“VAŠE PRIČE” – Slučaj “Splitska ulica” u Posušju 3. dio – “Svako dobro Bosno i Hercegovino!”

PRO Oglas

Nastavljamo sa serijalom, Slučaj “Splitska ulica” u Posušju. Kao što smo i navili u posljednjem tekstu, mnoge zanimljivosti “stručnjaka” u održavanju Općine Posušje su pred nama.

Na početku donosimo video koji je snimljen prije par dana, točnije 1. ožujka 2024. godine na lokaciji koju javnosti predstavljamo kroz ove serijale, a simbolično isti je nastao na Dan državnosti BiH, pa slobodno možemo reći – Svako dobro Bosno i Hercegovino!

Ulica nam napreduje kao i država, pomalo…

Sada možete pročitati upućeni dopis Općini Posuše kojeg sam poslao 2. kolovoza 2018. godine kada je službeno i protokoliran.

dobili smo od OMBUDSMENA Vaš odgovor na njihov dopis broj Ž-MO-05-91/18 u kojem iznosite cijeli niz neistina i netočnih informacija, koje godinama puštate u javnost i nanosite našoj firmi kao i ugledu naše obitelji nesagledivu štetu.

Javno pozivate firme da ulažu u Posušje, da sudjeluju u razvoju istog, govorite da ste ponosni nositelj BFC certifikata, a nama 20 i više godina od kada poslujemo samo “podmećete nogu” i onemogućujete nam da normalno radimo. Naša 4 djelatnika i naše obaveze koje uredno izmirujemo općini i državi vama ništa ne predstavljaju. Možemo li se mi postaviti prema vama kao što se vi postavljate prema nama? Da ne plaćamo porez na tvrtku, komunalnu naknadu ili neka druga potraživanja, da ignoriramo vaše dopise, račune? Zašto svih ovih godina dopuštate ovakvu “lakrdiju” koja se zove Splitska “ulica”?

Naša ulica u prostornom planu postoji više od 30 godina, ali je na terenu nema ni danas i jedina je ulica iz tog razdoblja koja nije asfaltirana, nije trasirana, uopće nije riješena komunalna infrastruktura, nije osvijetljena niti je riješena odvodnja oborinskih voda, mi čak ni makadamski put nemamo.

Zakon o cestama FBIH je po tom pitanju jasan i na općinskoj razini spada pod nadležnost URBIKOMA (što je vidljivo i iz tvrdnje građ. inspekcije dopis br. 05-23-1-332/16 od 18.10.2016.)

Taj isti Urbikom godinama nije “primijetio” da ulice nema, iako im je dužnost uređivati istu.

Nikada pismenim putem nisu odgovorili na naše pismene dopise iako smo ih slali više puta.

Jedan od njih 13.07.2016. br.165/16. Taj isti Urbikom nije propustio obračunati nama komunalnu naknadu koju svake godine naplaćuje, a iz koje se financira uređenje ulice koje “nema”.

Pitamo se “Zašto nikada nisu prijavili građevinskoj inspekciji da puta nema?”,
“Zašto nisu prijavili prekršitelje koji su otkopali put ili one koji su ga sa svojim zidovima zauzeli?”.

To je njihova zakonska obaveza, ulica je javno dobro, a nije privatna prćija.

Gospodin iz Urbikom-a navodi da je više puta organizirao sastanke sa pojedincima!

Koji su to pojedinci i koji su zaključci tih sastanaka i zašto svi stanari Splitske ulice nisu bili pozvani na te sastanke pa tako ni ja?

Čiji je novac gosp. iz URBIKOMA nudio za izradu privatnih zidova?,…ako je svoj sve OK, ako je općinski zašto se ne ponudi svim građanima na raspolaganje.?! Zašto novca za ulicu nema, a za privatne zidove ima?

U svom dopisu gospodin iz URBIKOMA navodi i da mi izbjegavamo sufinanciranje uređenja Splitske ulice.

Odgovorno tvrdim da nam nitko nikada nije predočio Projekt uređenja Splitske ulice s troškovima niti nas je tko pozvao na sastanak radi utvrđivanja eventualne participcije u troškovima uređenja iste.

U najmanju ruku traženje dodatnih troškova nakon 30 godina što smo platili sve dugove kao investitori i nakon što 30 godina sami održavamo ulicu prohodnom je nepošteno!

Ipak ostajemo otvoreni i prema toj soluciji ako je razumna i prihvatljiva našim materijalnim mogućnostima.

Urbikom je propustio stvari iz samog početka, da je sam prijavio nelegalne graditelje do svega ovoga ne bi ni došlo.

Mi prijavljujemo od 1.8.2007. godine br.01-372/07 pa do 14.6.2016. godine br.01-426/16 kada Vas obavještavamo da ćemo stvari dignuti na viši nivo i prijaviti Vaš nerad Upravnom inspektoru.

Postavlja se pitanje: “Zašto su inspekcijske službe čekale našu prijavu Upravnom inspektoru da bi počele rješavati stanje na terenu kad to moraju raditi po službenoj dužnosti? Po zakonu koje države

ti inspektori nalažu stanarima gornje strane ulice da uklone svoje zidiće, a gospodi koja je taj isti put iskopala i potkopala gleda kroz prste?”.

Ako je ispekcija izišla na teren po našoj prijavi broj 01-341/16, onda ponovno u ruke uzmite isti te pogledajte slike koje zorno ukazuju stanje na terenu koje je očajno da očajnije ne može biti.

Činjenica je da je nadležna inspekcija stanarima sa sjeverne strane puta donosi riješenja o uklanjanju zidova uz obrazloženje da su uzurpirali dio “nepostojeće” ulice 2016. godine, a stanarima južnog dijela koji su tu ulicu iskopali i doveli do urušavanja naših parcela 2017. godine nakon naše žalbe glavnom županijskom inspektoru predmet br. 05-23-1-332/16.

Nije nam jasno zašto je i tada jedna parcela propuštena???

Zašto bi mi trebali prijavljivati česticu po česticu, a neke i više puta, ako je zakon prema svima isti?

Zašto inspekcijske službe nisu zauzele isti stav prema svim vlasnicima čestica u Splitskoj ulici?

Gosp. Načelniče, tvrdite da se u već nekoliko navrata raspisivao natječaj na koji se nije nitko javio, što nije istina.

Jedini natječaj u kojem se spominje Splitska ulica je br.188-8-3-48/18, koji je bio izravni sporazum Općine sa JP Vodovod i kojim se zatrpao iskop kojeg je napravio vlasnik k.č. 1874/27 k.o. Bešlići

i to sve nakon našeg razgovora sa Županijskim, a poslije i općinskim Pravobraniteljem.

Tvrdimo da je jedini i isključivi krivac za stanje Splitske ulice Općina Posušje i njene institucije.

Ako do početka razdoblja kiša ne riješite oborinske vode koje se slijevaju iz grada u ulicu, sljedeće ljeto možete ponovno nasipati zid na k.č.1874/27, koji ste proljetos uradili.

Mi tako radimo već punih 30 godina, kiše odnesu put, Vas ne zanima, sami saniramo štetu da možemo kako tako prolaziti do naših kuća i prođe godina.

Iz Vaših dopisa vidljivo je o kakvim se radnjama radi i koliko je sve protiv zakona i građana koji taj isti zakon poštuju i Vas financiraju.

Šutnja administracije je vidljiva iz dopisa građevinske inspekcije gdje traže očitovanje za k.č.1874/__ od nadležne službe i po njenome stavu službe uporno šute.

Pridodamo li tome dopise koje smo mi slali i primali očito je da općinske službe ništa ne rade već samo šute.

Opetovano tvrdim da se zakoni selektivno primjenjuju jer nisu svi stanari isto tretirani, a pred zakonom bi trebali biti svi isti!

Sumnjamo na mito i korupciju tj. davanje javnog novca u privatne svrhe što vaš službenik i sam ističe u svom dopisu (132/18 Urbikom). Ako se takav kriminal stavlja na službeni dopis, možemo tek naslutiti što se sve u pozadini radi.

Vašim selektivnim radnjama na terenu samo dodatno povećavate loše tenzije među ljudima u Splitskoj ulici.

Iznosite netočne podatake, navodno raspisivanje javnih natječaja (javni natječaji se objavljuju na Portalu javne nabavke), a Vi ste to propustili.

Pitamo Vas: Tko će biti odgovoran ako nečije dijete upadne u rupu na nepropisno ili nikako ograđenim gradilištima na česticama (k.č. 2190/, 1872/, 1872/, 1874/, 1874/_)?

Tko će snositi odgovornost ako vjetar odnese rezervoare sa k.č. 1874/__ i padnu na glavu nekom prolazniku u Vukovarskoj ili Splitskoj ulici?

Tko će snositi odgovornost ako za vrijeme grmljavinskih oluja grom pogodi jedan od tih metalnih rezervoara i nanese okolnim stanarima štetu na kućanskim aparatima, a nama na strojevima?

Vi načelniče?!

Nadamo se da će te do sezona kiša:

  • donijeti plan za našu ulicu,
  • riješiti nas oborinskih voda,
  • trasirati ulicu i istu dovesti do stanja prohodnosti,
  • otkloniti ostale navedene nedostatke i uvrstiti Splitsku ulicu u proračun za 2019. godinu te u njoj riješiti rasvjetu, asfalt i ostale komunalije.

Sve drugo nakon 30 godina za nas, a i za ostale korisnike Splitske “ulice” je krajnje neprihvatljivo!

Posušje nije samo Vaša zgrada i centar grada kojeg prolaznici vide, Posušje je i Splitska ulica te od od Vas zahtjevamo da je tako i tretirate!

Očekujemo da nas o poduzetim radnjama ili neradnjama blagovremeno obavijestite.

U suprotnom biti ćemo prinuđeni sudskim putem tražiti kaznenu odgovornost za odgovorne osobe i nadoknadu štete od općine Posušje, te o istom problemu obavijestiti širu javnost putem medija.

Ostali stanari ulice će poduzeti iste radnje, jer nam je svima jasno da vi nastupate po sistemu “Zavadi pa vladaj!”.

Dok se mi stanari gledamo preko “nišana”, vi ispijate kavice i izrugujete se sa nama u vašim “uređenim” uredima.

Tražimo od Vas da ovaj isti dopis kao i vaše dopise OMBUDSMENU date na uvid općinskim vjećnicima, te isti pročitate na općinskom vijeću, kao i općinskom pravobranitelju.

U prilogu Vam dostavljamo i par fotografija sa prikazom stanja na terenu da pogledate u kakvim uvjetima vaši građani žive kad već sami nemate niti malo sluha ili volje da iziđete među iste te problem riješiti na zadovoljstvo svih. Ovo nisu slike kanjona Ričine, niti Topale, ovo je za vas ulica sa kojom bi mi trebali biti zadovoljni.

Hvala OMBUDSMAN-u BiH koji nam je kao nevladina organizacija pomogla više nego sve službe ove države.

Također, hvala “Dubioza kolektiv” koja nam je dozvolila da koristimo prigodnu pjesmu uz video uradak kojeg opet objavljujemo:

Pratite nas na portalu OTPOR.Media
Sa štovanjem,
Dino Tolić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO