JEDNA OD PRVIH U BiH: 85 godina od podizanja hidrocentrale uz rijeku Lišticu

PRO Oglas

“Hercegovački franjevci su na Širokom Brijegu, uz rijeku Lišticu, 1868. podigli mlinicu, a 1936. u jednom njezinom dijelu hidrocentralu. I hidrocentrala i mlinica bile su na korist kako fratrima tako i puku Božjem. Hidrocentrala je služila za opskrbu električnom energijom širokobriješkog samostana i franjevačke gimnazije. U gimnazijskom izvješću za školsku godinu 1935./36. stoji: “4. III. 1936. svečano otvorenje električne rasvjete u gimnaziji”.

Hercegovina franciscana izvješćuje: “Dne 2. III. 1936. otvorena je električna centrala u Širokom Brijegu, a 23. I. 1937. postavljen je u centrali autoregulator”.

Bila je među prvim hidrocentralama u BiH, a njome je do 1945. upravljao gimnazijski profesor matematike i fizike fra Augustin Leopold Zubac. Posljednji je njezin fratar upravitelj širokobriješki gvardijan dr. fra Vencel Kosir. Komunisti su je oduzeli 1947. godine.

Nije prošlo mnogo vremena, zbog neznanja i nebrige prestala je s radom i pretvorila se u ruševinu. Da stvar bude još pogubnija, jednim je dijelom kasnije preko nje prošla dionica širokobriješke obilaznice.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO