U SJEĆANJE na Mirka Rotima – Mirkeca

PRO Oglas

Kada je malo tko imao hrabrosti u lice govoriti korumpiranim političarima, ratnim profiterima i “gospodarstvenicima” sumnjiva morala koji su svoju imovinu stekli na kriminalu i prevarama koji su “ga” pokrali, tj. sve nas, u ovoj “maloj bari punoj krokodila” u srcu Hercegovine Širokom Brijegu, on je govorio!

Govorio je rječnikom kojeg su razumjeli normalni ljudi, bio je školovaniji od većine koji upravljaju ovim gradom. Obišao je više svijeta nego oni mogu zamisliti i sanjati. Upoznao je mnoge svjetske kulture i običaje, ali je ostao do kraja dosljedan sebi i svom životu, onakvom kakav je on želio, iako je imao mogućnosti za bolji.

FOTO: Mili Marušić

Poznavao je i tečno govorio tri strana jezika. Mogao je živjeti gdje je god htio, ali ostao je dosljedan svom Širokom Brijegu i svom narodu. Zašto? Samo je on to znao!

Čovjek koji je prvo nahranio svoje prijatelje pse koji su ga čuvali, a onda sebe. Nisu to bili bilo kakvi psi koji su ga okruživali svo vrijeme, oni su mu vjernost uzvraćali tu kako su umjeli, u stopu su ga pratili i pazili, bili uz njega kada mu je bilo hladno i grijali ga, zaustavljali promet kako bi on prešao cestu. Kada bi ušao u neki objekt popiti čaj ili kavu, oni su vani čekali sve dok ne bi izašao i krenuli dalje u šetnju njegovim i našim Širokom Brijegom.

FOTO: Mili Marušić

Bio je poseban lik koji će ostaviti duboki trag i lijepa sjećanja na mnoge koji su ga poznavali. Imao je nešto što malo tko ima u ovim vremenima. Imao je ponos i prkos!

Mirko Rotim od milja zvani Mirkec često bi znao reći “Sve je moje” – i nikada to Vlast nije mogla shvatiti što je time htio reći jer oni su mislili da je sve njihovo, ali nisu shvatili da kada bi to rekao kako je govorio u ime naroda, kako je sve to naše, svih nas a ne pojedinaca.

Istina, kada bi vidio političara i sumnjivog “gospodarstvenika” u nekom skupom autu ili spominjao neku veliku firmu koja je nastala na sumnjiv način, s razlogom je kazao ” Sve je to moje”, jer većina tih osoba koje vozikaju to skupo vozilo ili imaju neku veću firmu sigurno nisu sve to stekli legalno, nego otimajući i krađom od svojih sugrađana, tako da je s razlogom izgovarao kako je sve to njegovo (naše), a ne njihovo.

Nikada nikome od običnog naroda nije uputio neku ružnu riječ, štoviše, sa svakim je bio susretljiv. Svatko tko je poželio s njim razgovarati mogao je. Živio je život kakav je on želio, a ne kakav mu je netko nametao.

FOTO: Mili Marušić

Pokušali su ga nekoliko puta nasilno ukloniti lokalni predstavnici vlasti i smjestiti u neke ustanove u kojima su davno oni trebali biti. Namjerno su mu trovali pse dok su ga držali u zatočeništvu. Radili su puno toga protiv njega, a što jako dobro znam, samo da ga uklone s ulice. Ali Mirkec se nije dao, doduše, nije ni narod dao. Uvijek nakon svega što bi mu činili on je uspravio glavu i krenuo dalje iz svojih 20-ak kvadrata derutne Duhanske stanice.

Bio je lik o kojem će se dugo pričati u brojnim anegdotama, a kojih ima više nego mnogi misle!

FOTO: Mili Marušić

Te subote, 8.siječnja 2022. godine u svojoj 83. godini života otišao je “dobri duh” Širokog Brijega. Na posljednjem ispraćaju bilo nas je samo nekoliko desetaka koji smo mu došli odati posljednji oproštaj od ovozemaljskog života. Sada je u svom Raju, gdje čuva mjesto za mnoge koji će mu se s vremenom pridružiti.

I još jedna žalosna činjenica. Sutradan nakon vijesti kako nas je napustio Mirkec, pokrenuta je online peticija da dobije spomen obilježje u Širokom Brijegu. Peticiju su mnogi pozdravili ali ona je dobila samo 889 potpisa. Nakon toga nastao je “muk” i više nitko ništa nije spominjao. Ali mi nećemo dozvoliti da “muk” ostane, bar na ovaj način sjetiti ćemo se Mirkeca, i svake godine ponoviti ovaj tekst, a brojni video materijali i fotografije svjedočiti će jednom vremenu kada je među nama hodao jedan poseban lik, Mirko Rotim – Mirkec!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO