja kao što se to dogodilo meni u subotu navečer. Milan se u jednom trenutku podigao sa stolice, htio si je natočiti vode i samo se srušio. Isti tren krenuo sam s reanimacijom a zvali smo i Hitnu pomoć koja je bila u blizini Britanca tako da su stigli za samo nekoliko minuta, ali na žalost ništa nije pomoglo – kaže dr. Gzim Redžepi, pulmolog s Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu, inače dugogodišnji prijatelj Milana Bandića koji ga je liječio prije nekoliko godina kad je imao plućnu emboliju.

Dodaje da su on i Bandić bili kod prijatelja na ručku na zagrebačkom Vrhovcu, zapričali se do navečer, ali da ništa nije ukazivalo da bi se moglo dogoditi takva tragedija, prenosi jutarnji.hr.

Naglašava da je reanimacija učinjena po svim pravilima struke i nastavljena u bolnici, ali da se očito radilo o tzv. masivnom srčanom udaru pa se nije moglo učiniti više.

Bandićev prijatelj Sergej Ivanović opisuje što se sinoć događalo u njegovoj kući na druženju s preminulim zagrebačkim gradonačelnikom.

– U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo – kaže Sergej Ivanović, prijatelj Milana Bandića, u čijoj je kući u subotu navečer naglo pozlilo zagrebačkom gradonačelniku.

– S Milanom sam se družio u subotu gotovo cijeli dan. Bili smo zajedno od podneva sve do 15 sati, a onda je samo na kratko otišao na neki ručak u Brezovicu. Potom je došao kod mene s dr. Gzimom Redžepijem i tako smo nastavili s druženjem. Razgovarali smo o običnim, ne političkim, temama čak i o visibabama koje su ove godine prerano procvale – kaže Ivanović i dodaje kako mu je teško govoriti o tome što se događalo u tim minutama u subotu blizu ponoći jer i dalje je u šoku s obzirom na to da se sva događalo u sekundi bez ikakve najave.

– Ne, Milan se nije žalio ni na što, sve je bilo uobičajeno šalili smo se tijekom razgovora, a onda se u trenutku sve promijenilo. Dodatni je šok što se to dogodilo kod mene, u mojoj kući – kaže vidno potresen Bandićev prijatelj Ivanović.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama i dugogodišnji prijatelj Milana Bandića Pavle Kalinić potvrdio je u razgovoru za Nacional da je zagrebačkom gradonačelniku pozlilo u subotu 30-ak minuta prije ponoći u jednom zagrebačkom restoranu. Nakon toga je prevezen u KB Sveti Duh gdje je i preminuo.

Međutim, nešto kasnije, Kalinić se ispravio i demantirao da je rekao da je Bandić preminuo u restoranu. Točnije, ni sam više ne zna što je rekao:

– Nisam to rekao. Zapravo, ne znam više što sam rekao, a što nisam. Oka nisam sklopio. Da sad sjednem na klupu, odmah bih zaspao” – rekao je Pavle Kalinić za index.hr koji je dodao da ga je nazvala novinarka Nacionala te mu se ispričala zbog krivog prenošenja izjave o mjestu gdje je Bandiću pozlilo.

– Rekao sam da je Bandić bio vanka, u kući kod jednog prijatelja doma, nakon čega je prebačen u bolnicu Sveti Duh.

Kalinić je nekoliko riječi rekao i o predstojećim lokalnim izborima.

– Vidjet ćemo hoćemo li ići na izbore ili nećemo. Također, tek ćemo vidjeti hoćemo li na izbore s listom ili s kandidatom za gradonačelnicu ili gradonačelnika, izjavio je Kalinić.

– Ni sam ne mogu vjerovati da je Milan Bandić umro. Kada sam čuo da mu je pozlilo istrčao sam van iz stana i krenuo prema bolnici, nisam prošao ni sto metara kada su mi javili da je umro. Imat ćemo sad sastanak da vidimo što ćemo dalje, napravit ću najbolje što mogu, rekao je za Nacional Pavle Kalinić.

Premda je službeno objavljeno da je Milan Bandić umro od srčanog udara, kako saznajemo, kao i kod svih naglih smrti radit će se obdukcija, i to na sudskoj medicini.

Zadnjih godina Milan Bandić je često imao zdravstvenih problema zbog kojih je završavao kao hitni pacijent u nekoj od zagrebačkih bolnica što i nije iznenađenje jer uz dva moždana udara, ugrađena su mu četiri stenta, imao je nekoliko operacija i plućnu emboliju koje mu je ostavila trajne posljedice na plućima.

No, po svemu sudeći, srčani udar koji je imao u subotu navečer bio je toliko jak da mu liječnici nisu uspjeli spasiti život.

Informacije govore da je hitna pomoć stigla do Bandića vrlo brzo i da je reanimacija počela već u kolima hitne pomoći, ali bezuspješno. No, kako to predviđaju protokoli, reanimacija započeta u kolima hitne pomoći nastavlja se u bolnici, a u Bandićevu slučaju u KB-u Sveti Duh.

Uobičajeno, kad je imao srčanih problema Bandić je pomoć potražio u KB-u Sveti Duh, kako je nerijetko isticao, gradskoj bolnici.

Zasad nema informacija koliko je trajala reanimacija, ali kako su nam objasnili liječnici hitne medicine, u takvim situacijama sve ovisi o tome koliki je trenutni uspjeh oživljavanja. Naime, u nekim slučajevima već nakon 15-ak minuta pokaže se da nema nikakvog uspjeha, ali ako se povremeno uspije pa i minimalno uspostaviti srčani ritam, s reanimacijom se nastavlja.

No, i u jednom i u drugom slučaju kad se proglasi smrt pacijenta procedura kaže da je nužno pričekati dva sata do konačne potvrde smrti. U svakom slučaju kod tzv. masivnih i moždanih udara reanimacije, ma koliko se primijenile u vrlo kratkom vremenu, ostaju neuspješne.

Iz Grada Zagreba objavili su detalje komemoracije i sprovoda.

“Svečana komemoracija u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića održati u utorak, 2. ožujka, s početkom u 11:00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji ispraćaj gospodina Milana Bandića bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12:00 sati, na gradskom groblju Mirogoju”, stoji u objavi Grada.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO