Još jedan promašaj zgubidana – Čović i Nikšić potvrdili kako se ništa nisu dogovorili i da će se opet dogovarati!

PRO Oglas

Dragan Čović, lider HDZ-a, kazao je da tri ključna zakona nisu dogovora.

On se kao domaćin sastanka u Mostaru prvi obratio.

“Pokušali smo raspraviti zaključke prošlog sastanka i ono što su radne grupe pokušale usuglasiti – sukob intesa, izborni, sudovim i sucima u Ustavnom sudu BiH.

Imali smo i otvorena tehnička pitanja koja trebaju proći kroz Vijeće ministara, i neraspoređene sredstva UIO, budžet koji još nije došao na red.

Ova tri zakona – izborno, sudovima i sukobu interesa, u osnovi nismo dogovorili ali smo došli do razine 70 ili 90 posto.

Zaključak je da se nastavi sa radom i ako se povjerenstva usuglase onako kako smo danas komentirali onda mogu ići u proceduru”, rekao je Čović.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak, povjerenstva su napravila posao, ali evidentno da mi to zadnjih mjeseci nismo uspjeli”, naveo je on.

Čović je dalje kazao da je ostavljen prostor da se razgovara i da se pokuša u narednih sedam do deset dana napraviti neki dogovor.

Oglasio se i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i istakao da, bez obzira na to što osobno nije zadovoljan rezultatima današnjih razgovora, mora reći kako mu je negdje u dnu duše žao dežurnih patriota kojima su uskratili mogućnost da nastave liti krokodilske suze nad sudbinom zemlje i optuživati ih za izdaju i dodao da ne sumnja u to da će se brzo pregrupirati i izmisliti neku novu opasnost, “neku novu izdaju koju će oni po svaku cijenu zaustaviti”.

“Kada bi politika svađa, sukoba, podjela bila dobra, BiH bi već odavno bili članica EU. Zato dok postoji i najmanja šansa, ostajemo opredijeljeni za razgovor i traženje kompromisa. Mi radimo u atmosferi u kojoj svako iznosi svoje stavove i argumente, pa i kad se ne slažemo to ne znači da ćemo se posvađati. Odluka je jednostavna, ako želimo otvoriti pregovore sa EU, moramo surađivati i dogovarati se, mi između sebe i sa administracijom EU”, poručio je premijer Nikšić.

Dodao je da “za sada to, za moje shvaćanje, ide sporo, ali ipak ide”.

Najbliži dogovoru su, ističe, kod Zakona o sprječavanju sukoba interesa te da se moraju dodatno angažirati da ga dogovore i usvoje.

“Kad je u pitanju Zakon o sudovima, mi smatramo da smo napravili kompromis pristajući na to da je umjesto suda apelacijsko vijeće, te da sjedište bude u Istočnom Sarajevu. Nismo spremni prihvatiti sjedište suda u Banjoj Luci”, kategoričan je Nikšić.

Dodaje da, za razliku od “naših partnera iz HDZ-a, mi smatramo da se mogu usvojiti samo djelomične izmjene Izbornog zakona. Naravno da prihvaćam kako oni misle drugačije, kao što očekujemo njihovo uvažavanje da mi nismo spremni mijenjati Izborni zakon bez izmjena Ustava koje bi garantirale provođenje odluka Suda u Strazburu”.

“Na kraju, važno je da nastavimo pokušavati doći do rješenja, a hoćemo li u tome uspjeti, vidjet ćemo”, naveo je Nikšić.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO