Kako je vrh srbijanske vlasti namještao tendere firmi na čijem je čelu bio kum Jasmine Izetbegović: Bio mi je Omar…

PRO Oglas

Srbiju potresa afera iz koje se prema otkriću tjednika Radar naslućuje da je vrh srbijanske vlasti bio umiješan u namještanje višemilijunskih poslova za firme bliske tamošnjoj vlasti, među kojima je i podružnica turske firme Tasyapi u Srbiji.

Riječ je firmi koja je poznata po tome što je uključena u izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i za koju mediji tvrde da je bliska turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Radar je objavio stenogram i tonske zapise telefonskog razgovora Miloša Popovića, šefa kabineta doskorašnje premijerke Srbije Ane Brnabić, i bivšeg direktora Građevinske direkcije Srbije Nebojše Šurlana koji je nakon pisanja Radara podnio ostavku.

U razgovorima koje je objavio srbijanski medij spominje se i šef kabineta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Ivica Kojić, nekadašnja ministrica u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, ali i Omar Musabegović, nekadašnji direktor podružnice firme Tasyapi u Srbiji.

Musabegović je javnosti u Bosni i Hercegovini poznat kao jedan od kumova na vjenčanju Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira i Sebije Izetbegović, u kolovozu 2021. godine.

Iz objavljenih stenograma razgovora Popovića i Šurlana spominje se kako je Musabegović bio uhićen i da je službeno bio direktor Tasyapija do srpnja 2021. godine.

Mjesec kasnije, točnije 27. kolovoz 2021., Musabegović se pojavio u Sarajevu, kao jedan od kumova na vjenčanju Jasmine Izetbegović, zajedno s prvim i glavnim kumom Erdoganom, o čemu je Raport u to vrijeme pisao.

Stenogram razgovora Popovića i Šurlana odnosi se na jedan raniji tender u Srbiji vrijedan 15 milijuna eura.

Tjednik Radar procjenjuje da je po svemu sudeći bila riječ o izgradnju stanova za potrebe pripadnika sighurnosnih snaga Srbije i to Vojske, MUP-a i BIA.

Novinari Radara su ocijenili da su uvjeti tog tendera pravljeni tako da taj posao dobije srpski ogranak turske građevinske firme Tasyapi koja je i ranije angažirana na državnim projektima usprkos, kako navode, ne baš dobroj reputaciji, pogotovo što se tiče rokova i kvaliteta gradnje.

„Možda je presudno za ovaj posao bila činjenica da se turska firma na tender javila kao dio konzorcijuma, u kojem je bio i Milenijum tim, jedna od ovdašnjih kompanija koju vlast često angažira na državnim, infrastrukturnim projektima“, piše Radar.

Konkretno, navodi dalje Radar, šef kabineta tadašnje srbijanske premijerke Ane Brnabić, Miloš Popović, pozvao je Šurlana da mu kaže da je prethodno pričao sa Brnabić, da je prošao rok za prijave na tender, da se na njega nitko nije javio i da bi trebalo donijeti odluku da li da se rok produži ili raspiše novi tender, sa drugačijim uvjetima.

Popović: Da, da.

Šurlan: Ja ne znam što je bitno da se javi? Ja mislim da je kontraproduktivno, da se jave Turci, a ovi daju nižu cijenu.

Popović: Pa imaš znači ovaj put druge zahjteve?

Šurlan: Pa imali smo upite nekih manjih firmi. Odgovorili smo, ne znam, na pedeset pitanja… Ima interesiranja, nije to da neće nitko… Ali vidi, meni kaže (vjerojatno Omar) „Je l’ garantiraš da će netko dati ponudu?“ Rekoh, nemam pojma, valjda će dati. Dobra je priča, znaš. Ja mislim da ćemo imati.

Popović: Koga ovi zastupaju…

Šurlan: Pa Tašjapi. Imao je neka tri pitanja, nešto za licence…

Popović: Oni su htjeli da produže rok?

Šurlan: Da, ali meni je glavno pitanje zašto Turci moraju da daju? Što smo onda išli na tender?

Popović: Zato što smo mi mislili da se nitko neće javiti, kao što nije za Vranje…

Šurlan: A je l’ trebao neko da mi kaže – napravi takav da se samo Turci jave? Nitko mi ništa ne kaže, kapiraš?

Popović: Nije ni bila ideja. Nama je samo bilo (važno) da osiguramo da se neko javi, da ne bi kasnili, znaš i sam.

Šurlan: Evo, ovako, da ti kažem Miloše. Reci premijerki…

Popović: Pola ne čujem… mi smo mislili da ona (Zorana Mihajlović) drži sve pod kontrolom…

Šurlan: …Ako sutra ne budemo imali nijednu ponudu, ja ću da podnesem ostavku. Majke mi ti kažem.

“Čekaj bre, premijerka se sastaje s nekim tko je uhićivan“

Popović: …Premijerka kaže je l’ mora, kao mlađi referent, da se bavi svakim detaljem svega. Mi smo bili na sastanku prije tri-četiri dana sa Turcima. Zorana je bila, sve pod kontrolom, oni se javljaju. Sad odjednom ona piše: znali su kad je rok. Mi ni ne znamo ni tko je ova firma, za koga su tražili produženje, da li su to oni, da li se javljaju drugi? I evo, sad što si mi rekao – ti vaši razgovori… ništa ne znam. Ona je nama rekla da je sve pod kontrolom.

Šurlan: Al’ nemoj molim te, sad ja nju treba da drukam.

Popović: Ne, neću…

Šurlan: …Ja sam jedan od rijetkih, bre, direktora koji nije došao po partijskoj liniji… Ja sam u SNS ušao godinu dana nakon što sam bio direktor. Vjeruj mi da mi je muka, bre, od svega više.

Popović: Vjerujem ti, vjerujem ti, zato što nisi jedini koji to kaže, a ima suradnju s njom. Evo, otvoreno pričam. I ja zaista ne znam više šta da radim. Mi treba neke procese da dovedemo do kraja i kad god se udari u njen resor dođemo do tih osobnih problema…

Šurlan: (…) Bio je Omar danas i kaže da mu fale neke licence. Ja kažem – brate, gdje si prije tri nedjelje. Zvao sam ga istog dana kad je izašao tender. Doduše nije se javljao, jer je bio uhićen. Kako da ti kažem…

Popović: E, pa super…

Šurlan: (…) Ja sam rekao Ministarstvu – pošaljite nam spisak kontakt osoba. On (Omar) je na tom spisku i šta sad da radim? Čekaj bre, ej, premijerka se sastaje sa nekim tko je uhićen. Kapiraš?

Popović: …Ja sam nju (Anu Brnabić) poslije sastanka pitao otkud on ovdje? Ona kaže – ne znam šta ovi Turci rade. On je došao sa svojim gazdom, sa šefom. Ovaj ga poveo na sastanak, njega i kćerku svoju. Ja računam oni znaju nešto što mi ne znamo kad su tako nešto…

Šurlan: Da, ali mora još jednu stvar da shvatiš. Dakle ima Zorana, ima Ana i ima Ivica Kojić (šef kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića). Ja ne znam sa kim šta više da pričam. Dakle Zorana se godinu dana nije uključivala u projekat, sad se odjednom uključila.

“Sve ostaje između nas”

Popović: Znam. Vjeruj mi da imamo svi isti problem…

Šurlan: (…) Ali, kako da ti kažem, ide s Vučićem, ide ovamo… Ja razumijem to. Ivica Kojić odjednom me zove sa nekim pitanjima i sad sve razmišljam, majko moja gdje sam z…bo…

Popović: (…) Ide kako ide. Naravno ovo što pričamo ostaje apsolutno između nas, pa ćemo mi da vidimo dalje kako…

Kako je izvijestio Radar ovaj slučaj riješen je tako što je posao na kraju dobio konzorcijum dva poduzeća, Milenijum tima i Tasyapi, ali da je samo nekoliko mjeseci nakon toga , u ožujku 2019. izbio skandal, jer je, zbog sumnji da je davao i primao mito, priveden tadašnji direktor ogranka turske firme u Srbiji, Omar Musabegović.

O ovom se uhićenju, nakon što se saznalo za reputaciju kuma Jasmine Izetbegović, 2021. godine i u BiH, međutim odvjetnik firme „Tasyapi“ tada su tvrdili da se kompanija ogradila od Musabegovićevog djelovanja i da je on nakon afere u Srbiji smijenjen.

Međutim iz razgovora Šurlana i Popovića, vidljivo je da oni pričaju o susretu s Musabegovićem i nakon njegovog uhićenja.

Musabegović je bio i u delegaciji koja je u lipnju 2022.godine dočekala Milorada Dodika, u to vrijeme člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tijekom njegove službene posjete Turskoj.

Početkom ove godine i srbijansko izdanje magazina Forbes spominjalo je u jednom tekstu o turskoj kompaniji „Tasyapi“ uhićenje Musabegovića i njegovu povezanost s obitelji Izetbegović.

Kako prenosi taj magazin naknadno su im se javili predstavnici kompanije Tasyapi koji se izgleda više ne ograđuju od Musabegovića .

„Neophodno je ukazati da je gospodin Omar Musabegović za vrijeme svog mandata kao zastupnika kompanije „Tasjapi“ u Srbiji, svoj posao obavljao savjesno i profesionalno. Dodatno, u pogledu navodnog primanja mita, moramo vas obavijestiti da je nadležno tužiteljstvo u Republici Srbiji odbacilo krivičnu prijavu protiv gospodina Musabegovića. Posljedično, i u ovom pogledu ste povrijedili presumpciju nevinosti.

Sa druge strane, da li je gospodin Omar Musabegović privatno blizak obitelji Izetbegović, ne vidimo kao prednost ili nedostatak za našu kompaniju, ali vi ste to senzacionalistički uveli u širu teoriju zavjere.“- prenio je Forbes u Srbiji reakciju Tasyapa na njihov tekst u kojem su spominjali Musabegovića.

Inače, Zorana Mihajlović, bivša srbijanska ministrica prometa za srbijanski Radar je izjavila da je firma „Tasyapi“ , na prijedlog Redžepa Tajipa Erdogana, izabrana da bude izvođač na nekoliko projekata, među kojima je i izgradnja puta Sremska Rača – Kuzmin.

Podsjećamo ta dionica je dio planiranog autoputa Beograd – Sarajevo za koji „Tasyapi“ za izgradnju 18 kilometara na toj dionici krajem 2019. dobio 225 milijuna eura .

Prve konkretne i javne razgovore o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo otvorili su u siječnju 2018. godine u Turskoj, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogana, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović tadašnji član Predsjedništva BiH .

Predsjedništvo BiH, u sastavu Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić je odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo prihvatilo u lipnju 2020. godine.

U tom sporazumu se navode i dogovor Vlade Srbije o suradnji s turskom kompanijom “Tasyapi” u oblasti infrastrukturnih projekata i Komercijalni ugovor za izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na autocesti Sremska Rača-Kuzmin i mosta preko rijeke Save i projekat za dionicu Požega-Kotroman, potpisan 19. prosinca 2018. godine.

Raport.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO