Kabirijevo carstvo se istopilo 95% – Sve je bila špekulacija i/ili obmana

PRO Oglas

Kada Bismo radili analogiju sličnosti te ne tako davne 2020. godine između virusa SARS-COV-2 ili Covid i Amir Gross Kabirija, izraelskog državljanina koji se pojavio ni od kud, te bez kapitala kao Galerist i stručnjak umjetnosti, preuzeo Aluminij d.d. Mostar, tj njegovu imovinu, svi biste rekli da sličnosti nema. Međutim ako obadvoje promatramo kao bolest koju treba odstraniti, sa COVID-om se Svijet i BiH znala izboriti, proglašen je kraj pandemije, međutim „pošast“ ili bolest je još uvijek prisutna u našem društvu u liku i djelu Amir Gross Kabirija, te još uvijek nitko nije proglasio njegov kraj. Ovdje isključivo mislimo na financijsku štetu koju je stvorio i stvara Ugovor o najmu Aluminija d.d. i Aluminij industries doo koja se mjeri u stotinama milijuna KM, a šteta vjerovnicima zbog zamrznutih dugova također u stotinama milijuna KM.

Druga sličnost je da su se i pandemija i Kabiri pojavili – pandemija u Europi, a on u F BIH krajem veljače te ne tako davne 2020.g.

Mada je Kabiri bio prisutan u Mostaru još od sredine 2019.g netom pred ili nakon gašenja elektrolize u Aluminiju, veljača 2020, točnije 20.02.2020. je ključan datum. Na taj dan 20.02.2020. Vlada F BiH sa dva ključna aktera u Vladi, a koji su plesali do kraja svog mandata „posljednji tango u Parizu sa Kabirijem“, a to su Premijer Fadil Novalić i Ministar Nermin Džindić su prepoznali u „Kabiriju nebrušeni dijamant“, a koji će se kasnije brzo unovčiti kao za osobni tako i za osobni interes.

Dovoljno je bilo da samo šute , ne reagiraju, zatvore oči do kraja svoga mandata te sve dokaze o nezakonitostima koje su oni i odobrili u Aluminiju te 2020 g, držali su pod tepihom do svog odlaska iz Vlade.

Vlada F BiH je 20.02.2020. g održala redovitu sjednicu. Na sjednici se odlučivalo o prihvaćanju tj odobrenju Programa / Plana / Memoranduma MT Abraham Grupe i Kineskog konzorcija, te je Vlada F BiH ODBILA dostavljeni Program/Memorandum.

Službena obavijest o odbijanju Memoranduma o najmu imovine Aluminija od strane MT Abraham Grupe i kineskog konzorcija bila je:

„Premijer Federacije BiH je ovlašten da uputi pismo/odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni „Konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar načinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry Foreign Engineering& Construction Co. Ltd“ datiran 12.12.2019. o njegovom neprihvaćanju i razlozima neprihvatanja.“

Nadalje, Vlada F BiH navodi – u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova vjerovnicima Aluminija d.d. bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Pošto ništa nije slučajno- tj. sve je namjerno – ili planirano, akteri koji su stajali iza projekta da se Kabiriju dade najam pogona Aluminija, imali su razrađen plan, te je odmah nakon sjednice Vlade 20.02.2020. plan predviđao da će Memorandum biti odobren, te je za 21.02. 2020 g bila zakazana Skupština Aluminija na kojoj je trebalo i najviše tjelo vlasnika Aluminija da odobri taj „Memorandum“.

Međutim, na toj Skupštini Aluminija d.d. 21.02.2020. g i Vlada F BIH po svome opunomoćeniku Stipi Buljanu (a koji na Skupštini drži cca 80% glasova vlasnika) je potvrdila svoju odbijajuću odluku, tj. Odluka o davanju najma imovine Aluminija d.d. kontraverznom konzorciju Abraham Group- Kineski Konzorcij je odbijena.

„Ja sam danas glasao protiv ovog Ugovora, jer mislimo da ima mnogo nejasnoća. U prvom redu Vlada gleda da zaštiti radnike i imovinu. To ovim ugovor nije definirano, sasvim je normalno da je odbijen“, izjavio je opunomoćenik Vlade Federacije BiH Stipo Buljan. On je kazao i da, čak, i da je ugovor bio izvrstan, glasao bi protiv njega. Zato što je odluku Nadzorni odbor donio na ime druge kompanije, u odnosu na kompaniju koja bi trebala da sklopi ugovor sa Aluminijem“, kazao je Buljan.“

Da je sve dogovor i prevara govori i činjenica preko koje Vlada F BiH nije mogla preći, jeste činjenica da je cjelokupni materijal sa Odlukom Nadzornog odbora koji je poslat na Vladu bio pripremljen da se pogoni Aluminija iznajmljuju privrednom subjektu tj stranom konzorciju MT Abraham Group i kineski konzorcij, međutim među papirima na Vladi se pojavio i primjerak Ugovora o najmu koji nije glasio niti na MT Abraham a niti na nikakve kineske firme, već na start up poduzeće koje se zove Aluminij industries doo. Ako je sjednica Vlade bila 20.02.20,20 g. istraživanjem se otkrilo da je upravo taj dan 20.02.2020 g Aluminij industries doo registriran na Sudu u Mostaru. Zaključak je da Vlada tada nije mogla odobriti Memorandum o najmu imovine Aluminija jer je odluka Nadzornog odbora glasila na jednog pravnog subjekta (MT Abraham i Kinezi), a Vlada je morala donijeti odluku za Aluminij industries doo. (Mašala). Vlada F BiH i Nadzorni odbor Aluminija su se sami spetljali u pokušaju prevare, obmane, te dogovorene konstrukcije najma imovine Aluminija d.d.

E sada – od tog datuma 20.02.2020. nikada, ali baš nikada do dan danas Vlada F BiH nije razmatrala novu ponudu, novi Memorandum niti MT Abraham Grupe i Kineza (koji kao konzorcij ne postoje), niti Aluminij industries doo, o najmu, prodaji, ili bilo kakvom aranžmanu ovih subjekata vezano za Aluminij d.d.

Ono što jedino postoji, jeste Odluka Vlade da Odbija ove pravne subjekte tj njihov Memorandum za najam Aluminijevih pogona (sjednica Vlade 20.02.2020), a DANAS TJ OD 04/2020 DO DANAS IMAMO AMIR GROSS KABIRIJA SA SVOJOM FIRMOM ALUMINIJ INDUSTRIES doo U NAJMU VEĆEG DJELA IMOVINE ALUMINIJA DD, TE U KORIŠTENJU PRAKTIČKI CJELOKUPNE TVORNICE.

E kako je to moguće, ako je Vlada F BiH, odbila njihov Memorandum – Plan i Program. Odgovor je: E pa moguće je!!!! Baratamo činjenicama, te činjenice i iznosimo.

E sada kada smo u gornjem stavku, pokušali pojasniti i približiti kako je teško, mukotrpno bilo osmisliti cjelokupan plan obmane, prevare da se preuzme Aluminij, te se na tom planu spetljala i posrnula i sama Vlada F BiH, jer nije sve išlo baš glatko, negdje u komunikaciji i koordinaciji je nešto puklo. Međutim ubrzo, pojavi se i slamka spasa, a to je COVID- SARS COV -2. Ma šta koga briga je li Aluminij prazan ili je u njemu Kabiri, kada cijelo čovječanstvo umire, ne znamo hoćemo li sutra biti živi, virus hara šiti se, uzima živote, te tako u početku rata čovječanstva sa nepoznatim virusom kada su životi svakog čovjeka ugroženi, u travnju 2020 g. kada traje lock down i policijski sat, Kabiri ulazi u Aluminij, potpisuje Ugovor o najmu, ali idalje ostaje „REP“, ostaje „POSLJEDICA“, nepobitna činjenica- a to je da je jedina i zadnja Odluka Vlade da Vlada F BiH je odbila Memorandum Kabirija za Aluminij.

Kabiri ne može sam i ne zna. Iako je sam pravio Ugovor o najmu, sam sebi štimao uvijete, ipak se preštimao, precijenio, te zna da po tim potpisanim uvjetima ne može igrati. „ A Kabiri voli igrati, voli plesati“, a najbolji suigrači i partneri u plesu su mu političari i prva dva moćnika u Vladi te Kabiri sa svima počima „plesati tango“. Novalić i Džindić su mu bili najdraži!!

Kada govorimo o Kabiriju, moramo biti transparentni te nećemo griješiti dušu, Kabiri je imao nenormalno ili iznimno uspješnu poslovnu 2021. g i 2022. g kada je ostvario cca 43 milijuna EUR dobiti.

Svoj uspjeh Kabiri ne krije, pisali smo o tome, a o tome ovih dana pišu i drugi mediji (dobro- sa dobrano velikim zakašnjenjem).

Tako Slobodna Bosna prenosi: https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/329345/biznismen_ili_opsjenar_kabirijev_aluminij_u_prvih_10_mjeseci_ove_godine_nije_ni_medju_prvih_10_izvoznika.html

gdje Kabiri, velike zasluge svog uspjeha pridaje pomoći i podršci Vlade F BiH, gdje kaže:

„Zahvaljujući predanom radu radnika i podršci vlasti, posebno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Aluminiju je vraćena stabilnost i ponovno je postao najveći uvoznik i izvoznik BiH.”

Još 2022 g. Kabiri je ne krijući svoje planove i ciljeve javno u medijima govorio da je Aluminij za njega jedna velika poslovna operacija (Intervju 24 sata plus – kolovoz 2022)

-Amir ne krije te izjavljuje da je sve ovo što radi u Aluminiju jedna “velika poslovna operacija”, Ta operacija, tj posao zahtjeva savezništvo sa političarima, -Nikada ništa od političara tj individua osoba koji obnašaju političke dužnosti, ne traži džaba, jer sve što traži on kasnije svoje obveze prema tim političarima tj osobama izvrši,

-U ovakvom stanju kakav je sada Aluminij, puni pogon ljevaonice i maksimalna proizvodnja „On“ ga zove Funkcionalni jer je činjenica da je ostvario cca 15 milijuna USD dobiti – te kao takav prevažan je za sve političke opcije da bi mu stvarali bilo kakve probleme.

Međutim Kabirijev uspjeh je kratko trajao, 2021. i 2022 g. U 2023 g Kabirijev Aluminij više ne radi nego radi.

Za 2022 g Večernji list Kabirija proglašava gospodarstvenikom godine. Ne treba zatvarati oči pred činjenicama i pohvaliti, Kabiri zaista jeste u 2022 g sa svojim Aluminij industries bio najveći i izvoznik i uvoznik u BiH, gdje je izvoz iznosio blizu milijardu KM točnije 950 milijuna KM. Navedeno je impozantan rezultat.

Međutim gdje je to sve nestalo u 2023. g. Tako Slobodna Bosna istražuje i dokazuje da Kabirija sa svojom firmom nema ni među prvih 10 izvoznika zaključno sa 31.10.2023. g a deseti na ljestvici je SHP Celex Banja Luka koji je lani za prvih 10 mjeseci izvezao 52 milijuna KM.

Prema izvještajima za prošlu godinu, Kabirijev Aluminij bio je prvoplasirani zaključno sa 31.10.2022. g sa vrijednošću izvoza od 900.217.608 KM., no ove godine su ga pretekle kompanije čiji izvoz je u protekloj godini bio daleko manji poput Violete iz Gruda čija vrijednost izvoza je prošle godine iznosila 111.186.034 KM ili SHP CELEX iz Banja Luke sa prošlogodišnjim izvozom 52.439.155 KM.

Ako Kabiri do 31.10.2023 nije izvezao ni 50 milijuna KM, (procjena temeljem prvih 10 izvoznika zaključno sa 31.10.2023. – kažemo procjena) a poznato je da u Studenom i sada Prosincu Kabirijev Aluminij više ne radi nego radi, a kada radi to je samo cca 5% proizvodnje, onda je zaključak da se Kabirijevo carstvo istopilo, topi se jer su procjene sada da je pad poslovanja Kabirija cca 95% u odnosu na prošlu godinu.

Da li Kabiri ima održiv business?

Da li je Kabirijev business špekulativan?

Da li su svi Kabirijevi projekti koje je najavljivao bili samo PR i obmana?

Kako je moguće da u jednoj industriji poslovanje padne za 95% za tako kratak period?

Je li razlog pada Kabirijevog carstva što ga je politika napustila pa ne pleše sa njima „Tango u Parizu“?

Gdje je nestalo ili se istopilo svo to Kabirijevo znanje o aluminijskoj industriji gdje se hvalio kako on zna , a svi prije njega u našem starom Aluminiju zadnjih 20 g nisu ništa znali – tj. oni koji su ga vodili?

Je li razlog njegovog strmoglavog pada, ili Vam slobodnog pada, razlog što Novalić i Džindić nisu više u Vladi a koji su mu davali podršku?

Je li razlog što je izgubio prešutnu podršku Čovića?

Zašto Kabiri ne shvati da mu je poslovna operacija u BiH završila?

Zašto Kabiri ne shvati da ne može ostati u BiH i živjeti sa ilegalnom oružanom pratnjom 10 privatnih svojih zaštitara body guarda? Kakav je to život i da imaš sve milijune svijeta???

Ako se Benjamina Karić boji Kabirija i dobila je policijsku zaštitu, koga se Kabiri boji i što će mu 10 ilegalno naoružanih zaštitara?

Je li se Kabiri boji Benjamine koja mu nije prijetila? ili?

Zašto institucije šute kada svi imaju dokaze da je poslovna operacija Kabirija u Aluminiju obavijena brojnim kaznenim djelima?

Čeka li se da se Kabiri pozove na odgovornost ili se čeka da sam ode?

Je li slučaj Benjamina- Kabiri dokaz da je Kabiri jači od Ustava, od Države, od Zakona?

Je li pozvani i prozvani FUP obavio privođenje i razgovor sa Kabirijem zbog slučaja Benjamina Karić?

Tko može dokazati da je cjelokupno poslovanje Kabirija zakonito, te svih onih u Aluminiju d.d., te izvan Aluminija koji su ga podržavali u ovim poslovima, a ako je zakonito neka izađu pred javnost i neka dokažu to?

Zašto niti jednu riječ nismo čuli, a prošlo je cca 7 mjeseci mandata Nermina Nikšića i ministra Vedrana Lakića, nismo čuli u svezi Aluminija, Aluminij industriesa, Kabirija, od ove dvojice koji su glavni akteri da prvi reagiraju i donesu odluke?

Je li Kabiri toliko moćan da cijela Federacija BiH „trese gaće“ od njega?

Mnogo je u ovom slučaju tj Operaciji ili Projektu koju sprovodi Kabiri poznatih stvari, činjenica ili rečeno- „poznanica“. Međutim svi oni koji treba da reagiraju, djeluju sve su to pretvorili u nepoznanice. Sa svim tim poznatim nepoznanicama, nam je idalje živjeti, a kako vidimo polako se i Bosna budi, pa i Bosna kao dio jedinstvene Federacije počinje pisati o ovoj POSLOVNOJ OPERACIJI, te je sve više medija kojima je stalo da pišu o ovome slučaju koji je izrastao ne samo u ekonomsku već i političku aferu koja postaje teret svima.

Politika i institucije su na potezu!!!

Istraživački tim portala OTPOR.Media

Portal OTPOR.Media godinama je upravo ovo sve javnosti prezentirao i upozoravao kroz naše brojne istraživačke radove gdje smo razotkrivali sav kriminal koji se “uvukao straga” u Aluminij Mostar! Sve članke možete pronaći na link stranici:

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk