Nema više “gege” u menzu – Prema naredbi suda u Sarajevu oduzet indeks Sebije Izetbegović

PRO Oglas

Prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu zbog predmeta koji se vodi povodom diplome Sebije Izetbegović, oduzet joj je indeks i dostavljen Tužiteljstvu KS.

“Realizirana je naredba Općinskog suda u Sarajevu”, potvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Predmet Tužiteljstva KS o validnosti diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović pokrenut je još u rujnu 2021. godine, a veći razvoj događaja dobila je u prethodnom periodu nakon novih informacija o stečenom akademskom zvanju i rada više akademskih komisija.

Prvo je komisija Medicinskog univerziteta utvrđivala validnost sticanja diplome Izetbegović na tom fakultetu u Sarajevu, no oni nisu završili posao do kraja.

Potvrdili su da je validan papir koji je pisan rukom i bez pečata, a koji se odnosi na pobrojane ispite koje je Izetbegović navodno položila u Zagrebu na postdplomskom studiju. Tužiteljstvo je krajem veljače zbog toga zatražilo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zapisnike o inspekcijskom nadzoru na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na okolnosti sticanja diplome direktorice KCUS-a.

Senat Univerziteta je u međuvremenu formirao novu komisiju koja je utvrdila svoje činjenice te je donijela odluku o oduzimanju magistarskog zvanja Izetbegović. Nakon toga je i Tužiteljstvo KS predložilo Općinskom sudu u Sarajevu da izda naredbu o izuzimanju indeksa što je danas i učinjeno, a indeks će biti dostavljen u sudu.

Izetbegović je jučer kazala da će se odazvati pozivu suda i tužiteljstva te da će odnijeti svoj indeks da ga provjere iako to ranije nije htjela učiniti iz straha da će nestati ili biti uništen. Kazala je i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i članova komisije koji su joj provjeravali diplomu na čelu sa dekanom Stomatološkog fakulteta Muhamedom Ajanovićem, no kako se neslužbeno doznaje to još uvijek nije učinila.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO