Hrvatski “Večernjak” kopira ovaj naš iz BiH, ali njihovi mediji traže da im se nabavi kanta vazelina!

PRO Oglas

Danas sam primio mail kako sam od organizacije zvučnog naziva “International Congress For Research Excellence” dobio nagradu, ni manje ni više nego “International Best Researcher Award” za rad od prije tri godine. Nagrada će se dodijeliti u Indiji, na velikom skupu gdje su govornici redom eminentni stručnjaci: dr. Faria iz Nizozemske, dr. Galicia iz Meksika i dr. Tianxiao iz Kine (nemaju imena, baš ovako piše). Za dobiti nagradu trebam uplatiti 250 dolara. Ne moram ni doći – poslat će je poštom.

U pitanju je naravno jeftina navlakuša – gdje, ako ste iznimno naivni ili imate ugrožen ego, platite 250 dolara i dobijete lažnu nagradu. Istu, naravno, možete bitno jeftinije, a jednako je (bez)vrijedna, sami isprintati koristeći predložak u Wordu. U pitanju je prodaja papira za naivce.

E, pa ova nedavna nagrada za “gospodarstvenika godine”, koju su dodijelili Večernji list i Poslovni dnevnik, ne vrijedi ništa više od gore spomenute navlakuše. Dajemo ništa, no očekujemo naklonost vlasti, kako već u našim krajevima vlast izražava naklonost.

Ukratko, “stručni” žiri, kako navode iz Večernjeg, za gospodarstvenika godine izabrao je bivšu HDZ-ovu ministricu, danas šeficu Podravke Martinu Dalić, koja je vladu morala napustiti zbog Afere Borg.

Spomenimo da je u konkurenciji bio i Pavao Vujnovac, koji je lani uzeo nagradu žirija za gospodarstvenika godine. A kao događaj godine “stručni” žiri odabrao je Andreja Plenkovića, odnosno uvođenje eura, pa je nagradu primio glavom i bradom premijer Andrej Plenković.

U pitanju nije nagrada. U pitanju nije ni novinarstvo. U pitanju je uvlačenje i beskičmenjaštvo sramno čak i po mjerilima ovih besramnih prostora. Jedna od vodećih medijskih kuća u Hrvatskoj uvlači se državnoj miljenici, predsjednici uprave velike firme za proizvodnju hrane dijelom u državnom vlasništvu.

Firme koja je ujedno i važan naručitelj reklama u Hrvatskoj. A drugo je uvlačenje aktualnom premijeru – jer eto radi svoj posao za koji je plaćen. I od kojeg se također očekuje neka pomoć, barem za spašavanje zastarjele industrije tiskanih medija.

I tako, našli se svi, u ugrijanoj dvorani, u premalim poslovnim plavim odijelima predugih rukava, tu su negdje piće i meza, i onda slavljenje – po onoj crnogorskoj: “Ja tebi vojvodo, ti meni serdare!” A obojica znamo da smo, da ne kažem što…

Da se razumijemo, sve je to legitimno, i uvlačenje direktorima s politikom umreženih firmi, i uvlačenje premijeru i dodjeljivanje mu nekakvih plaketa u zemlji koja za njegova vladanja gubi stanovništvo više nego da je rat – ali to nije novinarstvo, nema veze s novinarstvom i nikada neće biti novinarstvo.

Ovo što Večernji i ekipa rade – suprotnost je novinarstva, to je jeftino podržavanje vladajućih i moćnih, u nadi da će vladajući i moćni to “prepoznati” i sutra na neki način izraziti zahvalnost.

Kodeks časti hrvatskih novinara (ako je od časti u hrvatskom društvu išta ostalo) jasno navodi: “Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Mora izbjegavati situacije koje bi ga mogle uvući u sukob interesa i zaprijetiti njegovom osobnom ugledu i ugledu novinarske profesije. (…) Treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti.”

Netko je davno rekao kako je sve ono što vlast voli – PR (public relations), a ono što vlada ne voli – novinarstvo. I to je bit priče. Novinarima je zadatak izvještavati i propitivati one koji su vlast, koji imaju moć i utjecaj, pa i one koji žele postati vlast.

Novinar naravno može postati glasnogovornik, može i obratno, profesija se može promijeniti – njegova stvar – ali kada novinarska kuća ovako dijeli nagrade utjecajnima i moćnima, u hrvatskim prilikama onima koji drže ne samo političku moć nego i nadziru ogroman novac, onda je to gadljivo.

Novinari naravno mogu dijeliti stručne nagrade, mogu i dijeliti nagrade za iznimne poduhvate – nekada je primjerice Plava vrpca Vjesnika, nagrada za spašavanje ljudi i imovine na moru, bila iznimno cijenjeno priznanje. Ali od nagrade barbi, kapetanu broda, koji je u oluji spasio posadu tonuće jahte i nagrade umreženoj ekipi na vrhu liste utjecaja i moći, Martini Dalić i Andreju Plenkoviću, udaljenost je veća nego širina naše galaksije.

S druge strane, možda je i dobro da su Večernji list i Poslovni dnevnik ovo napravili – pa napokon pošteno i javno znamo na kojim su oni položajima – glasnogovornici i uvlakači vlasti, trenutno HDZ-ovoj, sutra valjda i nekoj drugoj. Tko pregazi temeljna načela struke jednom, bude i drugi put.

Svima koji su u ovoj medijskoj sramoti sudjelovali želimo da za poklon dobiju lijepu kantu vazelina, XXL pakiranje, bit će im lakše i ugodnije u budućim projektima. Kako su krenuli, valjda će im jedna biti dovoljna do izbora. Laureati im osiguraju i koju kantu za narednog mandata.

Goran Vojković / Index.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO