Lova u krugu “obitelji” – Vijeće ministara BiH počelo potpisivati ugovore po liniji HDZ-a?!

PRO Oglas

Posao tiskanja biltena Vijeća ministara BiH na čelu sa Borjanom Krišto dobila firma čiji je vlasnik član HDZ-a BiH

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH, čiji je nominalni šef predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, inače zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, potpisao je krajem veljače ugovor kojim je za usluge tiskanja Biltena „Info“ izabrao firmu Impressum iz Nove Bile.

U ovoj informaciji ne bi bilo ništa posebno zanimljivo, da se ne radi o firmi u vlasništvu Kristijana Perića, koji je predsjednik Mladeži HDZ-a Travnik, i koji je na izborima bio na listama ove stranke. Inače, i na čelu Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH je kadar HDZ-a BiH, a to je Robert Vidović.

Kada je riječ o Periću, njegova firma Impressum je u protekloj godini tiskala bilten Mladeži HDZ BiH pod nazivom „Nova generacija Mladeži“ čiji je predgovor napisao predsjednik te stranke Dragan Čović.

Što se tiče samog ugovora, koji je težak 3.500 KM, dovoljna je bila ponuda Impressuma iz Nove Bile da se s tom firmom zaključi ovaj aranžman. S obzirom da se radi o navedenom iznosu, on spada pod tzv. direktne sporazume. Prema važećim odredbama Zakona o javnim nabavkama direktni sporazumi se potpisuju ako vrijednost nabavke ne prelazi 6.000 KM.

S druge strane, oni su korijen problema u javnim nabavkama, jer predstavljaju najnetransparentniji oblik postupka javne nabavke i tu je prostor za zloupotrebe ogroman.

Prema podacima portala Pratimotendere.ba, prosječna godišnja vrijednost javnih sredstava koja se potroši na direktne sporazume iznosi oko 135 milijuna KM. Posebno je sporno zaključivanje više direktnih sporazuma za isti predmet nabavke (tzv. cijepanje nabavke) čime se izbjegava primjena transparentnijeg postupka, nepostojanje podataka o realizaciji ugovora.

Fokus.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO