Kako su petljali gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i Darko Šimović, pomoćnika načelnika za geodetske i imovinsko pravne poslove

PRO Oglas

Izreka da je pravda spora dobiva puni smisao ovih dana u Čapljini. Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiže optužnicu protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, važnog kadra HDZ-a BiH i njegovog pomoćnika za geodetske i imovinsko pravne poslove Darka Šimovića. Oni se terete da su firmi „Neretva energija“ iz Čapljine nezakonito dali na korištenje, a potom i prodali zemljište površine 143.159 m² na području Čapljine, te time omogućili nezakonito sticanje milijunske koristi kupcu.

Naravno, optužnica je samo stepenica u konačnoj izreci pravde, no vrijedi podsjetiti na detalje ovog slučaja starog više od 12 godina i koji je samo za Tužiteljstvo HNŽ toliko komplicirano.

Krajem listopada 2011. godine tadašnje Općinsko vijeće Čapljine, uz protivljenje dva vijećnika HDZ-a 1990, odobrava firmi “Neretva energija“ kupovinu 143.159 m² općinskog zemljišta po cijeni od samo 1 KM po kvadratnom metru! Naravno, većinu u vijeću ima HDZ BiH, a Smiljan Vidić je neprikosnoveni autoritet kada su u pitanju svi politički i poslovni potezi na području Čapljine, gotovo kao da ih je izgovorio Dragan Čović.

Zauzvrat je „Neretva energija“ obećala izgradnju solarne elektrane i zapošljavanje 60 do 80 radnika u pripremi, te 30 stalno zaposlenih po okončanju projekta. Već tada se osim bagatelne cijene ukazao jedan problem. U trenutku donošenja odluke vijeća ova firma službeno nije ni postojala!

izvor: Akta.ba

U registru će se ukazati tek tri mjeseca kasnije, 20. siječnja 2012. Potpisnik ovih redova tada je uzalud tražio sjedište ove firme. Adresa iz registra bila je nesumnjivo fiktivna, no fiktivna nije bila lokacija zemljišta, tik uz tada planirani novi put prema Neumu i Dubrovniku. Godinama poslije, od elektrane ni traga, ali je zemljištu vrijednost naravno porasla.

lokacija zemljišta (izvor: katastar.ba)

Početkom 2015. godine „Neretva energija“, uz potporu Vidića i Šimovića, postaje i u „papirima“ vlasnik zemljišta, procijenjenog tada na vrijednost od milijun maraka. Podsjetimo, Gradu Čapljina ono je plaćeno 143.159 maraka!

Konačno, 2016. godine istragu o ovom poslovnom angažmanu na račun grada Čapljine, završava i Federalna uprava policije, koja Tužiteljstvu HNŽ dostavlja dva izvještaja o krivičnim djelima organiziranog kriminala i pranja novca protiv navedenih Vidića i Šimovića, te Vlade Vasilja, direktora u suosnivača “Neretva energije”..

 “FUP može pisati šta god hoće i nije nepoznanica da se takve stvari koriste kada se nekoga želi dezavuirati. Jasno je da je namjera politički obračun, to stoji od travnja prošle godine i sada se pojavljuje na nekim portalima,” izjavio je tada Vidić smještajući prijavu u predizborni kontekst.

Prema podacima web servisa katastar.ba kojim upravlja Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sadašnji vlasnik spornog zemljišta je firma „Graditeljstvo“ iz Čapljine, no nije poznato da li su oni to kupili od „Neretva energije“.

izvor: katastar.ba

U svakom slučaju, više od sedam godina nakon izvještaja FUP-a i 12 godina od početka realizacije „biznis plana“ prodaje gradskog zemljišta, inače inertno Tužiteljstvo HNŽ, naročito kada su kadrovi HDZ-a u pitanju, podiže optužnicu. Istina, nema govora o krivičnim djelima organiziranog kriminala i pranja novca navedenih u FUP-ovom izvještaju, sve je svedeno na zloupotrebu položaja. Ipak, za promjenu, tužiteljstvo je u optužnici predložilo da se osumnjičenima izrekne mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo.

Na neki način s pravom to potražuju, jer se upravo posljednjih mjeseci u Čapljini odvija, nazovimo ga čudan slijed događanja oko dodjele zemljišta za solarne elektrane, no ovog puta u pozadini su neki drugi „kontroverzni biznismeni“ kojima je gradonačelnik Vidić moguće štošta obećao, no sada baš i nije u mogućnosti im pogodovati, po sistemu iz davne 2011 godine.

Amerildo Gutić / Zurnal.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO