Vlada će “češljati” Kabirijevo poslovanje – Nikšić očitao lekciju Galit Peleg

PRO Oglas

Nakon pisma Premijera Nikšića izraelskoj veleposlanici u BiH Galit Peleg, vrlo je izvjesno da BiH i Izrael ulaze u diplomatsku krizu.

Oštre analize, dokazi i riječi Premijera Nermina Nikšića, su možda prvi put viđene u povijesti BiH, da jedan Premijer ili politički dužnosnik na ovako jasan, odresit način očitava lekciju stranoj državi i diplomaciji da se ne miješaju u unutarnje stvari naše Države, znajući da je pozadina takve intervencije podcjenjivanje BiH, njene politike i ekonomije stranim sumnjivim lobijima interesima štetnim za Državu.

–Zatečen sam Vašim nedavnim istupima i dopisima, jedan od njih ste mi dostavili, u kojima nema ni najmanje razine samokritičnosti. Vaše insinuacije kako je izvjesni Amir Gross Kabiri izložen „nelegitimnom pritisku“ od mene osobno ili od pojedinih članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ne bi zaslužile bilo kakav komentar da u svom dopisu niste pokazali zavidan stupanj arogancije. Potpuno nediplomatski bezobrazno, u nedostatku bilo kakvih argumenata, dijelite lekcije iz demokracije.

Zato ću, prije svega, iskoristiti priliku da Vam ukažem o kojoj zemlji pišete, kroz nekoliko nepobitnih povijesnih činjenica.

Ovdje žive generacije Židova čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve židovske zajednice u Bosni i Hercegovini nastale su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrirale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima europskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću.

Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerojatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Židova u Europi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i desetljećima prije, brigu vodi lokalna muslimanska obitelj sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja.

Čak i u najtežim vremenima nacističke okupacije za vrijeme 2. Svjetskog rata, Bosanci i Hercegovci su riskirali svoje živote, što je vidljivo iz brojnih povijesnih dokumenata, kako bi zaštitili i od progona spasili svoje sugrađane Židove.

Tim više je žalosno kako sa visokim stupnjem ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić. Aluzije koje iznosite kako kritika ponašanja gospodina Kabirija ima ikakvu poveznicu sa njegovim židovskim identitetom su potpuno neutemeljene i manipulatorske.

Vaše jednostrano tumačenje događanja i pokušaj pravdanja skandaloznih postupaka gospodina Kabirija, kojem je izgleda, nažalost, umjesto Vaše, potrebna profesionalna pomoć, najbolje oslikava ukupnu politiku Države Izrael posljednjih mjeseci.

G. Kabiri, koji ima potpuno pravo biti ponosni pripadnik svog naroda i države, umjesto bahatosti koju pokazuje, a koju Vi dodatno podgrijavate, treba shvatiti da se kao gost u našoj zemlji, treba educirati o običajima i odnosima u Bosni i Hercegovini. Da se raspitao shvatio bi da se mi ovdje možemo možda međusobno svađati, ali da to ne znači da ćemo trpjeti da bilo tko, pa bio on i državljanin Izraela, može doći vrijeđati i prijetiti građanima ili službenicima naše države.

Da se oko nečega i složimo pošto u svom dopisu zazivate vladavinu prava, uvjeravam Vas da ću poduzeti sve raspoložive aktivnosti kako bi se propisi u Bosni i Hercegovini odnosili jednako na svakog našeg građanina, ali i one koji kao stranci žive i rade u Bosni i Hercegovini. Dakle jamčim Vam kako će nadležna tijela ispitali legalnost poslovnih “pothvata” gospodina Kabirija kao i svih drugih poslodavca i investitora u Bosni i Hercegovini, jer pred Zakonom svi trebamo biti isti.

Kad su u pitanju događanja u Palestini i Izraelu kojih se također dotičete, nemam nikakve obveze da Vama polažem račune, ali se nisam ustručavao jasno i nedvosmisleno javno osuditi gnusne zločine Hamasa na teritoriji Izraela 7. listopada ove godine. Istovremeno, bez ikakvog suzdržavanja ću ponoviti da reakcija Izraela na ovaj zločin nema nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, niti se radi o legitimnoj akciji i primjerenom odgovoru.

Svjedok sam stradanja civila, prije svega djece i žena ne tako davno kod nas u Bosni i Hercegovini, te nikada neću šutiti na slične i gore zločine bilo gdje u svijetu. Ubijanje tisuća žena i djece, staraca, uskraćivanje hrane, struje, vode i osnovnih potrepština nema nikakve veze sa praksama slobodnog svijeta. Konačno i ti lideri sve glasnije i sve jasnije okreću leđa izraelskoj politici ognja i mača koja traje već mjesecima, te pozivaju na obustavu vojnih aktivnosti čije mete i žrtve su dominantno civili Palestine.

Još jedno iskustvo nosim iz rata u Bosni i Hercegovini, zato sebi nikada neću dozvoliti da postupke pojedinaca pripisujem cijelim narodima ili etničkim grupama. Postupke Amira Kabirija tretiram kao ispade pojedinca i ni u kojem slučaju ne generaliziram niti pripisujem odgovornost za njegovu kampanju pritisaka i mržnje prema gradonačelnici Sarajeva drugim Židovima bilo gdje.

Očito je da isto nažalost ne vrijedi za Državu Izrael. Umjesto traženja i provođenja pravde nad zločincima od 7. listopada, Izrael je u spomenutom zločinu pronašao osnovu za generaliziranje zločina i za ispriku za masovni progon, ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze. Čak smo imali priliku pročitati izjavu izraelskog generala koji i ne krije da za njega nema razlike između civila i pripadnika Hamasa, te da ih sve treba ukloniti. Takvu politiku ne mogu nikada podržati niti ikako opravdati. Često se pitam šta se dogodilo s pripadnicima naroda koji je doživio i preživio Holokaust?

Nikada eliminiranje jednog zločinca, teroriste, ne može biti opravdano uništenjem npr. cijelog stambenog bloka u kojem on navodno živi. Tada, kada se ubijanje desetina ili stotina nevinih opravdava uklanjanjem jednog ili par počinitelja zla, granica između zločinca i osvetnika biva izbrisana. Nadam se da će Država Izrael u budućnosti smoći snage da uvidi da je zločin počinjen u ime osvete za pretrpljeno zlo i dalje zločin, a ne pravda. U traženju pravde, svi kojim je naneseno zlo, imati će našu bezrezervnu podršku, kako Izrael, tako i Palestina. U kojem smjeru se vaga nedjela pomiče od 7. listopada, sasvim je jasno, napisao je Nikšić.

OTPOR.Media

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO