Još jedan bivši ministar kojem se sudi jer se na naš račun dobro “naklepo” para!

PRO Oglas

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića i još tri osobe zbog pronevjere i zloupotrebe položaja.

Sud Bosne i Hercegovine je 8.2.2024. potvrdio optužnicu u predmetu Miloš Lučić i dr. koja optužene Miloša Lučića, Sinišu Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića tereti da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pronevjera.

Optuženi Miloš Lučić se, između ostalog, tereti da je u periodu od svibnja 2020. do 6.12.2022., postupajući u svojstvu službenog lica i to kao imenovani dužnosnik u organima izvršne vlasti BiH, na mjestu ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da ima pravo korištenja sredstava za reprezentaciju postupanjem protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava ministarstva, a kako bi sebi pribavio imovinsku korist, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku ministarstva. Pa je tako optuženi Miloš Lučić, zajedno sa optuženim Sinišom Papazom, koji je kao vlasnik jednog od korištenih ugostiteljskih objekata po prethodnom dogovoru sa istim svjesno i htijući osigurao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije ministarstva.

Također, optuženi Miloš Lučić se tereti da je radnjama opisanim u točki 2. potvrđene optužnice tijekom 2021. i 2022. godine, postupajući u istom svojstvu službenog lica svjesno i htijući prekoračio granice službenog ovlaštenja tako što je službeno vozilo Ministarstva koje mu je dodijeljeno na korištenje i upravljanje u skladu s propisanom svrhom, koristio u privatne svrhe te u više navrata davao na korištenje neovlaštenim licima na koji način je istim pribavio korist u vidu korištenja vozila, na štetu budžeta BiH, u točno neutvrđenom iznosu.

Nadalje, optuženi Miloš Lučić se tereti da je, postupajući u svojstvu službenog lica, zajedno sa optuženim Daliborom Šehovcem i Mirkom Ristovićem, kao pomagačima, svjesno i htijući iskoristio ovlaštenje u vezi sa isplatom troškova servisiranja službenih vozila, tako što je vršio navodne popravke i zamjene dijelova na istom u servisima s kojima Ministarstvo nije imalo zaključen ugovor, po prethodnom dogovoru dao upute optuženim Šehovcu i Ristoviću u pogledu sačinjavanja računa s neistinitim podacima, na koji način je pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist. Osim navedenog, Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je u periodu od maja 2020. godine do 6.12.2022. godine, postupajući u svojstvu službenog lica, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da koristi elektronsku karticu ministarstva za nabavku goriva za službeno vozilo u više navrata putem dodijeljenih vozača ili lica angažiranih za njegovo neposredno fizičko osiguranje, točio gorivo u privatna vozila, a koji računi su potom fakturirani ministarstvu, na koji način je pribavio sebi i drugima imovinsku korist.

Dakle, u pogledu krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrđenom optužnicom optuženi Miloš Lučić se tereti da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, iskorištavanjem službenog položaja kao i službenih ovlaštenja te prekoračenjem službenih ovlaštenja, pribavio sebi i drugima imovinsku korist u iznosu od 68.541,71 KM, a od kojeg iznosa mu je Siniša Papaz pomogao da pribavi imovinsku korist u iznosu od 15.903,50 KM, a Dalibor Šehovac da pribavi imovinsku korist u iznosu od 12.195,00 KM, dok je Miloš Lučić pribavio Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080,00 KM, u čemu mu je pomogao Mirko Ristović, te drugima pribavio korist u vidu korištenja službenog vozila, a štetu proračuna BiH po osnovu trošenja vozila (amortizacije) u točno neutvrđenom iznosu, čime je pričinio štetu za proračun BiH u iznosu od 68.940,35. KM.

S druge strane, optuženi Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je počinio krivično djelo pronevjera u službi i to postupajući u svojstvu službenog lica sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojio tablet marke Samsung, koji je u međuvremenu privremeno oduzet, te laptop marke ASUS, koji su u vlasništvu Ministarstva te povjereni optuženom Milošu Lučiću u službi, čime je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 727,75 KM, u kojem iznosu je oštećen i proračun BiH.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO