SABRANA DJELA AMIR GROSS KABIRIJA – Istraživanje “Pandorine kutije” 3.dio – Štiti li ga Tužiteljstvo HNŽ-a?

PRO Oglas

Portal OTPOR.Media godinama je javnosti prezentirao i upozoravao kroz naše brojne istraživačke radove, i gdje smo otvorili “Pandorinu kutiju” razotkrivši sav kriminal koji se “uvukao straga” u Aluminij Mostar, a sve članke možete pronaći na link stranici: SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Kako se više nije moglo šutjeti i skrivati tog “biznismena” koji iz dana u dan sve više medijske stupce puni nekim drugim svojim “biznisom” i izlazi na vidjelo tko je on u stvari, portal Raport.ba donosi novi dio “sabranih djela” kontroverznog Amir Gross Kabirija…

Amir Gross Kabiri, kontroverzni Izraelac na privremenom radu u Bosni i Hercegovini koji je za male novce faktički ‘okupirao’ mostarski Aluminij i preko resursa ove bh. kompanije zgrće milijune maraka u našoj zemlji, pod teškim je optužbama za kriminalne radnje na štetu mostarskog Aluminija i protiv njega je otvorena istraga, saznaje Raport.

Riječ je o prodaji oko 4.180 tona anoda iz mostarskog Aluminija koje su Kabiriju prema navodima iz prijave početkom godine prodate po višestruko povoljnijoj cijeni od one koju je za anode platio Aluminij.

U ovom ‘namještenom’ poslu za Kabirijevu firmu Aluminij Industrija, ističe se u prijavi, mostarski Aluminij je izgubio više od četiri milijuna KM, a osim Kabirija za nezakonitosti pri prodaji anoda prijavljeni su i članovi uprave i Nadzornog odbora mostarske kompanije i to za pogodovanje izraelskom biznismenu i nanošenje štete Aluminiju.

Svjedoci ove kriminalne kupoprodaje na vrijeme su obavijestili Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te Federalnu upravu policije o tome da će anode preko Luke Ploče, s ruskim brodom za kojeg su tvrdili da je njegovo usidravanje u Luci Ploče preko svojih ruskih prijatelja osigurao sam Kabiri, ali kako tvrde u prijavama, reakcije su izostale i anode su s ruskim brodom, prema njihovim saznanjima otplovile za Italiju.

Na upit Raporta da li je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u periodu od 2022.do 2023.godine zaprimila prijave protiv kompanije Aluminij industrija /industries na čelu s Amirom Gross Kabirijem, a vezano za kupovinu sirovine anoda iz kompanije Aluminij d.o.o. Mostar, kao i nekoliko drugih prijava koje se vežu za nezakonitosti i malverzacije iz SIPA-e su odgovorili:

“Poštovani, vezano za upit, obavještavamo Vas da je Državna agencija za istrage i zaštitu, u vremenskom periodu od 2022. godine do danas zaprimila tri prijave u vezi pravnog lica Aluminij DD Mostar, koje su nakon izvršene analize u skladu sa članom 22. stav (1) Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu proslijeđene Županijskom tužiteljstvu Hercegovačno-neretvanske županije na upoznavanje i dalje postupanje”.

Raport je i Federalnoj upravi policije uputio precizno i decidno pitanje o tome da li im je poznato da protiv Kabirija postoji prijava u vezi kupovine anoda, ali i zbog drugih nezakonitosti koje se odnose na malverzacije koje protivno Ugovoru sa Aluminijem Mostar provodi kompanija Aluminij Industrija, te da nam dostave informaciju o tome o kakvim se prijavama radi i jesu li poduzimali neke aktivnosti.

Iz šturog odgovora FUP-a nismo saznali nikakve detalje, no dobili smo potvrdu da je FUP ipak nešto radio u vezi s prijavama o kriminalu u mostarskom Aluminiju.

“U vezi Vašeg upita, informiramo Vas da su policijski službenici Federalne uprave policije u proteklom periodu postupali pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije u predmetima vezanim za prodaju anoda i drugim navodnim nezakonitostima.

Za sve dodatne informacije neophodno je da se obratite postupajućem tužiteljstvu“, naveli su iz FUP-a za Raport.

I prije sugestije iz FUP-a Raport je upit o tome što rade na provjeri navoda kojima se Amir Gross Kabiri, nekrunjeni „kralj Mostara“ optužuje za kriminalne radnje uputio Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, međutim, izgleda da su se u ovom slučaju u toj pravosudnoj instituciji zakleli na ‘zavjet šutnje’, pa na naš upit nismo dobili odgovor ni nakon osam dana.

Teško je očekivati da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog, s obzirom na to koliku podršku uživa Kabiri naročito od HDZ-a BiH, ali i Vlade Federacije koja je očigledno nastavila praksu bivšeg saziva tog nivoa vlasti na čelu s Fadilom Novalićem, pa Kabiriju ‘idu niz dlaku’ i nadležni se ne osvrću na optužbe koje su dostavljene i Vladi kao najvećem pojedinačnom vlasniku mostarskog Aluminija s udjelom od 44 posto.

Iluzorno je nadati se i da će se neko ozbiljnije pozabaviti s teškim optužbama na račun Kabirija koji je čitavu tvornicu s pogonima i poslovnu zgradu Aluminija, uključujući i podrum i natkriveni parking iznajmio za ukupno oko pedesetak tisuća maraka mjesečno, sve dok se Kabiri otvoreno hvali sa svojim vezama s političarima i dok je političkog utjecaja na pravosuđe.

Međutim, podsjećati na činjenice kao što su one da Amir Gross Kabiri nije nikakav spasitelj mostarskog Aluminija, da su mu našu tvornice za minorne iznose na korištenje, skoro pa poklonile domaće vlasti, da Kabiri gospodari našom imovinom i kroz mostarski Aluminij ‘kiti se s tuđim perjem’, nije više samo profesionalna, nego i moralna obaveza i zadaća.

Jer, Bosna i Hercegovina i ranije je ugošćavala bjelosvjetske mešetare koji su se predstavljali ‘velikim biznismenima’ i njima su naše vlasti u bescjenje davale naše kompanije ili koncesije bez ikakve provjere boniteta i kredibiliteta, ali veća, a naizgled ‘uglađenija štetočina’ od Kabirija nije došla u ovu napaćenu i pokradenu zemlju kako bi se bogatila na njenim resursima, a istovremeno, što je uradio Kabiri vrijeđala i bahatila se nad njenim građanima i iznosila neistine o zemlji koja ga je i više nego domaćinski primila.

Stoga, dok vlasti šute i nema adekvatne reakcije na sve ono što Kabiri radi, onda i njega i one koji ga podržavaju i štite treba stalno podsjećati na to da se u BiH trebaju pridržavati zakona i provoditi ih.

Raport.ba

U međuvremenu se oglasio i Premijera Nermin Nikšića, uputivši oštro pismo izraelskoj veleposlanici u BiH Galit Peleg, a kojoj je jasno poručio kako će Vlada će “češljati” Kabirijevo poslovanje. Živi bili pa vidjeli!

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

  1. Koliko je Dragan Covic dobio od tog,i klika HDZ te Zrinjski sa svim clanovima i rukovodstvom kluba,pojedeni iz Sipe kao i sudci koji bi trebali raditi na tom slucaju.Pa gdje ce se u Mostaru predat sudstvu kriminal kad znaju i ptice na grani da je HDZ I KLIKA DRZAVA U DRZAVI ISTO KAO DUDUK I rs.PREDAJTE MEDJUNARODNOM SUDU.TRAZITE INTERPOL DA ISPITA I ZA KABIRIJA I ZA IZETBEGOVICE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk