Nizozemski europarlamentarac: Dosta je destabilizatora poput Vučića i Dodika. Treba nam odlučna akcija protiv njih

PRO Oglas

“Završio sam sa ponavljanjem naše pune podrške, treba nam odlučna akcija protiv destabilizatora poput Vučića i Dodika“, rekao je nedavno nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten pred Odborom za vanjske poslove, u još jednoj očitoj navali nezadovoljstva zbog anemičnog stava Europske unije prema političkim trzavicama na Zapadnom Balkanu i izostanka njihovog rješavanja, piše Al Jazeera Balkans.

Reuten, član Progresivne alijanse socijalista i demokrata, pozvao je Europsko vijeće da uvede sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i njegovim suradnicima.

Naveo je da se u izvještaju Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta nalazi amandman u kojem se oštro osuđuju protuustavni secesionistički potezi vlasti bh. entiteta Republika Srpska usmjereni na stvaranje paralelnih institucija u medicini, pravosuđu, obrani, sigurnosti i oporezivanju.

“Poziva se Vijeće da uvede ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, stoji u tom amandmanu.

No, sankcija nema.

“Mislim da nam ne treba još jedan samit na kojem ćemo potvrditi našu punu podršku putu Zapadnog Balkana ka Europskoj uniji. Treba nam akcija. Moramo u jasnim porukama razdvojiti Dodika i Vučića, na jednoj strani, i zemlje poput Sjeverne Makedonije, na drugoj strani, koje su uradile mnogo i kojima trebamo pomoći“, rekao je Reuten.

U razgovoru za Al Jazeeru, nizozemski europarlamentarac, jedan od onih koji često koriste svoja obraćanja kako bi skrenuli pažnju na sigurnosne i političke izazove na Zapadnom Balkanu, upirući prst u one koji ih, prema njegovom mišljenju, izazivaju, objasnio je šta je želio reći.

„Godinama sam frustriran politikom popuštanja Europske unije prema destabilizatorima poput Vučića i Dodika. Obojica namjerno podrivaju vladavinu prava i potpaljuju etničke sukobe u regiji Zapadnog Balkana, dok održavaju prijateljske veze sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom. To mora prestati“, rekao je Reuten.

„No, ovo što sam spomenuo neće se dogoditi sve dok EU ne povuče jasnu crvenu liniju umjesto da se nastavlja angažirati u dijalozima koji ne donose plodove. Izjava da ‘ponavljamo našu čvrstu podršku europskom putu Zapadnog Balkana’ nosi sa sobom i neku odgovornost. Te riječi moramo provesti u praksu i poduzeti nešto“.

Reuten je u mnogo navrata pozivao na strožiji europski pristup problematici Zapadnog Balkana.

“Europska unija i međunarodni partneri su trebali reagirati i u svim prošlim prilikama, posebno jer Dodik i njegovi saveznici krše državne zakone Bosne i Hercegovine i namjerno pokušavaju rasturiti zemlju stavljajući na dnevni red secesionističke inicijative i namjerno blokirajući funkcioniranje same države”, rekao je jednom prilikom za Radio Slobodnu Evropu.

“Bosni i Hercegovini treba posvetiti više pažnje. Nemamo luksuz da pravimo bilo kakve nove greške. BiH ne smije propustiti šansu za EU integracije zbog osoba poput Dodika. Također treba posvetiti pažnju tome da Dodik putuje u Moskvu i nastavlja negirati genocide. Putinova marioneta Dodik želi uništiti sve preostale slobodne glasove u bh. entitetu Republika Srpska i namjerno sabotira put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji”, dodao je.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO