Američka “Crna lista” bogatija za još troje bh kriminalca – Osmica, Stanković i Gačanin

PRO Oglas

Američki državni tajnik Antony Blinken oglasio se priopćenjem povodom sankcija koje je Ministarstvo financija SAD nametnulo bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Draganu Stankoviću i šef narko-kartela Dino i Tito Edinu Gačaninu.

Blinken ističe da dok Sjedinjene Države nastavljaju podržavati reformu, promiču odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije i promoviraju njihov plan za političku i osobnu korist nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Podrška političkim ciljevima

“Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju potkopavati demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, sudjelovati u korupciji i kršiti Daytonski mirovni sporazum kako bi potkopale državu BiH za usku osobnu i političku korist. Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) bavi se secesionističkim akcijama otimanja ovlasti od države i davanja entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija naoružale su se ključnim institucijama sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrebljavale resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane.

Danas uvodimo sankcije protiv tri osobe koje predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i težnjama onih koji traže funkcionalno demokratsko upravljanje.

Odjel trezora imenuje Osmana Mehmedagića, bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, prema Izvršnoj naredbi (E.O.) 14033. Mehmedagić je zloupotrijebio telekomunikacijsku firmu u vlasništvu vlade za dobrobit svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA) . Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama radi osobnog i stranačkog bogaćenja. Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA za korištenje položaja vlasti za osobnu i stranačku korist”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Dodaje se da Uprava za trezor imenuje Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, temeljem E.O. 14033. Stanković je odgovoran za očigledan pokušaj uzurpacije ovlasti države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je izrekao Ured visokog predstavnika.

Neustavni zakon

“Stankovićeva nastojanja da donese ovaj neustavni zakon odražavaju očigledne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih čelnika RS u tom pogledu.

Konačno, Ministarstvo financija Edina Gačanina, državljanina BiH i jednog od najozloglašenijih trgovaca narkoticima u svijetu, prema EO. 14059. Osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen je u pranje novca i povezan je s organiziranom kriminalnom skupinom Kinahan, koju je Ministarstvo financija prethodno označilo zbog uloge značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

Kao garant Daytonskog sporazuma, Sjedinjene Američke Države predane su borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, trgovine drogama i organiziranog kriminala, koji kolektivno ugrožavaju euroatlantsku putanju BiH. Ostajemo ustrajni u našoj podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO