Mostarski privatni univerzitet koji je pretresla SIPA u ponudi ima diplome od pravnika do farmaceuta

PRO Oglas

Na mostarskom privatnom univerzitetu koji je pretresla SIPA po nalogu Suda BiH, a pod nadzorom državnog tužiteljstva naše zemlje zbog sumnje na lažne diplome, studijski programi se organiziraju na četiri fakulteta.

Victoria International University, koji je kako smo već pisali nastao spajanjem dva privatna univerziteta “CKM” i “Union”, organizira studijske programe na četiri fakulteta, ali nudi zanimljiv spektar zvanja uz diplome koje ta visokoškolska ustanova dodjeljuje nakon završenog studija od pravnika, farmaceuta do diplomata.

Tako Fakultet ekonomskih studija organizira studije koji su fokusirani na Poslovni menadžment, Turizam i hotelijerstvo, Poslovnu informatiku, Računovodstvo i reviziju, te Menadžment u zdravstvu, Menadžment u građevinarstvu i Menadžment u sportu.

Fakultet prava i sigurnosnih studija, izučava oblast prava i sigurnosti inovativnim pristupom kroz smjerove: Civilno zrakoplovstvo, Kriminologija i socijalni rad, Kriminalističko- policijske studije, Pravo i sigurnost i Međunarodno pravo, diplomacija i sigurnost.

Fakultet zdravstvenih studija čine studijski programi koji povezuju obrazovanje o zdravlju i zdravom načinu života s prirodom. Pored studija Farmacije, ima i studije pod nazivima Nutricionizam i zdravlje, Sportski trener i Kozmetologija.

Fakultet prometnih studija, usmjeren je na smjer Cestovnog prometa, gdje primarno znanstveno polje čini promet i to sa elementima multidisciplinarnog pristupa.

Organizaciju studijskih programa sporni univerzitet u Mostaru je naveo u svojom portfoliju, a na službenoj stranici je jasno kako se radi o novoosnovanoj visokoškolskoj ustanovi, sa malo podataka, dok su službene stranice univerziteta od kojih je ova visokoškolska nastala izbrisane.

Evidentno je samo, da menadžment ove visokoškolske ustanove u Mostaru predstavljaju rektor Asim Peco, koji je bio prorektor za nastavu na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru i prorektor za međunarodnu suradnju Vladimir Šimović iz susjedne Hrvatske, koji je istu funkciju obnašao i na Univerzitetu modernih znanosti “CKM u Mostaru”.

Pretres u Mostaru je proveden u nastavku operativne akcije “Klaster” po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom državnog Tužiteljstva BiH, te je od privatnih visokoškolskih ustanova privremeno oduzeta sumnjiva dokumentacija.

Kako je kazano iz SIPA-e u ovoj operativnoj akciji nije bilo uhićenja te je tijekom akcije privremeno izuzeta dokumentacija u skladu sa zakonom i provedbom naredbe Suda BiH.

Privremeno oduzimanje dokumentacije u sklopu navedene akcije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i to “Podstrekavanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsificiranje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog slučaj odvijaju se po nalogu državnog tužitelja koji daje upute službenicima u skladu sa zakonom, a potkrijepljene naredbom Suda BiH.

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je u više navrata tijekom 2023. godine bila realizirana širom BiH. Do sada je rezultirala oduzimanjem studentskih dosjea, računala, matičnih knjiga te novca.

Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO