PRAVOSUDNO – OBASVJEŠTAJNA AFERA DRMA BiH! – Predsjednik Suda BiH skroz kompromitiran, privedena i njegova odvjetnica

PRO Oglas

Po nalogu Tužiteljstva BiH, SIPA je danas uhitila predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Njih dvojica su danas uhićena u Sarajevu na odvojenim lokacijama, zanimljivo obojica u restoranima.

Tužiteljstvo je priopćilo da se sumnjiče za zloupotrebu položaja, a prema neslužbenim informacijama Raporta radi se o aferi ‘Prisluškivanje’. Kako smo pisali, sumnja se da je prisluškivano više od 100 osoba mimo Zakona, a navodno je Debevec pomagao Osmici da OSA to i provede.

Nije ovo prvi put da se Debevec nađe u problemu zbog Osmice. Tako se protiv njega vodio disciplinski proces zbog fotografija koje je objavio Raport. Na njima se vide Osmica i Debevec kako su krenuli na druženje, a u tom trenutku se pred Sudom BiH, kojeg vodi Debevec, vodio postupak protiv Osmice u aferi ‘Pošta’.

Debevec se izvlačio iz brojnih disciplinskih postupaka, kao što je onaj za aferu ‘Državljanstvo’ koju je također otkrio Raport. Tada smo, podsjetimo, objavili da je Debevec sakrio imovinu u Španjolskoj kao i da ima državljanstvo te države. No sad mu, izgledno je, slijedi krivični postupak za teško krivično djelo.

I kakva što ga sad čeka što se tiče karijere odnosno posla?

Naravno, i u ovom, kao i u drugim slučajevima – važi presumpcija nevinosti dok se ne dokaže suprotno.

Ne treba zaboraviti da je ovo još uvijek osnovana sumnje i to je faza kada će se obraćati sudu, eventualno za pritvor, pa će u tom slučaju Tužiteljstvo navoditi razloge zbog kojih smatraju da on treba odgovarati. To je slijed događanja koji će se odvijati s aspekta Tužiteljstva BiH.

Što se tiče Suda BiH, vjerojatno će ovaj proces biti prebačen u nadležnost drugog suda, jer suci Suda BiH su do danas Debevcu bile podređeni, odnosno on je bio njima nadređeni i tek tada će se vidjeti o čemu se u ovom slučaju radi.

VSTV će vjerojatno odmah pokrenuti disciplinski postupak i vjerojatno će disciplinski tužitelj tražiti da on bude suspendiran dok postupak traje.

Također, ako se ispostavi da je bilo više zloupotreba položaja onda može biti suspendiran jer onda postoji i u pritvorskom smislu velika opasnost da će ponoviti djelo, ili u disciplinskom smislu ne možeš raditi posao zbog kojeg si tužen za zloupotrebu.

Ukoliko se Debevca skloni odnosno suspendira, posao predsjednika Suda BiH preuzet će zamjenik predsjednika, u ovom slučaju sudac Davorin Jukić, dok VSTV ne izabere novog predsjednika Suda BiH.

No, bez obzira na to da li će biti i kako će završiti eventualni krivični postupak – jasno je da je Debevec sad do kraja kompromitiran i da je njegova karijera u pravosuđu faktički završena.

Uhićenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića Osmice, sudeći prema neslužbenim informacijama, izazvat će potres neviđenih razmjera. Ne samo pravosudni, nego i politički.

Informacije koje su do sada objavljivane o aktivnostima ovog dvojca – dok je Osmica bio neprikosnoveni šef paraobavještajnog sektora – ukazuju to da su imali duboku involviranost u brojne ‘poslove’.

A, kako je sve počelo?

Sve je krenulo od sankcija koje su SAD uvele Osmici.

“U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić Osmica zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko poduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio javno poduzeće BH Telecom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA”, naveli su tad iz State Departmenta.

Dakle SAD su već tad imale informacije da je Osmica zloupotrijebio svoj položaj i da je prisluškivao osobe koje su interesantne njegovim neslužbenim šefovima sa Poljina – bračnom paru Izetbegović.

Zanimljivo je da je Tužiteljstvo BiH tek tad upoznato s ovim informacijama, a posljedično su od OSA-e tražili informacije o prisluškivanim osobama.

I tad se tek dolazi do šokantne spoznaje. Neslužbene informacije koje ima Raport govore da je novo rukovodstvo OSA-e krenulo u potragu za dosjeima prisluškivanih osoba po zahtjevu Tužiteljstva BiH.

U tijeku pretraživanja utvrđen je nedostatak ‘papirologije’. Naime, za sva prisluškivanja potrebno je odobrenje Suda BiH odnosno predsjednika Suda BiH. U ovom slučaju Ranka Debevca.

U arhivi OSA-e je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužiteljstvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni – u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen.

Pored toga, postoji i drugi aspekt priče – duple SIM kartice.

Te duple SIM kartice može izdati uglavnom samo BH Telecom. One su u suštini kopija targetirane SIM kartice i kroz nju se mogu učitavati sve SMS poruke, pozivi i sve ostalo što prolazi kroz originalnu SIM karticu.

Iako je ovo Tužiteljstvo BiH imalo već duže vrijeme u svojim spisima – nedostajala je konkretna akcija.

No, sve su promijenile nove sankcije SAD koje su pored Mehmedagića ciljale i njegovu suprugu, te suspendiranu državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković.

Raport je već pisao da su nove sankcije ustvari poruka State Departmenta da pravosuđu – preciznije glavnom tužitelju Milanku Kajganiću – da se konačno pokrene. A, neslužbene informacije govore da je čak mogao i on završiti na crnoj listi zbog nerada.

Odvjetnica Vasvija Vidović privedena je u prostorijama SIPA-e. Vidović se tereti za pomoć izvršitelju nakon izvršenog krivičnog djela. Kako Raport saznaje, ona je pokušala iz prostorija SIPA-e iznijeti jedan od mobilnih telefona predsjednika Suda BiH Ranka Debevca koji je uhićen danas.

Vidović je došla u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu na poziv Ranka Debevca kojem je u tom trenutku trebao branitelj.

Raport.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk