Mons. dr. Ratko Perić kritizirao blagoslov parova u neregularnim i istospolnim vezama

PRO Oglas

Mons. dr. Ratko Perić pridružio se brojnim kritičarima nedavno objavljene deklaracije ‘Fiducia supplicans‘ kojom je odobren neformalni blagoslov parova u neregularnim i istospolnim vezama.

U tekstu objavljenom na portalu Vjera i djela, umirovljeni biskup mostarsko-duvanjski osvrnuo se na sporni dokument, ali i naknadno objavljeno priopćenje za javnost, koja potpisuje prefekt Dikasterija za nauk vjere Víctor Manuel Fernández, nazvavši ih “nejasnima” i “proturječnima”.

Gotovo polovica opširnog teksta otpada na biblijske citate o homoseksualnosti, ali i one crkvenih otaca te dijelove vatikanskih dokumenata koji osuđuju seksualne odnose među pripadnicima istog spola.

Biskup emeritus potom se osvrće na III. poglavlje ‘Fiduccie supplicans’ koje je posvećeno „blagoslivljanju parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova“.

Kako piše mons. Perić, Deklaracija “na sve načine nastoji da se uoči razlika između sakramentnoga blagoslova vjenčanoga para koji ide po crkvenoj formuli i obredu, od ‘blagoslova’ neregularnoga ili istospolnoga ‘para’ koji ne ide ni po kakvoj formuli ni obredu.”

Pritom se tvrdi da se takav obred “ne bi trebao ni osiguravati ni promicati”, ali “niti zabranjivati blizinu Crkve ljudima”, što prelat smatra “kontradikcijom”.

“Razuman se vjernik pita: ako je sve u ovakvoj kondicionalnoj formi, i ako Crkva ne bi trebala ni promicati ni ne promicati, ‘obred’ ‘blagoslova’ takvih ‘parova’, niti bi Crkvi trebalo zabranjivati niti ne zabranjivati blizinu, i to po ‘zaređenu’ službeniku, kako se možemo nadati da će ti ‘parovi’ u neredovitim prilikama ustrajna preljuba ili ustrajnih istospolnih odnosa posve ispuniti volju Božju bez ikakva uvjeta i znaka svoga kajanja i izlaska iz protunaravna bezakonja i griješenja?”

Isti krimen, prema biskupu, vrijedi i za naknadno priopćenje u kojem mons. Fernández iznosi primjer kako bi “neformalni blagoslov” parova u neregularnim situacijama trebao izgledati.

“Sva je preporuka Priopćenja bazirana na principu protuslovlja, jer se uvijek, od stvaranja preko otkupljenja do današnjega stanja takav jednostavni i spontani ‘blagoslov’ neregularnoga preljubničkoga ‘para’ i istospolnoga ‘para’ smatrao svetogrdnim, grješnim protuudarom na Božji blagoslov stvorenoga bračnoga para, muška i ženska (Post 1,28) radi rađanja djece i njihova uzajamna pomaganja u životu”, piše mons. Ratko Perić, koji u zaključku poziva papu Franju da reagira na oba objavljena dokumenta.

“Mi vjerujemo da Sveti Otac može obeskrijepiti i Izjavu od 18. prosinca 2023. i Priopćenje od 4. siječnja 2024., isprave za koje je u ova posljednja tri tjedna uvjerljivo pokazano – i pravno i liturgijski, i moralno i dogmatski – na svjetskoj crkvenoj razini da su prožete nejasnoćom, dvoznačnošću i protuslovljem koje nije nikada bilo učiteljska odlika Katoličke Crkve.”

“Mi vjerujemo da će Sveti Otac po djelovanju Duha Svetoga pronaći načina da ‘sveto čuva i vjerno iznosi objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola’, a odlučno obezvrijediti spomenute dokumente – jer ‘od početka ne bijaše tako’ (Mt 19,8) niti kroz svu povijest Katoličke Crkve do 21. stoljeća – dokumente dvoznačne, prožete poigravanjem između naravne zakonite ženidbe i neregularnih „parova“ i protunaravne zajednice istospolnih osoba. Apostolova je riječ: ‘Bog se ne da izigravati“ (Gal 6,7).’”

Cjeloviti tekst biskupa Perića možete pročitati OVDJE.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO