Uhićenja diljem BiH – Padaju redom čelni ljudi FUP-a i “biznismeni”

PRO Oglas

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa SIPA-om i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH realizirala je akciju kodnog naziva „Black Tie 2“ s ciljem dokumentiranja krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

U okviru predmeta „Black Tie 2“ prikupljeni su dokazi iz kriptiranih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišeni:

A.S., rođen 1986. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
B.J., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
S.J., rođen 1989. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
I.M., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
A.H., rođena 1995. godine u Gračanici, iz Sarajeva
N.S., rođena 1972. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
M.S., rođen 1995. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
M.Š., rođen 1992. godine u Orebiću (Hrvatska), iz Sarajeva
E.S., rođen 1984. godine u Mostaru, iz Sarajeva
S.Š., rođen 1993. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
M.S., rođen 1968. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
V.M., rođen 1971. godine u Rijeci (Hrvatska), iz Sarajeva
S.K., rođen 1983. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
A.Ć., rođen 1989. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
E.D., rođen 1988. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
S.P., rođen 1981. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
D.C., rođen 1979. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
G.M., rođen 1972. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
E.A., rođen 1976. godine u Sarajevu, iz Sarajeva
E.K., rođen 1986. godine u Novom Pazaru (Srbija), iz Sarajeva
T.Z., rođen 1981. godine u Zenici, iz Zenice
H.B., rođen 1984. godine u Mostaru, iz Mostara
A.H., rođena 1992. godine u Zenici, iz Zenice

Svi lišeni slobode su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom državnog tužitelja, nastavljaju rad na ovom predmetu.

U jutrošnjoj akciji SIPA-e u Zenici prilikom pretresa Županijske bolnice Zenica na saslušanje je priveden i direktor ove ustanove Tarik Zulović.

Pripadnici SIPA-e jutros su u zeničkoj bolnici pretresali kancelarije koje koristi direktor i uposlenica menadžmenta bolnice Aida Halać, inače i vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (BHI- Kasumović Fuad) kojoj je SIPA uz asistenciju MUP-a ZDŽ pretresla i teretanu koja je u njenom vlasništvu.

Halać i Zulović bi trebali biti privedeni na saslušanje u službene prostorije SIPA-e, a za sada nije poznato u kojem svojstvu i zbog čega su obuhvaćeni ovom akcijom.

U akciji SIPA-e “Black Tie 2” po nalogu Tužiteljstva BiH danas su privedene ukupno 22 osobe.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u izjavi za medije danas je prokomentirao opsežnu akciju koja se provodi u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine.

-Pošto sam imao dosta upita, htio sam da odgovorim na upite. Pisanje pojedinih kolega govore da ova istraga ima neke veze sa mnom. Želim da odgovorim na sve. Podržavam rad institucija u BiH. Predmet stalnog interesa moraju biti svi političari. Od Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, mene… Ne možete imati vjeru u instituciju, ako imate sumnju u procese koje oni vode. Nemam problem sa tim – kazao je Konaković.

Potom je dodao:

-Imam problem sa praksom koja se događa od 2018./2019. Gordan Memija je moj prijatelj, koji je prošle godine uhićen sa dugim cijevima u 6 sati ujutro, nakon što je jedan novinar najavio spektakularno uhićenje zbog bočice kanabisa za nekog bolesnog. Pozivam sve institucije da ozbiljno rade posao, ali i svi oni koji pakiraju neće se dobro provesti. Svjedoci smo da to rade dugi niz godina.

Istaknuo je kako ga nitko nije iz institucija kontaktirao povodom ovog slučaja.

-Nitko me nije kontaktirao povodom ovog slučaja. EUROPOL-u smo poslali i treću urgenciju da se ustanovi da li sam imao kakvu vezu sa tim ljudima. Naravno da nisam, ali neka se provjeri da li sam bio sa tim ljudima. Pravosudna mafija su oni koji su bliski režimu. Zanimljiva je današnja priča, neki od odvjetnika su komunicirali. Direktor FUP-a i šef specijalne jedinice danas su ispitani. Odvjetnici su rekli da nemaju nalog za uhićenje, a da nalog za pretres imaju na temelju svjedočenja njihovih kolega. To se mora dovesti do kraja. Ili ovi što prijavljuju lažu, ili ovi imaju kontakt sa kriminalnom organizacijom. Nitko nikoga neće štititi, ali ni pakirati – zaključio je Konaković.

U sklopu akcije Tužiteljstva BiH kodnog naziva ‘Black Tie 2’ priveden je i v.d. direktora FUP-a Vahdin Munjić.

Tužiteljstvo BiH je ranije priopćilo da su među uhićenima i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Među uhićenima su i specijalci FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita. To su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić.

Uhićeni su i bivši pripadnici FUP-a, koji su također čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Bit će uhićeno još najmanje pet osoba.

U Mostaru je priveden i bivši specijalac Ibro Miladin, i to u kući Ediba Šarića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo službeno je potvrdilo da provode akciju “Black Tie 2” u tri grada u državni, a što je povezano s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptiranih aplikacija poput Skya i Anoma.

Pretresi se vrše na još nekoliko lokacija u Sarajevu, o čemu će kasnije biti poznato više informacija, a dok je policija u Zenici pretresala u zgradi Kantonalne bolnice Zenica i jednoj teretani, čija vlasnica radi u bolnici.

Kako kažu iz MUP-a, među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona, što ukazuje na to da Selmanović nije jedina osoba na poziciji, koja je uhićena.

Mete su osobe povezane sa narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Specijalci su, kako saznaje Istraga.ba, upali u kuću biznismena Gordana Memije, inače kume ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Osim njega, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo upali su iu kuću Mustafe Selmanovića, šefa Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije. Selmanović, kućni prijatelj državne tužiteljice Dubravke Čampare, trebao bi biti uhićen.

Podsjetimo, Istraga.ba proteklih je godina objavila desetine tekstova o vezama Gordane Memije s narko kartelom Tito i Dino, kao i sa pranjem novca. Ne, ovaj biznismen je sve negirao i optuživao urednika Istraga.ba za klevetanje.

Privođenje Gordana Memije

A upravo je ovaj biznismen još 2016. godine bio prijavljen zbog pranja novca, ali je sve zataškao državni tužitelj Oleg Čavka.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je Gordanu Memiju, Alema Hodovića, Nedeljka Eleka i još deset osoba zbog organiziranog kriminala i pranja novca. Izvještaj SIPA-e podnesen je 13. travnja 2016. godine Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, ali je spis nakon toga preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Osim Alema Hodovića, Gordana Memije i Nedeljka Eleka, SIPA je zbog organiziranog kriminala i pranja novca prijavila Emira Husića , direktora Com trade Distribution Adnana Subašića, zatim Dinu Kršlaka, Sanina Avdića, Milenka Eleka, Dragana Gluhovića, Đorđa Antonića, Marka Purkovića, Dragana Kojića te Arijanu Čengić Karalić. Istragu protiv ove organizirane kriminalne grupe prvo je, kako smo naveli, provodilo Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, ali je predmet ustupljen Tužiteljstvu BiH.

“Alem Hodović u svojstvu vlasnika odgovornog lica IN Media doo Sarajevo, u periodu od 27.11. 2013. godine i Office media service doo Sarajevo u periodu od 2014. godine sačinio je lažne račune za usluge koje nisu stvarno izvršene za privredna društva Megasun doo Pale, Vimera doo Pale, Nedomex doo Pale, Daž doo Zvornik i druga, a zatim u svojstvu vlasnika i odgovornog lica poduzeća Regus doo Sarajevo, za lažno prikazane usluge koje nisu izvršene, sačinio račune Regus doo Sarajevo za svoja vlastita privredna društva In Media, Office media service, kao i za Com Trade Distribution doo, FOTO Art doo Sarajevo, Tehnoprom, Innovatio , Office com, Udruženje MI, Univerzitet SSST, Sloga S doo Žepče, Ladis doo, Ednil doo, Communis media, Fonex doo, Gender Centar nakon čijih je plaćanja istog dana cijele ili skoro cijele uplate iznose podizao u gotovini sa računa više banaka, pa prebacio ih je na svoje račune, račun svoje supruge Lejle Čamdžić Hodović, rođene sestre Lejle Hodović, Dine Kršlaka i drugih, te je ostvario dohodak na temelju kojih mu je Poreska uprava Federacije BiH utvrdila dodatne obveze za dohodak u ukupnom iznosu od 4,1 milijuna maraka.”, navedeno naredbi o istragama protiv Alema Hodovića, Memije i drugih.

Porezna uprava FBiH tako je utvrdila utaju izravnih poreza za oko 4,1 milijuna maraka, što znači da je ova grupa imala promet veći od 40 milijuna maraka. Osim direktnih poreza, Hodović, Memija i drugi su, prema zapisnicima Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu lažnih faktura utajili i PDV. Kao dio ove grupe prijavljen je i biznismen Nedeljko Elek, koji je blizu Miloradu Dodiku.

“Činjenica je da se u konkretnom slučaju radi o korištenju lažnih činjenica o navodno pruženim uslugama, u povezanom lancu prometa u kome sudjeluju, s jedne strane, subjekti koji su nedostupni kontrolnim organima UIO tzv. fantom poduzeća i, s druge strane “regularni” subjekti – krajnji korisnici u lancu – COmtrade Distribution, Foto Art, OMS, Communis-Media S, Club Aparthotel Vučko Pale, Innovattio Glass Sarajevo, Vimera doo, Banja Luka, Nedomex Pale, Megasun Pale, Daž Zvornik, Regus doo, Tehnoprom, Office com Sarajevo, SPanich Market Sarajevo, Fortuna Digital Sarajevo, Udruženje Plan B, SSST Sarajevo, Udruženje MI Sarajevo, Undruženje Bonaventura Sarajevo “, navedeno je u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Upravo ovu istragu sada je ponovo reaktiviralo Tužiteljstvo BiH.

Memija je, podsjećamo, imao i direktne kontakte sa Edinom Gačaninom Titom, narko bosom koji živi u Dubaiju. Tita su tada čuvali pripadnici Specijalne jedinice FUP-a kojom je i tada, kao i danas, rukovodio Mustafa Selmanović.

Petorica pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije u rujnu 2016. brinula su se za sigurnost Edina Gačanina. Specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić i Amir Druškić tih su dana uzeli bolovanje i bili su na slobodnim danima u Federalnoj upravi policije. Imali su samo jedan zadatak – zaštititi Edina Gačanina po svaku cijenu. O Titovoj sigurnosti, osim federalnih specijalaca, brinuo se još i bivši pripadnik Legijevih stranaca – Adnan Pervan Legija. Te večeri, vođa kartela „Tito i Dino“ smjestio se u sarajevski Hotel Bristol gdje mu je, prethodno, sobu rezervirao Gordan Memija. Edin Gačanin bio je smješten u sobi broj 1119, njegov poslovni partner Adnan Smajlović Pepi bio je u sobi 1121, dok je Adnan Pervan zadužio karticu od sobe 1112.

U znak zahvalnosti, Edin Gačanin Tito odlučio je dodatno opremiti Specijalnu jedinicu FUP-a.

“Za vrijeme boravka Edina Gačanina u BiH, prilikom zajedničkih kontakata imenovanog u društvima u kojima su pored Gačanina, Gordana Memije i drugih lica bili pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Na jednom susretu, pretpostavlja se, dogovorena je nabavka-kupovina opreme za Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a, na način da je Gačanin dao sredstva u gotovini Erminu Alameroviću zvanom Kiki, vlasniku firme RHEA EXPRES, a koja je, potom, nakon kontakta s Mustafom Selmanovićem, komandantom Specijalne policijske jedinice, preko svoje firme uvezao i donirao opremu Ministarstvu unutarnjih poslova Federacije BiH, odnosno potom MUP FBiH je opremu dodijelio Specijalnoj jedinici FUP-a”, navodi se u Informaciji koju je Federalna uprava policije dostavila Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Jedan komplet uniformi tada je preuzeo i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampra, piše Istraga.ba.

Današnja akcija u Sarajevu će biti nastavljena i na području Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjebosanske županije, Hercegovačko neretvanske županije i Državna agencija za istragu i zaštitu provode od jutros policijsku akciju “Black tie 2” na prostoru Sarajeva, Zenice i Mostara. Međutim, i MUP RS-a će se uključiti u akciju s obzirom na to da se istraga proširuje i na osobe iz tog entiteta.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak kazao je da još nitko nije uhićen od uposlenika FUP-a, ali da se saslušavaju.

“Bio sam kod Vahidina Munjića, u nazočnosti pripadnika SIPA-e i MUP-a KS. Obavili smo razgovor, pitao sam ih je li itko od pripadnika FUP-a uhićen, rekli su mi da još nitko nije uhićen, da traju pretres. Poslije toga ide saslušanje i Tužiteljstvo BiH nakon toga donosi odluku.

Dakle, to su informacije koje sam dobio od operativaca. Znači trenutno nije nitko uhićen, a šta će biti vidjeti ćemo. Izuzeta je određena dokumentacija iz FUP-a”, naveo je Isak za Novu TV.

On je rekao da je v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić bio u svojoj kancelariji, gdje su bili i pripadnici SIPA-e i MUP-a KS.

Isak je dalje kazao da će policija u FBiH idalje imati povjerenje građana jer ima rezultate.

“Da li je neko napravio grešku, ne znam. Taj predmet je star tri-četiri godine. Ja sam tada bio delegat u Domu naroda pa ne znam. Malo mi je ovo neozbiljno da ovo traje toliko godina. Ovo je trebalo riješiti odmah ako je bilo dokaza i informacije da je nešto bilo nezakonito”, naveo je Isak.

“Svaki čovjek ima ime i prezime. Nemojte govoriti ljudi iz FUP-a. Vi znate moj stav, tko god se bavi kriminalom nema moju podršku”, naveo je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Naveo je da je tražio da svi rade po zakonu.

“Na različitim lokacijama se vrše pretresi, ali nitko još nije uhićen, to sam ja dobio informaciju. To je za mene službena informacija. Ja očekujem nakon svega depešu, moram biti upoznat o svim aktivnosti. Građani moraju znati da će ova institucija funkcionirati. Ovo je jeste škakljivo, ali ništa neće dovesti u pitanje rad ove institucije. Zato sam tražio depešu o tome što je poduzeto. Da mi znamo šta dalje raditi. FUP je ključni faktor sigurnosti i ona mora funkcionirati”, istakao je Isak.

On je potvrdio da je premijer Nermin Nikšić jutros bio u zgradi FMUP-a.

“Razgovarali smo o nekim aktivnostima i donijeli smo zaključak da sve institucije treba da rade svoj posao, a FMUP će raditi svoj posao”, zaključio je Isak.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“ u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptirane aplikacija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNŽ.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO